De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 21 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Anna Paquin in Margaret

Onvergetelijke herinneringen
SBS 6, 20.30 uur

Sommigen waren nog helemaal niet oud toen ze het kregen, anderen hadden zich hun pensioen heel anders voorgesteld. Irene Moors, Jeroen van der Boom en Kees Tol presenteren een avond over alzheimer, over 'de mens achter de patiënt'.

Verborgen verleden
NPO 2, 20.30 uur

Er ligt meteen al een half familiegeheim op tafel. Hoe de moeder van Paul Haenen verliefd werd op de schilder van naakten, Theo Beerendonk. Maar Beerendonk koos voor haar zus. Van diezelfde tante Ans ontdekt Paul Haenen nu een schokkend dossier, iets met de oorlog en de verkoop van gestolen kunst.

Andere tijden
NPO 2, 21.20 uur

Die prachtige vleugels, die rustige cockpit, de piloot kijkt verliefd naar de glanzende oude Fokker. Andere tijden over Neerlands trots van weleer. Hoe bijzonder het was dat Anthony Fokker een vliegtuigfabriek van de grond kreeg en hoe lang de miljoenen al weg stroomden voor Fokker failliet werd verklaard.

Bedknobs and Broomsticks (Robert Stevenson, 1971)
NPO 1, 14.25 uur

Leuke Disneyfilm van de maker van Mary Poppins, met Angela Lansbury als aardige heks die tijdens WOII met een paar kinderen spannende avonturen beleeft. De geslaagde special effects (combinaties van live action en animatie) werden met een Oscar bekroond.

Margaret (Kenneth Lonergan, 2011)
RTL 8, 23.40 uur.

Een cowboyhoed wil ze. Dus als Lisa, een levenslustige New Yorkse tiener, op een zomermiddag een buschauffeur ziet met zo'n hoed, probeert ze vanaf de stoep met hem in contact te komen. Het begin van een romantische komedie, zo lijkt het. Totdat de chauffeur een rood licht mist en een vrouw doodrijdt. Zoals de film daarmee meteen zijn zomerse lichtheid verliest, zo is Lisa (een overdonderende Anna Paquin) niet langer een vlinderige verschijning. In plaats van zich te bezinnen op haar aandeel in de gebeurtenis, ontwikkelt ze een akelige obsessie om de buschauffeur (Mark Ruffalo) aangeklaagd te krijgen. Margaret, voorzichtig geldend als moderne klassieker, biedt geen klinkklare oplossingen of antwoorden. En dat rond een heldin die voortdurend een keel opzet, en zo de volmaakte tegenpool is van de geknakte ziel uit Lonergans opvolger Manchester by the Sea (2016).

Dheepan (Jacques Audiard, 2015)
Canvas, 00.15 uur.

Ze zijn zijn ontsnappingsroute uit het door bloedvergieten geteisterde Sri Lanka: de vrouw en het jonge meisje die ex-Tamiltijger Dheepan (Jesuthasan Antonythasan) ritselt om hem te naar het buitenland te vergezellen. Dus zitten ze daar, in de groezelige Franse buitenwijk waar honderden asielzoekers tussen de drugsdealers wachten op een verblijfsvergunning. Beetje bij beetje worden ze het gezin dat ze eerst alleen pretendeerden te zijn. Als toeschouwer blijf je niettemin voortdurend op je hoede: wanneer komt de mokerslag die het prille evenwicht om zeep helpt? Het in Cannes met een Gouden Palm bekroonde Dheepan is net als Audiards eerdere werk (Un prophète, De rouille et d'os) vooral een film om te voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden