De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 22 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Annette Bening en Lucas Jade Zumann in 20th Century Women van Mike Mills Beeld x
Annette Bening en Lucas Jade Zumann in 20th Century Women van Mike MillsBeeld x

De oude wereld, de dingen die voorbijgaan

NPO 2, 19.50 uur

Europa sprak af dat het continent in 2050 klimaatneutraal moet zijn. In zijn programma De oude wereld, de dingen die voorbijgaan reist Kefah Allush door enkele Europese landen om te kijken wat de lokale gevolgen zijn van dat besluit. Vandaag is de presentator in Duitsland, waar de auto-industrie altijd een voorname rol heeft gespeeld. Terwijl sommige fabrikanten noodgedwongen afscheid nemen van de benzine- en dieselmotor, verkeren andere merken nog in de ontkenningsfase. In Zwitserland ziet Allush hoe Zermatt alleen nog elektrische taxi’s en bussen toestaat.

La La Land

SBS 9, 20.30 uur

(Musical, Damien Chazelle, 2016) Mia (Emma Stone) droomt van een carrière als Hollywoodactrice. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) droomt van een eigen jazzclub. Het lot brengt deze dromers samen. Vanaf de briljante openingsscène grijpt regisseur en scenarist Chazelle zijn kijker vast om niet meer los te laten. De film is een triomf en de beste musical in lange tijd. Werkelijk alles klopt, van het verhaal tot de vormgeving. Er waren Oscars voor regie, camerawerk, productieontwerp, soundtrack, filmsong en – het meest terecht van allemaal – de hoofdrol van Stone.

Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land van Damien Chazelle Beeld x
Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land van Damien ChazelleBeeld x

Dolly Parton at the BBC

BBC 2, 21.30 uur

Op BBC 2 staat de hele avond in het teken van countryster Dolly Parton, die deze week 76 is geworden. Na een selectie van optredens in verschillende BBC-programma’s uit de afgelopen decennia volgt om 22.30 uur de persoonlijke documentaire Here I Am. Deze film volgt de zangeres tijdens de voorbereidingen op de viering van de 50ste verjaardag van haar eerste optreden op het podium van Grand Ole Opry. Dit jubileumconcert wordt aansluitend uitgezonden (24.00 uur). Partons optreden uit 2014 op het Glastonbury muziekfestival sluit de avond af (1.15 uur).

20th Century Women

Canvas, 22.15 uur

(Drama, Mike Mills, 2016) Wanneer haar auto in vlammen opgaat, nodigt Dorothea (Annette Bening) de brandweerman die haar te hulp schiet uit voor haar verjaardagsfeest. Waarom ook niet? Het is een aardige man en Dorothea trekt zich weinig aan van sociale codes. Vrouwen als Dorothea – volwassen, eigenzinnig, zoekend – zijn veel te weinig te zien in films en alleen al daarom is 20th Century Women, ook met Greta Gerwig en Ellen Fanning, een bijzondere onderneming. Regisseur en scenarioschrijver Mike Mills voert een rijkdom op aan gevoelige, rake observaties en vond in Bening de ideale vertolker voor de hoofdrol. Dat ze niet werd beloond met een Oscarnominatie, riep terecht vraagtekens op.

Manson: The Lost Tapes

NPO 2 Extra, 22.20 uur

De in 2017 overleden Charles Manson zat bijna vijftig jaar vast wegens de gewelddadige moord op zeven mensen, onder wie filmster Sharon Tate. Manson stond aan het hoofd van The Family, een sekte die was neergestreken op een voormalige filmset voor westerns. Na de arrestatie van Manson kreeg een jonge filmmaker toegang tot deze ranch, waar hij beeldmateriaal schoot dat niet eerder werd vertoond. Samen met interviews met sekteleden, aanklager Stephen Kay en FBI-profiler John Douglas werden deze beelden verwerkt tot de documentaire Manson: The Lost Tapes.

El silencio de otros

NPO 2, 23.45 uur

Door een Spaanse amnestiewet uit 1977 werd het onmogelijk om medewerkers van het Franco-regime te vervolgen. De wet voorkwam dat het land werd verscheurd, maar resulteerde er ook in dat slachtoffers niet werden gehoord, en dat oorlogsmisdadigers nog vrij rondlopen. De documentaire El silencio de otros volgt zes jaar lang een groep slachtoffers die zich daarbij niet neerleggen. José Galante, die werd gearresteerd en gemarteld, probeert via een internationale omweg gerechtigheid te krijgen. María Martín wil haar moeder, die in een massagraf ligt, graag herbegraven.

Personal Shopper

BBC 2, 02.25 uur

(Thriller, Olivier Assayas, 2016) In Personal Shopper maakt het hiernamaals zich schijnbaar net zo graag kenbaar door middel van onaards geklop als door WhatsAppberichtjes. Gotiek vloeit over in 21ste-eeuwse leegte; van een ouderwets spookhuis naar chique kledingboetieken. Hoofdpersonage is geen amuletten dragende cliché-spiritist, maar een bleke, in leren jack gestoken twintiger (Kristen Stewart), die nog steeds wacht op het beloofde teken na de dood van haar tweelingbroer. Assayas maakte met Personal Shopper een voor hem kenmerkende hybride film, eerder mikkend op gevoel dan op verstand.

Kristen Stewart in Personal Shopper van Olivier Assayas. Beeld
Kristen Stewart in Personal Shopper van Olivier Assayas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden