De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 28 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jesse Heijnis en Berend Jan Bockting
Stranger Things. Beeld
Stranger Things.Beeld

Stranger Things

Netflix

Net op tijd voor Halloween: seizoen 2 van Netflix' nostalgische horrorserie over vier doodgewone jongetjes en hun gevecht tegen de onverklaarbare gevaren uit de parallelle wereld van Upside Down. Aan het begin van deze nieuwe reeks is het 1984 en net als de inwoners van Hawkins, Indiana denken van het gedonder af te zijn, melden de monsters zich opnieuw. Stranger Things doet denken aan het werk van Steven Spielberg, met een vleugje Nightmare on Elm Street en Carrie.

Tekst gaat verder onder de video.

Louis Theroux: Savile revisited

NPO 3, 20.25 uur

In 2000 maakte Louis Theroux een documentaire over radio- en tv-persoonlijkheid Jimmy Savile. Later zou blijken dat Savile honderden kinderen had misbruikt. Theroux vraagt zich af hoe hij dat heeft kunnen missen.

Talking Pictures/ Harry Potter: A History of Magic

BBC 2, 21.30/ 22.00 uur

De BBC viert de 20ste verjaardag van de Harry Potter-boeken met een avondje film- en verhaalmagie. In Talking Pictures duikt acteur Warwick Davis in de BBC-archieven voor een terugblik op het succes van de Harry Potter-films. In A History of Magic wandelt auteur JK Rowling door de British Library in Londen en vertelt ze waar ze de inspiratie vandaan haalde voor haar zevendelige sprookje over de tovenaarsleerling en zijn strijd tegen Hij Die Niet Genoemd Mag Worden.

Tekst gaat verder onder de video.

The Caine Mutiny

Eén, 15.30 uur

(Edward Dmytryk, 1954) Spannend oorlogsdrama waarin Humphrey Bogart als een brute luitenant-ter-zee het slachtoffer wordt van een poging tot muiterij. Regisseur Dmytryk was een van de zogenoemde Hollywood Ten, tien filmmedewerkers die tot een jaar gevangenisstraf werden veroordeeld omdat ze weigerden vragen te beantwoorden van de naar communisten speurende commissie van het Huis van Afgevaardigden. Na zijn vrijlating kwam Dmytryks naam op de zwarte lijst van te boycotten Hollywoodmedewerkers. In 1951 gaf hij de commissie alsnog de namen van 26 collega's die communistische sympathieën zouden hebben. Dat was iets wat Hollywood hem nooit zou vergeven.

Tekst gaat verder onder de video.

Beyond the Hills

Canvas, 22.50 uur

(Cristian Mungiu, 2012) De Roemeense filmer Cristian Mungiu filmt de onderlinge confrontaties tussen twee uit elkaar gegroeide vriendinnen in een afgelegen klooster als een documentairemaker. Met lang aangehouden camera-shots, zonder opsmuk, zonder muziek en daarmee zonder moreel oordeel, maar met genadeloze mokerslag tegen het slot, precies zoals hij dat deed in zijn met een Gouden Palm bekroonde abortusdrama 4 maanden, 3 weken, 2 dagen.

Tekst gaat verder onder de video.

Full Contact

NPO 2, 23.30 uur

(David Verbeek, 2015) In zijn gewaagde zesde speelfilm plaatst Nederlander David Verbeek zijn hoofdpersonage, de militair Ivan (Grégoire Colin), in een aantal verschillende realiteiten. In de eerste jaagt Ivan als dronepiloot vanachter zijn joystick in containers in de woestijn van Nevada op moslimterroristen, die zich bevinden in Jemen en Afghanistan. De film daalt vervolgens stapsgewijs af in zijn psyche: Ivan lijkt eerder gekweld door de afstandelijke wijze waarop hij doodt dan door het doden zelf. Hij moet met zichzelf in het reine komen: het steriele moorden fysiek herbeleven in een surreëel schemergebied. Emotioneel beklijft die dwaaltocht in het onderbewuste weinig, maar Verbeek blinkt uit met krachtige beelden.

Tekst gaat verder onder de video.

Drag Me to Hell

Veronica, 00.10 uur

(Sam Raimi, 2009) In aanloop naar Halloween, aanstaande dinsdag, draait dit weekend nogal wat horror op tv en het is wederom genieten geblazen met het klassiek wilde horrorspektakel Drag Me to Hell, waarmee Spider-Man-regisseur Sam Raimi terugkeerde naar zijn horrorliefde: de man begon zijn carrière tenslotte met The Evil Dead. Het uitgangspunt is even eenvoudig als briljant: een jonge vrouw krijgt een eeuwenoude zigeunervloek over zich uitgesproken en krijgt te maken met een uitzinnige aaneenschakeling van bovennatuurlijke en heerlijke ongein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden