De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 2 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

NOS Sport - De Avondetappe
Zaterdag, NPO 1, 23.35 uur

Twaalf jaar lang was het vaste prik tijdens de Tour de France, maar vorig jaar werd aangekondigd dat De Avondetappe ophield te bestaan. Een nieuwe koers, daar was het tijd voor. Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport, zei in een verklaring: 'De Avondetappe was nog steeds een goed programma, maar we willen ook naar de toekomst kijken en de kijker blijven verrassen. (...) Het is nu echt tijd voor vernieuwing en verandering.' Een jaar later komt de NOS alweer tot inkeer, gelukkig maar. Enige verandering: niet dé Mart presenteert live vanuit Frankrijk, maar Dione de Graaff en Herman van der Zandt.

Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968)
Zaterdag, RTL 7, 20.00 uur

Met zijn stijlvolle woestijnopera ontdeed Sergio Leone de spaghettiwestern (de verzamelterm voor Italiaanse cowboyfilms) definitief van zijn beroerde imago. Een jonge Claudia Cardinale speelt een landeigenares die in het verre westen van de Verenigde Staten een nieuw leven wil beginnen en drie kerels op haar weg vindt. Henry Fonda's kille ogen, de lippen van Charles Bronson om zijn mondharmonica, de zinderende hitte en, vooral, de orkestrale begeleiding door Ennio Morricone maken Once Upon a Time in the West zelfs voor westernhaters een onvergetelijk meesterwerk.

Le vélo de Ghislain Lambert (Philippe Harel, 2001)
Zaterdag, Canvas, 22.35 uur

Fijn inkijkje in het wielermilieu van begin jaren zeventig, toen doping nog een grote spuit in de billen was, met Benoît Poelvoorde op dreef als wielerknecht die denkt dat hij een Eddie Merckx kan worden. De kwaliteit van deze ontroerende sportfilm schuilt in de wijze waarop sukkelaar Ghislain wordt neergezet; met grote gebaren, maar nooit belachelijk. De Franse regisseur Philippe Harel ontvouwt het leven van de wielerknecht vooral met sfeerschetsen, die korte dialogen en kleine handelingen bevatten.

The Selfish Giant (Clio Barnard, 2013)
Zaterdag, NPO 2, 23.20 uur

Arbor vindt het geweldig dat hij van school is gestuurd. Nu heeft hij tenminste tijd voor belangrijke dingen, zoals geld verdienen. De 13-jarige jongen ziet een lucratieve carrière voor zichzelf weggelegd als schrootverzamelaar. The Selfish Giant, in de verte gebaseerd op een sprookje van Oscar Wilde, laat Arbor en zijn vriend Swifty rondscharrelen in het desolate Bradford, een Noord-Engelse stad waar de economische crisis flink heeft huisgehouden. Als portret van de onderklasse sluit The Selfish Giant naadloos aan bij het typisch Britse sociaal-realisme, maar regisseur Barnard drukt met haar visuele talent en verbluffende acteursregie wel een eigen stempel op het genre. Realisme mengt ze met de grimmige symboliek van sprookjes. Prachtig en hartverscheurend.

Dvd: Jane Got a Gun (Western)
Regie Gavin O'Connor, 93 minuten

Jane Got a Gun had een western moeten worden waarin alles net even anders zou gaan. Met een hoofdrol voor een sterke moeder in plaats van een zwijgzame revolverheld en geregisseerd door een vrouw bovendien. Maar het ging anders ánders: de Schotse regisseur Lynne Ramsay (We Need to Talk About Kevin) stapte vlak voor de eerste opnamedag uit het project, nadat eerder haar acteur Michael Fassbender vanwege een te volle agenda had moeten afhaken. Na een wekenlange stoelendans wisselde Joel Edgerton uiteindelijk de rol van bandiet voor die van held naast hoofdrolspeler en producent Natalie Portman. Ewan McGregor kreeg de rol van slechterik en Gavin O'Connor nam de regie over. Nu verschijnt Jane Got a Gun in stilte op dvd. Het is dan ook niet meer dan een degelijke wraaksoap geworden. Er zijn tot de verbeelding sprekende vergezichten en vuurgevechten, maar Jane (Portman) is niet de feministische revolverheld waar je op basis van de titel op hoopt. Drie mannen duwen Jane door het leven: haar zwaargewonde echtgenoot Bill, de boef John Bishop (McGregor), die op zoek is naar haar huis, en goedzak Dan Frost (Edgerton), die haar helpt dat huis klaar te maken voor de grote confrontatie. Ewan McGregor heeft een geweldige snor, maar maakt geen indruk. Het is de sympathieke Edgerton die de film redt.

Dvd: Ballers (Komedieserie)
10 x 27 minuten Warner Home Video

American Footballers, feest, groupies, miljoenencontracten en een manager die de boel in goede banen probeert te leiden: HBO's Ballers is gewoon HBO's Entourage (2004-2011), maar dan met sporters in plaats van filmsterren in de hoofdrol. En dat is best vermakelijk, zeker omdat de manager gespeeld wordt door charmeur Dwayne Johnson. Spencer Strasmore is een voormalig American Footbal-speler die het probeert te maken als eerlijke spelersmakelaar van door aasgieren omringde talenten. Het is de vaderlijke kalmte en openheid die Johnson soms laat zien, waardoor je hoopt dat het hem allemaal gaat lukken. Ballers krijgt zo het kloppende hart dat Entourage nooit had.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden