De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 8 oktober

De beste films en interessantste programma's op televisie dit weekeinde. Plus twee mooie verzamelboxen op dvd.

Kevin Toma en Berend Jan Bockting
John Wayne in Red River. Beeld
John Wayne in Red River.Beeld

La Trêve
Zaterdag, Canvas, 20.35 uur

Oké, de titelsequentie is een schaamteloze kopie van True Detective, maar verder staat de in Wallonië gedraaide detectivereeks La Trêve (de wapenstilstand) op eigen benen. De serie begint met de vondst van een jonge Togolese voetballer in de rivier de Semois. De plaatselijke politie gaat uit van een zelfmoord, maar de Brusselse politieman Yoann Peeters heeft zijn twijfels en stuit op een dorp vol duistere geheimen.

A Very British Murder
Zaterdag, BBC 2, 21.00 uur

Voor de BBC duikt geschiedkundige Lucy Worsley in de Britse obsessie met verhalen over moord en doodslag. Om uit te kunnen komen bij de populariteit van tv-detectives en hun stoet aan kleurrijke verdachten, begint Worsley haar zoektocht in de 19de eeuw. Destijds werd het publiek wild van waargebeurde verhalen zoals de Ratcliffe Highway Murders en de Bermondsey Horror, een in bloedvergieten geëindigde ménage à trois.

Lucy Worsley in de BBC-serie The Real Versailles. Beeld YouTube
Lucy Worsley in de BBC-serie The Real Versailles.Beeld YouTube

De nacht van het Mediafonds
Zaterdag, NPO 2, 00.00 uur

De VPRO verzorgt een gepast afscheid van het Mediafonds, dat 1 januari ophoudt te bestaan. De nacht begint met een terugblik waarin Pieter van der Wielen praat met makers die steun kregen van het fonds. Vanaf 00.00 uur volgt een greep uit de meer dan vierduizend door het Mediafonds geholpen producties, waaronder de eerste aflevering van Dunya & Desie, een videoclip van de Jeugd van Tegenwoordig en de documentaire A strange love affair with ego.

Red River (Howard Hawks, 1948)
Zaterdag, Eén, 15.30 uur

Regisseur Hawks (1896-1977) was van alle markten thuis. Hij maakte screwballkomedies als Bringing up Baby en His Girl Friday, was verantwoordelijk voor de klassieke film noir The Big Sleep en deed vooral als westernregisseur voor vrijwel niemand onder. Zo drijft John Wayne als tirannieke vee-eigenaar in dit klassieke Red River zijn kudde dwars door Texas, intussen dwarsgezeten door indianen en zijn geadopteerde zoon Montgomery Clift.

No (Pablo Larraín, 2012)
Zaterdag, Canvas, 22.20 uur

Het is 1988, de vooravond van een door het buitenland afgedwongen referendum waarin het Chileense volk zich mag uitspreken voor of tegen een verlengde regeerperiode van generaal Pinochet. De jonge reclamemaker René (Gael García Bernal) bedenkt een campagne voor het nee-kamp, dat geen schijn van kans leek te hebben tegen de trawanten van Pinochet. De Chileense cineast Pablo Lorraín lardeerde zijn in documentaire stijl gedraaide speelfilm met historische archiefbeelden, onder meer uit de campagne-uitzendingen van beide partijen. Dat deed-ie zo goed dat het onderscheid tussen fictie en archief nauwelijks te maken is.

Cabaret (Bob Fosse, 1972)
Zaterdag, BBC 2, 23.35 uur

Liza Minnelli speelt de hyperactieve nachtclubzangeres Sally Bowles, die in het Berlijn van 1931 een driehoeksrelatie belandt met een highbrow Engelse wetenschapper (Michael York) en een schatrijke adellijke flierefluiter (Helmut Griem). Een relatie die regisseur Fosse naadloos verbindt aan de ontwikkelingen in de stervende Weimar-republiek. Het fundament van de film wordt gevormd door de nummers in de club. Fosse verbeeldt ze magistraal. Niet voor niets won de film destijds zes Oscars in technische categorieën, waaronder montage en camerawerk.

Weekendwijzer

De beste films en interessantste programma's op televisie dit weekeinde. Plus twee mooie verzamelboxen op dvd.

Onder de noemer Selected Shorts is de Leuvense thuisbioscoop-distributeur Dalton bedreven in het uitbrengen van korte films. Nummer 24 brengt zestien Vlaamse animatiefilms, die de afgelopen jaren werden vertoond op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Zoals te verwachten valt bij een dergelijke compilatie, springen de films vooral in het oog door hun uiteenlopende stijl, van clean en cartoonesk tot quasi-realistisch. De drie interessantste bevinden zich in het begin, midden en eind van de dvd. Karolien Raeymakers' afstudeerfilm Oma (2014) situeert een Jip en Janneke-achtig (volledig zwart getekend) meisje in een herfstig droomlandschap, waar ze worstelt met het sterven van haar grootmoeder: dierbare herinneringen versomberen tot spookbeelden, waarbij oma's lichaam slinkt en slinkt, de flarden van haar uiteenvallende lijf wegwaaiend met de wind. Ook dromerig maar veel lichter is het prachtige, met viltpoppen geanimeerde Oh Willy... (2012), waarmee Emma De Swaef en Marc James Roels op het Holland Animation Film Festival van 2012 de prijs voor Beste kortfilm wonnen. Het is een surrealistische avontuur rond dikzak Willy, die afreist naar de naturistenkolonie van zijn overleden moeder. Vilt en bloot - hoe verzin je het. Een verrassende combinatie levert ook Raoul Servais' Tank (2014), vrij naar Pierre Jean Jouves gedicht Le tank, over de allereerste tankaanval tijdens WOI. Door de bedrieglijk simpele, aardse inkttekeningen van veteraan Servais (88) komt de bloederige ontknoping des te harder aan.

Framed (****). De beste Vlaamse korte animatiefilms. Animatie. Distr. Dalton Distribution.

Het Britse kwaliteitslabel Arrow heeft zes vroege hoogtepunten uit het gigantische oeuvre van Woody Allen uitgebracht in een mooie verzamelbox. De set bevat Bananas (1971), Everything You Always Wanted to Know About Sex (*But Were Afraid to Ask) (1972), Sleeper (1973), Love and Death (1975), het serieuze Interiors (1978) en natuurlijk het meesterwerk Annie Hall (1977). Voorzien van mooi bonusmateriaal, waaronder een honderd pagina's tellend boek over de meester.

Woody Allen: Six Films - 1971-1978 (****). Drama. Distr. Arrow Films (Blu-ray, import).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden