De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 28 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Bart Koetsenruijter
null Beeld EPA
Beeld EPA

Rain Man (Barry Levinson, 1988)
Zaterdag, Eén, 21.15 uur

Een van de grotere succesfilms uit de jaren tachtig (4 Oscars, 8 nominaties, 400 miljoen dollar) is de nog immer fraaie roadmovie over Charlie (Tom Cruise) die er na de dood van zijn vader achterkomt dat hij een halfbroer heeft: de autistische Raymond (Dustin Hoffman), tevens volledige erfgenaam van een miljoenenvermogen. Hij neemt zijn broer mee op reis om iets van de erfenis voor zichzelf veilig te stellen, waarna de film zich ontwikkelt tot een klassieke roadmovie waarin het autisme van Hoffmans personage, ondanks alle positieve en negatieve publicitaire aandacht destijds, eigenlijk slechts bijzaak is. Zoals ook het doel van de reis minder belangrijk is dan de ontwikkeling die de hoofdpersoon tijdens de reis doormaakt. Kijkt Cruise' personage, een luxe-autohandelaar, in de eerste scène nog verlekkerd naar vier Ferrari's, in de slotscène bevindt hij zich vol nieuwe inzichten op een treinstation.

The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher, 2011)
Zaterdag, Veronica, 22.00 uur.

Succesregisseur David Fincher (Se7en, Fight Club) liet zijn verfilming van Stieg Larssons roman net wat meer glimmen dan de rauwere Europese voorganger. Dat geldt niet voor het intrigerendste personage, Lisbeth Salander, het psychisch beschadigde computergenie dat samen met onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) naar de seriemoordenaar speurt die zich ophoudt binnen een familie van rijke industriëlen. Vertolkster Rooney Mara is minstens zo kil, eng en bleek als haar Zweedse voorganger Noomi Rapace. En net als die laatste stijgt zij ver boven de film uit.

Jane Eyre (Cary Fukunaga, 2011)
Zaterdag, NPO 2, 22.35 uur.

Beeldschoon maar gesloten, een toonbeeld van zelfbeheersing. Zo zet Mia Wasikowska (Alice in Wonderland, Stoker) het klassieke personage Jane Eyre neer in deze klassieke bewerking van Charlotte Brontës roman. Al is wel de structuur van de roman op de schop genomen; het chronologisch lopende verhaal is nu een effectieve flashbackconstructie, waarbij de meeste tijd is ingeruimd voor de intense relatie tussen Eyre en de brute landheer Rochester (Michael Fassbender). De statige taal van Brontë en de overdadige aankleding (licht, decor) maken van deze Jane Eyre bovenal een smaakvol, soms licht ontroerend plaatjesboek.

Chef's Table
Netflix

Zeker niet naar kijken met het bord op schoot, naar deze fraai gefilmde reeks portretten van 's werelds beste en meest eigenwijze chefs: wat je net zelf hebt staan koken lijkt opeens helemaal nergens meer naar. In dit tweede seizoen schuiven we aan bij onder anderen Enrique Olvera (restaurant Pujol, Mexico City), Gagan Anand (Gaggan, Bangkok) en Ana Ro (Hiša Franko, Kobarid).

The Secret of Beethoven's Fifth Symphony
Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Satiricus Ian Hislop (Have I Got News For You) duikt met dirigent John Eliot Gardiner in de Vijfde van Beethoven. Volgens velen is de compositie een antwoord van Beethoven op zijn verslechterende gehoor, maar Gardiner denkt dat er iets anders aan de hand was. Beethoven zou zijn beroemdste stuk hebben gemaakt naar aanleiding van de Franse Revolutie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden