De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 23 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Woody Allen en Mariel Hemingway in Manhattan. Beeld
Woody Allen en Mariel Hemingway in Manhattan.Beeld

Vranckx

CANVAS, 20.05 UUR

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Vanavond gaat het over het grensgebied tussen de VS en Mexico. Terwijl veel Mexicanen op de vlucht slaan voor armoede en drugsgeweld, dromen sommige Amerikanen van een grote muur.

The Marvellous World of Roald Dahl

BBC 2, 21.00 UUR

Tekenaar Quentin Blake maakte een reeks nieuwe illustraties bij deze tv-biografie van Roald Dahl (1916-1990), die behalve kinderboekenschrijver ook piloot, spion en uitvinder was. Dahl zelf komt uitgebreid aan het woord via fragmenten uit zijn dagboeken.

Roald Dahl. Beeld anp
Roald Dahl.Beeld anp

Andere Tijden

NPO 2, 21.20 UUR

Lange tijd was Scheveningen 'de parel aan zee', een mondaine badplaats waar welgestelden uit heel Europa de zomer doorbrachten. In de jaren zeventig begon het grote verval. Grote hotels kwamen leeg te staan en alleen het Kurhaus werd op het allerlaatste moment gered van de sloop.

Het Kurhaus van Scheveningen op een zonovergoten dag in april. Beeld anp
Het Kurhaus van Scheveningen op een zonovergoten dag in april.Beeld anp

Het collectief geheugen

RTL 4, 21.30 UUR

Welke situaties of personen moeten we in ons collectieve geheugen opnemen of juist voor altijd uitwissen? Mooie voorbeelden zijn de Vogeltjesdans, de Noord/Zuidlijn of de wuppies. Jan Jaap van der Wal en Diederik Ebbinge bespreken het met presentatrice Chantal Janzen.

Beyoncé and Jay Z

NPO 3, 22.45 UUR

Beyoncé en Jay Z delen behalve hun zangtalent ook hun lief en leed. Vanavond zijn ze samen te zien op het podium tijdens een concert in het Stade de France in Parijs, op 12 september 2014. Het powerkoppel zingt/rapt onder andere Crazy in Love, Drunk in Love en Baby Boy.

Beyoncé en Jay Z tijdens een basketbalwedstrijd op 16 juni. Beeld afp
Beyoncé en Jay Z tijdens een basketbalwedstrijd op 16 juni.Beeld afp

DWDD Presenteert: Een saluut

NPO 1, 23.55 UUR

Herhaling van het eerbetoon dat De Wereld Draai Door eerder deze zomer bracht aan radio en televisie-presentator Mart Smeets. In de Apollohal in Amsterdam wordt samen met hem teruggekeken op 44 jaar Spelen, schaatsen, wielrennen en zo veel meer.

Manhattan (Woody Allen, 1979)

NPO 2, 22.35-00.05 uur

Sinds 1966, en in elk geval tot ergens in 2017, zo ongeveer elk jaar een film maken; dan ben je een volhouder. En hoewel het oeuvre van Woody Allen kwalitatief minder consistent is dan de regelmaat waarmee het gemaakt is, bevat het meer dan een handvol parels. Eind jaren zeventig (Annie Hall, Interiors) was misschien wel zijn beste periode, Manhattan uit 1979 is een hoogtepunt, zeker wanneer je in aanmerking neemt dat Allen, wiens uiterlijk in die vijftig jaar overigens nauwelijks is veranderd, toen net de 40was gepasseerd.

De highbrow romantische komedie over de joodse, 44-jarige, min of meer mislukte schrijver Isaac Davis (Allen zelf), die een relatie heeft met de 17-jarige Tracy (Mariel Hemingway) en verliefd wordt op de neurotische maîtresse (Diane Keaton) van zijn beste vriend (Michael Murphy), blinkt uit in oneliners, beoefent op een briljante manier zelfspot en tekent op mild kritische wijze de tijdgeest van relatietherapie en vrije seksuele moraal. Met dé klassieke Allenscène, waarin we de silhouetten van Allen en Hemingway zien zitten op een bankje langs de Hudson, tegen het fraaie decor van de Queensborough Bridge.

De film kreeg veel later nog pikante meerwaarde toen Allen in 1997 trouwde met de bijna veertig jaar jongere adoptiedochter van zijn ex Mia Farrow.

Full Metal Jacket (Stanley Kubrick, 1987)

Veronica, 22.00-00.25 uur

Hij liet filmmakers hun gang gaan, om ze vervolgens te overtreffen. Dat ongeveer zei John Baxter, biograaf van de in 1999 overleden Stanley Kubrick, doelend op het feit dat Kubricks Vietnamfilm na klassiekers als The Deer Hunter, Apocalypse Now en Platoon werd uitgebracht. Meer nog dan een Vietnamfilm is Full Metal Jacket waarvoor Kubrick Vietnam liet verrijzen op een verlaten industrieterrein ten oosten van Londen - een film over wat oorlog met mensen doet.

In het eerste deel worden verse rekruten door de legendarische drilinstructor Hartman gereduceerd tot machines die gedachteloos doen wat hun wordt opgedragen. In het tweede deel laat Kubrick de essentie van oorlog zien: in een verwoeste omgeving waarin niets meer te winnen valt, jagen mensen elkaar op, met doodsangst in de ogen en tot de zinloze dood erop volgt.

De afzonderlijke, vaak lange scènes zijn stuk voor stuk ijzingwekkend perfect: van de cameravoering (de lange rijers als Hartman zijn jongens inspecteert en toespreekt) tot het acteren (Vincent D'Onofrio, toen zo goed als zonder acteerervaring, die transformeert van sul tot monster) en van de belichting (het kunstlicht dat de Engelse velden in Vietnam verandert) tot de montage (de gezichten van stervende soldaten).

Ferris Bueller's Day Off (John Hughes, 1986)

RTL 4, 06.50-08.55 uur

Het titelpersonage in deze klassieke, vrolijke komedie van de in 2009 overleden tienerfilmspecialist John Hughes (The Breakfast Club) is een spijbelaar die halverwege de jaren tachtig de held van een generatie scholieren werd.

Matthew Broderick speelt Ferris als een inventieve kwajongen; hij slaagt er telkens in zijn ouders en zijn gemene conrector de loef af te steken. Hij haalt zijn vriendin en een vriend over om een vrije dag te nemen, en ze maken een amusante tocht door het centrum van Chicago. Onderweg laat Ferris merken dat er ook een filosofische kant zit aan schoolverzuim: het leven gaat zo snel voorbij, dat je het zou kunnen missen als je niet even stopt en om je heen kijkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden