De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 6 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Beeld uit Casting JonBenet. Beeld
Beeld uit Casting JonBenet.Beeld

Japan's Northern Wilderness
BBC 2, 19.25 uur

Steve Backshall is bioloog, heeft een zwarte band in judo, spreekt vloeiend Japans en is daarmee de ideale reisgenoot van Olympisch roeister Helen Glover door de wilde natuur van Tohoku, Japan. De twee gaan op zoek naar makaken, wandelen naar de grootste moddervulkaan van het land en bezoeken een eeuwenoud natuurbad.

Wallander
Canvas, 20.40 uur

De eerste aflevering van het vierde en laatste seizoen van de Britse Wallander, met opnieuw gevierd acteur (en regisseur) Kenneth Branagh in de rol van nukkige en eenzame speurneus. Deze keer maakt hij een rondreis door Zuid-Afrika, waar hij op zoek moet naar een vermiste Zweed.

De mis(s) verkiezing
SBS6, 20.30 uur

Tien jaar na de eerste editie is presentatrice Lucille Werner terug met de door haar uit naam van emancipatie bedachte missverkiezing voor vrouwen met een lichamelijke beperking. Premier Mark Rutte is ook aanwezig en kroont de winnaar.

Lucille Werner presenteert vanavond de mis(s) verkiezing Beeld anp
Lucille Werner presenteert vanavond de mis(s) verkiezingBeeld anp

Casting JonBenet
Netflix

Niet de feiten, maar voorgevoelens en nattevingerwerk spelen de hoofdrol in deze documentaire over de na 20 jaar nog steeds onopgeloste moord op de 6-jarige mini-miss JonBenet Ramsey. Regisseur Kitty Green vroeg inwoners van haar thuisdorp Boulder (Colorado) auditie te doen voor een op de moord geïnspireerde speelfilm. Die film werd niet gemaakt, in plaats daarvan laat Green de acteurs, moeders, politieagenten en kinderen in een mozaïek van castingvideo's hardop filosoferen over het hoe en waarom. 'Het was een Kerstman', weet een van de acteurs heel erg zeker.

Valkyrie (Bryan Singer, 2008)
Veronica, 20.00 uur

Vlak nadat kolonel Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) Adolf Hitler in zijn dagboek heeft omschreven als aartsvijand van het Duitse volk, ronken vijandige bommenwerpers boven zijn Tunesische legerkamp. Regisseur Singer draait er in Valkyrie niet omheen: visuele bombast prevaleert boven psychologie. Geen innerlijke strijd dus: Von Stauffenberg hoeft maar in de ogen van zijn blonde bloedjes van kinderen te kijken om levensbepalende knopen door te hakken. Maar het werkt wel. Niets leidt af van het spannende verhaal over grote moed en kleine toevalligheden die de loop van de geschiedenis hadden kunnen veranderen.

Nightcrawler (Dan Gilroy, 2014)
BBC 2, 22.00 uur

Jake Gyllenhaal speelt in Nightcrawler een van zijn meest verontrustende personages als Lou, een werkloze sociopaat die bij toeval ziet hoe een freelance camerateam een auto-ongeluk filmt om de beelden te verkopen aan de lokale ochtendjournaals. Niet geplaagd door empathie lijkt zo'n loopbaan hem ook wel wat. Hij blijkt een talent, niet te beroerd een lichaam in het licht van koplampen te verslepen als dat zijn kadrering beter maakt, terwijl zijn opdrachtgevers niet weten of hij met zijn amorele gedrag nu hun ultieme droom of nachtmerrie is.

Lore (Cate Shortland, 2012)
NPO 2, 23.30 uur

De Duitsers hebben gecapituleerd, het land is in chaos, de ouders van Lore (14) en haar jongere broers en zussen zijn in paniek. Hun vader, een SS'er, verdwijnt, hun moeder wordt verkracht. Terwijl de kinderen niet beter weten dan dat hun vader een held is. Er rest hun, uitgekotst door hun landgenoten, niets anders dan Beieren te ontvluchten en naar hun oma te gaan. Hun tocht wordt een les in overleven in een verwoest, apathisch, stuurloos land. Regisseur Cate Shortland maakt knap de ontreddering invoelbaar door gebruik van een minimum aan dialogen en een maximum aan sprekende beelden. Knap is ook dat ze er niet voor is gezwicht van de 14-jarige hoofdpersoon een slachtoffer te maken: haar akelige kanten worden ook zichtbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden