De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 27 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Still uit Birdman. Beeld
Still uit Birdman.Beeld

Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

Zaterdag, NPO 1, 21.35 uur

Rechtstreeks verslag vanuit Friesland, waar de opening plaatsvindt van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa 2018, in het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Er wordt geschakeld naar de theatervoorstellingen op drie pleinen in de binnenstad, waar gelegenheidsverslaggevers Foppe de Haan, Tim Douwsma en Nynke de Jong de stemming zullen peilen.

Andere tijden

Zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

Decennialang weigerden Jehova's getuigen de militaire dienst op grond van gewetensbezwaren. Deze weigering deed hen in de gevangenis belanden, totdat de Nederlandse overheid daar in 1974 vanaf wilde. Een terugblik op dit besluit.

Crazy, Stupid, Love

(Glenn Ficarra, John Requa, 2011)

Zaterdag, SBS 9, 20.30 uur

'Wat een cliché', verzucht een van de personages uit Crazy, Stupid, Love wanneer hij de bons krijgt en het meteen begint te stortregenen. Een slim trucje van regisseurs Glenn Ficarra en John Requa: de film is met die zelfspot meteen alle kritiek vóór en tegelijkertijd blijft het een typische Hollywoodscène. Die wel vaker aangeslagen licht-ironische toon houdt de film amusant en fris.

Birdman

(Alejandro González Iñárritu, 2014)

Zaterdag, BBC 2, 23.30 uur

Grappige, bijtende en visueel virtuoze satire op de film- en toneelwereld. Michael Keaton, die in het echte leven ooit een vervolgrol als Batman afwees, in de vergetelheid raakte en dankzij Birdman een verdiende comeback maakte, speelt een gevallen filmster die in het theater zijn waardigheid als acteur probeert terug te vinden. Wat volgt is een ogenschijnlijk als één lange take gefilmde, onvoorspelbare reeks gebeurtenissen die een zinsbegoochelende verhandeling vormen over roem en acteren. Bekroond met Oscars voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

Girl with a Pearl Earring

(Peter Webber, 2003)

Zaterdag, BBC 2, 02.20 uur

Bevroren stills noemen cineasten het werk van Johannes Vermeer, omdat zijn schilderijen de indruk wekken zo tot leven te kunnen komen. Peter Webber gaat verder. Girl with a Pearl Earring oogt als een bewegend, beeldschoon schilderij. Blikvanger is Scarlett Johansson als de dienstmeid van Vermeer, die volgens het scenario model stond voor een van zijn beroemdste schilderijen. Met haar pruilmond en dromerige blik is zij een geloofwaardige muze.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden