De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 21 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Edward Norton in 25th Hour. Beeld
Edward Norton in 25th Hour.Beeld

Andere tijden: blanke boeren zonder erf

NPO 2, 21.20 uur

'Kale boel.' Op Google Earth bekijkt Coen Schippers zijn oude land. Daar wordt niets verbouwd. Dat doet zeer. Schippers was een van de honderden Nederlanders die in de jaren vijftig emigreerden maar naar Zimbabwe, toen nog Rhodesië. Officieel was er geen apartheid, maar de witte boeren bezaten het land, de zwarten waren er in dienst. Onder het bewind van Mugabe, eisten in 2000 zwarte oorlogsveteranen het land van de boeren op. Met geweld. Schippers en zijn vrouw konden niet anders dan hun farm ontvluchten en naar Nederland teruggaan, gedesillusioneerd en blut.

The King's Speech (Tom Hooper, 2010)

Eén, 21.20 uur

De Britse koning George VI gold als een onwaarschijnlijke troonpretendent. Immers: levend in de schaduw van zijn oudere broer Edward, die ook begaafder leek in het sociale verkeer. Het is 1925. George, dan nog prins Albert, dient een bomvol Wembley-stadion toe te spreken, maar ziet zijn eerste publieke optreden sterven in gehakkel en pijnlijke stiltes. Regisseur Tom Hooper (The Danish Girl) vat de spreekangst al in de eerste minuten meesterlijk in beeld; de microfoon doemt op als een martelwerktuig. Acteur Colin Firth toont zich een meester in het geloofwaardig stotteren en laat pijn, trots en miskenning wedijveren in de stramme, gereserveerde Albert.

25th Hour (Spike Lee, 2002)

Canvas, 22.55 uur

Het 25ste uur uit de titel staat symbool voor de laatste vrije uren die drugsdealer Monty Brogan (Edward Norton) doorbrengt voordat hij zeven jaar de gevangenis in moet. Ze spelen zich af gedurende een nacht in een onaangenaam, kil en decadent New York (de film werd na de aanslagen in 2001 gedraaid) waarin iedereen gebukt gaat onder het leven en moeite heeft zijn agressiviteit onder controle te houden, ook tegenover vrienden. Onheilspellend.

Norton, Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper zijn groots als drie gezworen maar uit elkaar gegroeide vrienden.

Dial M for Murder (Alfred Hitchcock, 1954)

NPO 2, 23.30 uur

Klassieke, oorspronkelijk in 3D gedraaide bewerking van het gelijknamige toneelstuk van Frederick Knott, die het stuk zelf tot scenario bewerkte. Het werd een bij vlagen geniale misdaadthriller over een voormalige tennisprof (Ray Milland) die zijn overspelige vrouw (Grace Kelly) wil vermoorden. Uiteraard is er minstens een plan B nodig, daar de zaken vanzelfsprekend anders lopen dan de protagonist had gewenst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden