De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 19 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Joris Henquet
Kanye West. Beeld EPA
Kanye West.Beeld EPA

Ondersteboven - Nederland in de jaren 60

Zaterdag, NPO 2, 20.30 uur

In deze achtdelige documentaireserie belooft de NTR een frisse blik te bieden op de jaren zestig, de periode die Nederland voorgoed veranderde. De eerste aflevering draait om de thema's geld en consumptie: nooit eerder in de geschiedenis nam de welvaart zo snel toe. Dit alles wordt aan elkaar gepraat door ervaringsdeskundige Kees van Kooten.

Kanye West live from Glastonbury

NPO 3, 22.55 uur

Echt welkom leek Kanye West niet, op Glastonbury 2015. Er werd zelfs een petitie gestart om de Amerikaanse rapper te weren als headliner van het prestigieuze Britse festival. Maar West kwam toch, stond zijn mannetje en leverde een spraakmakend optreden af.

Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall

BBC 2, 22.00 uur

Filmmaker Spike Lee verzamelde een schat aan archiefbeelden en interviews voor deze muziekdocumentaire, waarin hij een kroniek maakt van de weg naar het succes van de 'King of Pop', Michael Jackson (1958-2009) .

The Red Shoes (Powell & Pressburger, 1948)

BBC 2, 15.20 uur

Al vaker uitgezonden als traditionele zaterdagmiddagfilm: The Red Shoes, toch wel de ultieme balletfilm. Vooral dankzij de vondsten van cameraman Jack Cardiff, die behalve bijzondere kleuren (Technicolor) dito dansbewegingen liet ontstaan. Moira Shearer is de jonge balletdanseres die moet kiezen tussen volledige overgave aan de kunst, die haar impresario eist, en liefde voor componist Marius Goring. De titel verwijst naar de glorieuze 15 minuten durende choreografie die het hoogtepunt van de film vormt.

Tekst gaat verder onder het beeld.

Rush (Ron Howard, 2013)

RTL 7, 20.00 uur

Ogenschijnlijk een vlot gefilmde maar vlakke biografie over de carrière van de Oostenrijkse Formule 1-coureur Niki Lauda. Door de soepele regie van Hollywoodveteraan Ron Howard (Frost/Nixon, A Beautiful Mind) en het knappe actiecamerawerk van Anthony Dod Mantle zou je makkelijk over het hoofd kunnen zien dat het ook een prachtige, bijna broederstrijd is tussen twee tegengestelde karakters: de bezeten, niet met natuurlijke flair begiftigde Niki Lauda en zijn uitbundige, blondgelokte Engelse tegenstrever James Hunt, beiden voortreffelijk vertolkt door respectievelijk Daniël Brühl en Chris Hemsworth. Ze geven de film diepgang, die makkelijk ondersneeuwt onder het zeer verzorgde uiterlijk van Rush - de sfeer en details uit de jaren zeventig zijn raak getroffen.

The World's Fastest Indian (Roger Donaldson, 2005)

Eén, 21.20 uur

Het is bijna een genre op zichzelf, een prettig genre bovendien: de oude man die op de grens van leven en dood eindelijk doet wat hij altijd al had willen doen en daartoe een reis onderneemt die het eigenlijke onderwerp van de film is. In de verrassend bedaarde film van actieregisseur Roger Donaldson schittert Anthony Hopkins als de simpele Nieuw-Zeelandse monteur die er al zijn leven lang van droomt met zijn motor, een Indian, een snelheidsrecord te breken op de daarvoor bij uitstek geschikte, beroemde zoutvlakte van Utah. De praktische problemen waarvoor hij zich gesteld ziet, gaat hij met dezelfde goedmoedigheid te lijf als de fysieke problemen die met de jaren komen en de grote drama's die zijn leven tekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden