De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 9 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Schaatsen: Wereldbeker Salt Lake City
NPO 3, 20.30 uur

Er wordt veel geschaatst dit weekend, met live verslagen op zaterdag- (NPO 3) en zondagavond (NPO 1) van de World Cup in Salt Lake City. Presentatie door Dione de Graaff en Henry Schut, Erben Wennemars zorgt voor analyses.

Paddington (Paul King, 2014)
SBS 9, 20.30 uur

De makers van Paddington hebben de sfeer van de beroemde boeken van de afgelopen zomer overleden Michael Bond knap bewaakt, terwijl het verhaal van de naar Londen geëmigreerde beer flink werd gemoderniseerd. Bond (in de film kort te zien als 'vriendelijke heer'), schreef zijn uiterst Britse verhalen vanaf 1958. De film speelt zich af in het heden. Het tijdverschil biedt ruimte voor vriendelijke maatschappijkritiek, gelukkig zonder valse nostalgie. De goedmoedige toon, de vele taalgrapjes en visuele vondsten (de invloed van Wes Anderson is duidelijk zichtbaar), het fijne acteerwerk en de zorgvuldige aankleding maken Paddington tot een van de beste en meest sympathieke familiefilms van de laatste jaren. Het vervolg draait vanaf deze week in de bioscopen.

The Sixth Sense (M. Night Shyamalan, 1999)
Veronica, 22.10 uur

Films die verrassend eindigen zijn er genoeg. Veel zeldzamer is een origineel én goed voorbereid slot. Voor zijn carrière in een neerwaartse spiraal terechtkwam, maakte regisseur M. Night Shyamalan er zijn specialiteit van en nergens was zijn opbouw zo sterk als in zijn doorbraakfilm The Sixth Sense. Psychiater Bruce Willis onderzoekt hierin Haley Joel Osment, die lijdt aan geestverschijningen. 'I see dead people', fluistert het kind in de vreemde, griezelige, verstilde gesprekken met Willis, die langzaam ontdekt wat dat betekent.

The Place Beyond the Pines (Derek Cianfrance, 2012)
Canvas, 22.35 uur

In drie hoofdstukken vertelde derde film van de Amerikaan Derek Cianfrance, die de kunst een eenvoudig verhaal op unieke wijze te vertellen eerder etaleerde met zijn niet-chronologische scheidingsdrama Blue Valentine. Eerst vindt stuntrijder Luke (Ryan Gosling) een compagnon om banken mee te beroven, vervolgens lijkt politieman Avery (Bradley Cooper) meer op Luke dan de wet doet vermoeden en dan volgt een epiloog over het nageslacht van beiden, waardoor dit toch al gelaagde verhaal over toeval, lotsbestemming, sociale klassen, misdaad en moraal voor sommige kijkers eindigt in ietwat te hoogdravend gedoe.

Ida (Pawel Pawlikowski, 2013)
NPO 2, 23.30 uur

Ida, een jonge Poolse novice, staat begin jaren zestig op het punt non te worden. Moeder-overste geeft advies: voordat ze haar geloften aflegt, moet Ida haar enige nog levende familielid ontmoeten. Dus bezoekt ze tante Wanda, die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden haar ondergedoken ouders vermoord. Ida hoort het schijnbaar onbewogen aan. Naar die houding heeft regisseur Pawlikowski het uiterlijk van zijn film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in prachtig zwart-wit en in een sobere beeldverhouding, er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit.

The Cider House Rules (Lasse Hallström, 1999)
BBC 2, 00.15 uur

Homer Wells is een typische John Irving-held. Een goeiige doodnormale jongen, die toevallig opgroeit onder buitenissige omstandigheden, en wiens lot wordt bezegeld door een serie opmerkelijke voorvallen. In deze tikje brave verfilming van Lasse Hallström wordt de weesjongen (Tobey Maguire) volwassen en probeert hij zich los te maken van de arts (Michael Caine) die hem opvoedde. Irving won de Oscar voor het scenario, Caine werd uitgeroepen tot beste bijrolspeler.

Andere tijden
NPO 2, 21.20 uur

In De bussen van Hasan Huremovic het verhaal van de Rotterdamse lasser die in de zomer van 1992 besloot om op eigen houtje Bosnische vluchtelingen naar Nederland te halen. Pas als Hasan veel media-aandacht krijgt met zijn bussen vol Bosniërs, neemt de overheid maatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden