De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 3 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Filmposter Crimson Tide. Beeld
Filmposter Crimson Tide.Beeld

Verborgen verleden
NPO 2, 20.30 uur

Journalist Rick Nieman duikt de archieven in en ontdekt al snel dat zijn familie afkomstig is uit een Fries dorp dat tijdens de Reformatie voor het overgrote deel rooms-katholiek is gebleven. Daarna gaat de tijdreis nog tot ver over de grenzen.

Andere tijden
NPO 2, 21.20 uur

Het is deze maand precies 25 jaar geleden dat de Sovjet-Unie in tig staatjes uiteen spatte en dus pakt Andere Tijden uit met een tweeluik over de staatsgreep van 19 augustus 1991. Onder anderen Frans Timmermans, op dat moment tweede secretaris van de Nederlandse ambassade, ziet die dag de tanks de stad binnen rijden, net als militair attaché Kees Ros en plaatsvervangend ambassadeur Jaap Ramaker.

Andere Tijden. Beeld NTR
Andere Tijden.Beeld NTR

Top 2000: The Untold Stories
NPO 3, 21.55 uur

Deze week verhalen uit Los Angeles van liedjesschrijvers die honderden hits afleverden, zonder er ooit beroemd van te zijn geworden. Allee Willis bijvoorbeeld, die onder andere Boogie Wonderland en September schreef voor Earth, Wind & Fire en nummers maakte voor The Pointer Sisters en The Petshop Boys. Ook schreef ze I'll be there for you van The Rembrandts, het openingsnummer van sitcom Friends.

Crimson Tide (Tony Scott, 1995)
Veronica, 22.45 uur

Fijne onderzeebootthriller, waarin Gene Hackman en Denzel Washington de tegengestelde karakters van hun personages lekker vet aanzetten: de eerste een gezagsgetrouwe ijzervreter, de tweede een slim denkende onafhankelijke tacticus. Hun onderzeeër ligt voor de kust van een voormalige Sovjetrepubliek die de wereldvrede bedreigt door te zwaaien met kernwapens. Maar natuurlijk draait alles om het conflict tussen de twee individuen.

Cornea (Jochem de Vries, 2014)
NPO 2, 23.30 uur

Speelfilmdebuut dat lang heeft gerijpt bij regisseur Jochem de Vries op Vimeo is een workshopuitwerking uit 2007 van het idee te zien. Het resultaat is een doordachte, consequent uitgevoerde, soms wat statische psychologische studie naar de drijfveren van een zonderlinge man (Juda Goslinga) die nog in de ban is van zijn ex (Rifka Lodeizen). Hij post bij haar huis, gaat er naar binnen nadat zij vertrokken is, doucht er, geeft de planten water, rookt in de tuin een sigaret en verdwijnt weer. Als zij een nieuwe relatie krijgt, wordt de film stilaan ook een beetje thriller.

Women on the verge of... (Pedro Almodóvar, 1988)
Canvas, 23.55 uur

Net als nu met zijn nieuwste film Julieta was Pedro Almodóvar dertig jaar geleden de Spaanse Oscarhoop met zijn doorbraakfilm Mujeres al borde de un ataque de nervios. Bij het terugzien valt het in het licht van zijn omvangrijke oeuvre wellicht mee, maar destijds ontregelde Almodóvar zijn kijkers nogal met zijn hysterische personages en hun dito belevenissen. Zo wil de door haar geliefde verlaten Pepa (Almodóvars eerste muze Carmen Maura, met wie hij zeven films draaide) zelfmoord plegen, maar zet dat voornemen in de koelkast als ze zwanger blijkt. In haar fraaie appartement in de Spaanse hoofdstad duikt vervolgens als in een klucht een verzameling doldwaze personages op die ook allemaal zo hun sores hebben. Absurdistisch, kolderiek en al helemaal Almodóvar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden