De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 17 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in Revolutionary Road Beeld
Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in Revolutionary RoadBeeld

Mijn Missie
NPO 2, 21.20 uur

Een nieuw programma van omroep MAX (naar een idee van oud-nieuwslezer Gijs Wanders) waarin veteranen terugkeren naar het land waar ze ooit waren gestationeerd. En ze gaan met een collega van nu die geen idee heeft wat er destijds allemaal gebeurd is. In aflevering 1 volgen we Gerard, die als 18-jarige jongen werd uitgezonden naar Libanon.

Suddenly, Last Summer (Joseph L. Mankiewicz, 1959)
Eén, 15.30 uur

Uitstekende zwartwitverfilming naar het controversiële toneelstuk van Tennessee Williams, over een weduwe (Katharine Hepburn) die geld schenkt aan een psychiatrische instelling als die lobotomie uitvoert op haar nicht (Elizabeth Taylor). Oscarnominatie voor zowel Taylor als Hepburn.

We Need to Talk About Kevin (Lynn Ramsay, 2011)
Canvas, 22.25 uur

IJzingwekkende en virtuoze bewerking van Lionel Shrivers gelijknamige roman uit 2003. Kevin, de 16-jarige zoon van Eva (een geweldige Tilda Swinton) en Franklin (John C. Reilly), heeft iets verschrikkelijks gedaan. Wat dat precies is, maakt Lynn Ramsay (Ratcatcher, Morvern Callar) in deze onder de huid kruipende psychothriller pas laat duidelijk. Knap creëert de film een nachtmerrieachtig doolhof van chaotische en onbetrouwbare herinneringen. Vooral dat laatste is belangrijk om tijdens het kijken in gedachten te houden.

Dheepan (Jacques Audiard, 2015)
NPO 2, 00.00 uur

Ze zijn zijn ontsnappingsroute uit het door bloedvergieten geteisterde Sri Lanka: de vrouw en het jonge meisje die ex-Tamiltijger Dheepan (Jesuthasan Antonythasan) ritselt om hem te naar het buitenland te vergezellen. Dus zitten ze daar, in de groezelige Franse buitenwijk waar honderden asielzoekers tussen de drugsdealers wachten op een verblijfsvergunning. Beetje bij beetje worden ze het gezin dat ze eerst alleen pretendeerden te zijn. Als toeschouwer blijf je niettemin voortdurend op je hoede: wanneer komt de mokerslag die het prille evenwicht om zeep helpt? Het in Cannes met een Gouden Palm bekroonde Dheepan is net als Audiards eerdere werk (Un prophète, De rouille et d'os) vooral een film om te voelen.

Revolutionary Road (Sam Mendes, 2008)
RTL 8, 00.35 uur

Sam Mendes laat er in Revolutionary Road geen gras over groeien. In de eerste scène leren de twee hoofdpersonages elkaar kennen op een feestje; na dat romantische begin lijkt de toekomst voor hen open te liggen. De gelukkige jaren die April en Frank als koppel hebben, worden resoluut overgeslagen: in de volgende scènes zien we hen tierend naast elkaar in de auto zitten. Hoe hebben twee verliefde jonge mensen in dit verbitterde echtpaar kunnen veranderen? Mendes (American Beauty) zet Richard Yates' roman uit 1961 naar zijn hand en intenser had de reünie van Titanic-sterren Leonardo DiCaprio en Kate Winslet niet kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden