De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 30 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Les géants van regisseur Bouli Lanners. Beeld
Les géants van regisseur Bouli Lanners.Beeld

Vranckx

Canvas, 20.05 uur

Oude vijanden uit conflictgebieden gaan met elkaar aan tafel. De jarenlange burgeroorlog in Sri Lanka eiste het leven van 70 duizend mensen. Een boeddhistische Singalees, een hindoeïstische Tamil en een moslim spreken over deze oorlog die pas in 2009 eindigde.

Dagboek van een callgirl

SBS 9, 20.30 uur

Dramaserie over Anna (Sanne Langelaar), die een doodnormale jonge vrouw lijkt, maar een dubbelleven als callgirl erop nahoudt. En, het laat zich raden, dat botst geregeld met haar privéleven. SBS 9 zendt twee afleveringen achter elkaar uit.

Stevie Wonder - Soul Genius

NPO Cultura, 21.00 uur

In deze documentaire over zanger, componist en multi-instrumentalist Stevie Wonder krijgen we ook zijn politieke activisme te zien. Zoals zijn steun aan Barack Obama, zijn strijd tegen de apartheid en zijn respect voor Martin Luther King.

Stevie Wonder. Beeld afp
Stevie Wonder.Beeld afp

Andere Tijden

NPO 2, 21.20 uur

Deel één van een tweeluik over Suriname. In dit deel staat het dagelijks leven na de oorlog centraal. Surinamers vertellen over de toenemende welvaart, het leven in de stad, de plantages en het binnenland. Ondersteund met archiefbeelden.

Silvester Zwaneveld: In de lift

NPO 3, 21.45 uur

Cabaretier Silvester Zwaneveld zit sinds hij stopte met het duo Arie & Silvester behoorlijk in de lift, al zegt hij het zelf. Zijn shows zijn naar eigen zeggen 'grappig, indrukwekkend, meeslepend en vooral hilarisch'. Topavondje dus.

Silvester Zwaneveld. Beeld anp
Silvester Zwaneveld.Beeld anp

Holland Sport

NPO 3, 23.50 uur

Documentaire over de atlete Sifan Hassan, die in 2008 vanuit Ethiopië naar Nederland vluchtte om hier een bestaan op te bouwen. Nu is ze de grote Nederlandse favoriet op de 1.500 meter in Rio. Wilfried de Jong volgde haar een aantal dagen.

Les géants ((Bouli Lanners, 2011)

Canvas, 23.05-00.30 uur

Drie puberjongens beleven in de Ardennen de mooiste dagen van hun vriendschap, ook al hoort daar ook het nodige verdriet en de nodige ellende bij. Broers Zak en Seth worden door hun moeder gedumpt bij het huis van hun pas overleden opa en moeten zich vervolgens zelf redden.

Ook als alles in de soep loopt, houdt regisseur-scenarist Bouli Lanners de moed erin, in een film die soms de allure van een sprookje krijgt (zie de fee-achtige dame in het witte huis) en de Ardennen herontdekt als de Rocky Mountains van de Benelux. Lanners had geen betere hoofdrolspelers kunnen vinden dan Zacharie Chasseriaud, Martin Nissen en Paul Bartel: jonge, maar ervaren acteurs die hun rollen evenveel branie als gevoel meegeven.

Alles is familie (Joram Lürsen, 2012)

NPO 1, 21.20-23.30 uur

Een dikke twee uur romantische-komediegedoe: familieverwikkelingen, wel en niet beantwoorde liefdes, een kinderwens. Centraal staan de perikelen van de familie De Roover en we vallen binnen op een scharniermoment. Schoonzus Winnie (Carice van Houten), een gevierd doch verkrampt therapeute, wil een baby, maar raakt niet zwanger van haar narcistische man Rutmer, die tegen een vroege midlifecrisis aan zit. Broer Charlie (Benja Bruijning) lanterfant en neukt erop los, maar oogt daarbij weinig vrolijk. En dan is er de goeiige zwager Dick (Jacob Derwig), die blijft hangen in de dood van zijn vrouw. En de ouders natuurlijk (Martine Bijl en Kees Hulst), die na zoveel jaar huwelijk wel eens toe zijn aan iets anders. De mazen in het scenario zijn grover dan bij voorganger Alles is liefde (2007), maar bieden alle ruimte voor het scherpe gevoel voor humor van auteur Kim van Kooten.

The Master (Paul Thomas Anderson, 2012)

NPO 2, 22.35-00.40 uur

'Word je geplaagd door de mislukkingen uit je verleden?' 'Nee.' 'Word je geplaagd door de mislukkingen uit je verleden?' 'Nee!' 'Word je geplaagd door de mislukkingen uit je verleden?' 'Eh... nee.' 'Word je geplaagd door de mislukkingen uit je verleden?' 'Hèhè. Nee!' In één van de spannendste scènes uit The Master onderwerpt religieus leider Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) zijn nieuwe protegé Freddie Quell (Joaquin Phoenix) tijdens een therapeutische sessie aan een vragenvuur. Waar Dodd naartoe wil, wordt niet duidelijk. Wel krijgt de charismatische Dodd de labiele oorlogsveteraan Quell steeds meer in zijn macht. Door de vele herhalingen en ook door de wijze waarop de acteurs verbaal pingpongen, zit er een soort muzikaliteit in deze scène die The Master in zijn geheel kenmerkt. Een subliem opgebouwde en vormgegeven film.

Sweet Sixteen (Ken Loach, 2002)

BBC 2, 00.40-02.25 uur

Het leven van puber Liam biedt verder weinig ruimte voor relativering. De jongen handelt, met zijn vriend Pinball, in gestolen drugs. Die taak voert Liam verbeten uit. Bergen geld wil hij verdienen. Daarmee gaat hij een caravan kopen voor zijn verslaafde moeder, die haar gevangenisstraf er bijna op heeft zitten. Met Sweet Sixteen hervinden Loach en scenarist Paul Laverty de toon die Loach in zijn vorige film The Navigators kwijt was. Terwijl dat een pamflet was tegen de privatisering van de Britse spoorwegen, heeft Sweet Sixteen meer nuances. Debutant Martin Compston (Liam) wekt de indruk zijn hele leven al te acteren, terwijl hij in werkelijkheid destijds een veelbelovende voetballer in een jeugdteam was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden