De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 8 april
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
That's Entertainment (Jack Haley jr., 1974)
NPO 1, 15.10 uur
Lovenswaardig initiatief van omroep Max: de goede gewoonte hier in te voeren van BRT en BBC om in het weekend 'smiddags een oude klassieker uit te zenden. Laten we althans hopen dat That's Entertainment het begin van een traditie is; deze zinsbekorende compilatie van hoogtepunten uit dat merkwaardige genre dat onlangs met het verrukkelijke La La Land een nieuwe impuls kreeg: de musical. Fred Astaire, Gene Kelly, Liza Minnelli en Bing Crosby zijn enkele van de sterren die in beroemde scènes uit beroemde musicals voorbijkomen: Singin' in the Rain, An American in Paris, The Great Ziegfield en vele andere.
Andere tijden: Pierre Janssen
NPO 2, 21.20 uur
Pierre Janssen (1926-2007) staat bekend als de man die kunst op toegankelijke en bevlogen wijze op televisie kon brengen. In de jaren zestig wist de karakteristieke kunstkenner miljoenen mensen aan de buis te kluisteren met zijn programma Kunstgrepen. Tien jaar na zijn overlijden blikken o.a. zijn biograaf Petra Timmer, kunstenaar Klaas Gubbels en voormalig Rijksmuseum-directeur en zijn tv-opvolger Henk van Os terug op het leven en het gedachtegoed van Pierre Janssen.
In de voetsporen van Pierre Janssen: kunstmannetjes
Pierre Janssen bracht in de oertijd van de televisie beeldende kunst tot leven voor miljoenen kijkers. Velen zijn in zijn voetsporen getreden. De kunstmannetjes (geen vrouwen): een typologie. (+)
The Adventures of Tintin (Steven Spielberg, 2011)
Eén, 21.30 uur
Spielbergs animatie-adaptatie van Kuifje is als de liefdesbaby van Hergés stripavonturier en Spielbergs eigen Indiana Jones: een bijna nostalgische combinatie van humor en actie. De Amerikaanse familieblockbusterfilmer omarmt het bronmateriaal met evenveel liefde als de nieuwe technieken: de voortrazende film zit vol verwijzingen en favoriete figuren als kapitein Haddock - mooi neergezet door Andy 'Gollum' Serkis - dragen de film.
3Doc: Kurt Cobain Montage of Heck
NPO 3, 22.15 uur
In deze muziekdocumentaire uit 2015 reconstrueren filmmaker Brett Morgen en de Nederlandse animator Hisko Hulsing het tragische leven van Nirvana-frontman Kurt Cobain.
Taxi Teheran (Jafar Panahi, 2015)
Canvas, 22.45 uur
Was twee maanden geleden nog te zien op de NPO, deze in het geheim gemaakte winnaar van de Gouden Beer op het Berlijnse filmfestival in 2015. Jafar Panahi mag, nadat hij eerder gearresteerd en gevangen gezet is geweest, in Iran geen films meer maken. Maar doet dat toch. En ze worden in eigen land bovendien vertoond, al is ook dat illegaal. Voor internationale vertoning moeten zijn films het land worden uitgesmokkeld. Zo ook Taxi Teheran. Om die speelfilm te kunnen maken speelt hij zelf taxichauffeur en filmt hij louter vanuit zijn auto. De mensen die instappen zijn deels acteurs en deels amateurs. Opmerkelijk: de humor in de film. Zo legt zijn nichtje, die voor school een film maakt, uit hoe je dat doet zónder gevangenisstraf te riskeren. Toch is in alles de kritische houding van Panahi voelbaar.
Martha Marcy May Marlene (Sean Durkin, 2011)
RTL 8, 23.40 uur
Sterke, pijnlijke psychothriller over een jonge vrouw die een enge sekte ontvlucht en haar toevlucht vindt in het schitterend gelegen buitenhuis van haar zus. Haar identiteit ligt na twee jaar sekte in gruzelementen, zo zien haar zus en wij. Wat er in die twee jaar is gebeurd, onthult regisseur-scenarist Sean Durkin mondjesmaat met pijnlijke flashbacks. Beetje bij beetje zie je hoe Martha wordt gehersenspoeld, overgeleverd als ze is aan haar duivels charismatische sekteleider. En steeds legt het omfloerste camerawerk een paradijselijke gloed over het landschap, met pastorale taferelen die herhaaldelijk doen denken aan de jarenzestigfoto's van Sally Mann. De soms wat gekunstelde film wordt gedragen door de fenomenale debutant Elizabeth Olsen.
13 Reasons Why
Te zien op Netflix
2017 blijkt een uitstekend jaar te zijn voor Amerikaanse highschoolseries: na het onderhoudende Riverdale heeft Netflix nu ook 13 Reasons Why gelanceerd. Dit sterke tienerdrama draait om de dood van de getroubleerde scholiere Hannah Baker. Zij maakte zelf een einde aan haar leven en liet dertien cassettebandjes na waarop zij haar verhaal doet. Jawel, cassettebandjes: aangezien de serie zich afspeelt in hedendaags Californië kunnen we dit als een retro-trend opvatten. De introverte hoofdpersoon Clay Jensen, die verliefd was op Hannah, jat zo snel mogelijk een walkman van een klasgenoot en begint met ingehouden adem te luisteren.
Louis C.K. 2017
Te zien op Netflix
De nieuwe comedyspecial van Louis C.K. is een registratie van de voorstelling waarmee de beroemde New Yorker afgelopen zomer ook Nederland aandeed. Hij stond toen in de Ziggo Dome, waar hij nu eens niet in simpel zwart T-shirt, maar in pak met stropdas vertelde over onder meer abortus, de opvoeding van zijn twee dochters en zijn fascinatie voor de mannelijke strippers uit Magic Mike. De Volkskrant gaf vier sterren aan het optreden.