De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 8 juli

Kijk of herkijk Kubricks sciencefiction-meesterwerk A Space Odyssey dit weekeinde. Of de charmante biopic van Coco Chanel. Of de intrigerende worstelfilm Foxcatcher.

Kevin Toma
A Space Odyssey. Beeld Hollandse Hoogte / Mary Evans Picture Library Ltd.
A Space Odyssey.Beeld Hollandse Hoogte / Mary Evans Picture Library Ltd.

The Father of the Bride

(Vincente Minnelli, 1950)

'The bride gets the thrills, the father gets the bills!' Oudbakken, maar charmante en om zijn vakmanschap nog steeds respectabele komedie, over een vader (Spencer Tracy) die het moeilijk heeft omdat zijn dochter (Liz Taylor) gaat trouwen.

Zaterdag, BBC 2, 14.00 uur

Coco avant Chanel

(Anne Fontaine, 2009)

Voortdurend portretteert de regisseur haar titelheld als een eigenzinnige vrouw die tegen alle mores in haar eigen weg gaat. Haar sfeervolle, prachtig vormgegeven biopic maakt goed inzichtelijk hoe revolutionair Chanels liefde voor eenvoud eigenlijk was. Audrey Tautou, die soms griezelig veel op de echte Chanel lijkt, voegt de juiste charme en kwetsbaarheid toe aan haar beruchte scherpte. Ze maakt van haar een spitsvondige, geestige vrouw om van te houden, in een film die lange tijd een krachtig pleidooi voor vrouwelijke zelfredzaamheid is.

Zaterdag, NPO 2, 23.15 uur

2001: A Space Odyssey

(Stanley Kubrick, 1968)

Kubricks sciencefictionmeesterwerk gold ook jaren ná de première in 1968 nog als de nieuwe standaard voor special effects. De 'stargate-sequentie' bezorgde de Amerikaanse filmer zijn enige Oscar op persoonlijke titel (voor beste visuele effecten). Jaren nadien zouden special-effectsmaker Douglas Trumbull en Kubrick nog ruziën over de vraag wie zich de geestelijk vader mocht noemen van die baanbrekende verbeelding van een wormgat. Kubricks klassieker won met de jaren vele kijkers voor zich. Het begon met hasjrokende hippies; later vonden vooral spiritueel zoekenden troost in het trage ruimteritme en de levensvragen die het scenario (geschreven door Kubrick en sciencefictionauteur Arthur C. Clarke) opwerpt. En in 1999 werd de film door het Vaticaan goedgekeurd als 'geschikt voor de gelovige'.

Zaterdag, BBC 2, 00.15 uur

Death Becomes Her

(Robert Zemeckis, 1992)

Ouder wordende actrices in Hollywood hebben een probleem. Dat weten ook Goldie Hawn en Meryl Streep. In de satire Death Becomes Her spelen ze rivaliserende actrices, wanhopig op zoek naar de sleutel tot de eeuwige jeugd. Vol bizarre grappen en special effects, maar zeker ook met een kern van waarheid.

Zondag, Net 5, 20.00 uur

Tot altijd

(Nic Balthazar, 2012)

'Er valt prima mee te leven', stelt arts Thomas. Hij zal persoonlijk ondervinden of dat klopt nadat bij boezemvriend Mario de ziekte MS is geconstateerd. Hij en Mario zijn onafscheidelijk sinds ze als activisten op de barricaden klommen; wat als Mario voor Thomas' ogen instort, de controle over zijn lijf definitief verliest, en uitdrukkelijk zijn leven wil beëindigen? Tot altijd is gebaseerd op de strijd van Mario Verstraete, die in 2002 als eerste Belg gebruikmaakte van de door hemzelf bevochten euthanasiewet. In twee uur snelt regisseur-scenarist Nic Balthazar door Mario's laatste twintig levensjaren; een tempo dat diens aftakeling extra zichtbaar en pijnlijk maakt. De film gooit er regelmatig te veel schepjes bovenop, maar Koen de Graeve is als Mario erg goed.

Zondag, Eén, 20.25 uur

Foxcatcher

(Benett Miller, 2014)

Het zit allemaal in die ene, prachtige scène aan het begin. Worstelaar Mark Schultz (Channing Tatum), drie jaar geleden olympisch kampioen maar nu veroordeeld tot de gaarkeuken, betreedt de sportschool met de grote lege worstelvloer. Zijn broer neemt afscheid van het bezoek en voegt zich bij hem. Minutenlang cirkelt daarna in alle stilte de camera om hen heen, die twee broers, van wie de oudste, Dave (Mark Ruffalo), de jongste soepel maakt, hem aanraakt, aait bijna, in hem duikt, liefdevolle, opbeurende woorden fluistert. Ze worstelen en daarna zet Dave Mark thuis af. 'Give me a hug.' Alles wat daarna volgt, snap je. Regisseur Miller (Capote) maakte van deze worstelfilm een zeldzaam intrigerende verkenning van hoe (moeizaam) mannen met elkaar omgaan.

Zondag, BBC 2, 22.00 uur

In een eerdere versie van dit artikel is MS ten onrechte een spierziekte genoemd. Het is een aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden