De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 29 april
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Las chicas del cable
Te zien op Netflix
Voor het eerst is er een Netflix Original van volledig Spaanse makelij te zien. De kleurrijke dramaserie Las chicas del cable draait om vier jonge telefonistes in het Madrid van de jaren twintig. Telefonistes waren destijds nodig om telefoonverbindingen tot stand te brengen. Ondertussen hebben Ángeles, Marga, Sara en Lidia ook hun persoonlijke besognes, en vinden zij elkaar in hun strijd voor onafhankelijkheid.
War & Peace
NPO 2, 20.15 uur
Als de BBC zich aan kostuumdrama waagt, betekent dat doorgaans dat er veel geld wordt uitgetrokken voor de mooiste kostuums en sets, en een sterke collectie acteurs. Met een budget van 15 miljoen vestigden de Britten een record bij de goed ontvangen, glamoureuze dramaserie War & Peace uit 2016. Uiteraard naar Tolstojs roman over jonge Russische aristocraten die worstelen met liefde en ambitie tegen de achtergrond van de oorlog tegen Napoleon aan het begin van de negentiende eeuw. Paul Dano is te zien als idealistische Pierre, Lily James als de romantische Natasha en James Norton als de onbevreesde prins Andrej.
Broederliefde: Live in Het Kasteel
NPO 3, 20.00 uur
Rechtstreeks verslag van het concert dat de grote droom zal laten uitkomen van de Rotterdamse hiphopgroep Broederliefde: Emms, Jerr, Sjaf, Edson en Mella treden vanavond op in het Sparta-voetbalstadion Het Kasteel.
Hello, Dolly! (Gene Kelly, 1969)
NPO 1, 14.10 uur.
De NPO lijkt het te hebben begrepen en zendt vanmiddag alweer zo'n heerlijke slechtweerfilm uit, een musical geregisseerd door de grote Gene Kelly himself; en een luxueuze musical bovendien, gebaseerd op het toneelstuk The Matchmaker van Thornton Wilder, met de toen 27-jarige Barbra Streisand in de hoofdrol als koppelaarster Dolly. Ze probeert de rijke weduwnaar Vandergelder (Walter Matthau) aan de vrouw te helpen en hoopt ondertussen zelf een kans te maken.
Tony 10 (Mischa Kamp, 2012)
NPO 3, 15.30 uur.
Titelheld Tony ziet het huwelijk van zijn ouders uit elkaar vallen. Oorzaak lijkt de stoere vader Gilles, die opklimt van kraanmachinist tot minister en in die hoedanigheid een relatie aangaat met de koningin dat denkt Tony althans. In de fantasierijke echtscheidingskomedie, geregisseerd door Mischa Kamp, wordt de wereld beschouwd met kinderblik. Tony (Faas Wijn) blijkt een weinig betrouwbaar verteller. Tegelijk ís de wereld om hem heen ook werkelijk wonderlijk: met die vorstin (Annet Malherbe, een bijzonder geslaagde majesteit) raakt hij bevriend, waarna ze hem bijstaat bij de pogingen zijn ouders bijeen te brengen. Kamp (Het paard van Sinterklaas) toont zich wederom een begenadigd kinderregisseur en schepper van ontroerende scènes.
Prins (Sam de Jong, 2015)
NPO 3, 22.00 uur.
Waarom worden er niet gewoon heel veel meer van dit soort films gemaakt in Nederland? Bol van enthousiasme en cinematografisch talent en met de vinger aan de tijdgeest van nu. Regisseur Sam de Jong (29) laat zich weinig gelegen liggen aan genreconventies en stijlbeperkingen in de manier waarop hij een in wezen bekend verhaal vertelt de volwassenwording van een volksjongen die worstelt met liefde en verkeerde vrienden. Het gaat van komedie naar melodrama en van sociaal-realisme naar surrealisme, en de echo's van vele grote filmmakers (Lynch, Kaurismäki, Tarantino, Dardenne) klinken erin door. En het werkt, alles gaat goed in Prins. Een feest van een film.