De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 17 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal Beeld anp

Het groot dictee der Nederlandse taal

NPO 2, 20.20 uur

A.F.Th. van der Heijden is dit jaar verantwoordelijk voor de trema's, komma's en andere spelkundige tantaluskwellingen van het Groot Dictee. Philip Freriks leest samen met Freek Braeckman de tekst voor en onder de prominenten die meedoen aan de wedstrijd zijn: Jean-Marc van Tol, Sheila Shitalsing, Alexander Münninghoff en Sadet Karabulut.

Life of Pi (Ang Lee, 2012)

RTL 5, 20.00 uur

De grootse en peperdure avonturenfilm over de Indiase jongen die na een scheepsramp tientallen dagen op een reddingssloep moet doorbrengen met een tijger, was vanwege de licht filosofische inslag van het verhaal een gok voor de producenten, maar sleepte tijdens de Oscaruitreiking van 2013 de meeste beeldjes binnen (alle belangrijke technische) en kwam ruimschoots uit de kosten - het budget bedroeg 120 miljoen dollar. Dat ging deels op aan superieure animaties van de Bengaalse tijger in kwestie. Er bestaat een documentaire waarin opnamen worden getoond met links de echte tijger en rechts die uit de computer: het verschil is niet te zien.

Mr. Turner (Mike Leigh, 2014)

NPO 2, 22.35 uur

Historische film van de man die naam maakte met felrealistische films (Vera Drake, Naked). Mr. Turner is een boeiende biografie van de Engelse schilder William Turner (1775-1851), die zich eens tijdens een storm liet vastbinden aan de mast van een schip: zo kon hij de woeste golven beter bestuderen. Uiteraard zit de scène in de film, maar zo vormgegeven dat het ook fantasie zou kunnen zijn - er is over het privéleven van de beroemde schilder weinig écht bekend. Toch slaagt Leigh erin een verre van clichématig portret te schetsen van Turner, de briljante, ruimhartige, maar ook knorrige en vaak ronduit lompe kunstenaar. Formidabel belichaamd door Timothy Spall.

Liberté (Tony Gatlif, 2009)

Canvas, 23.45 uur

Een Roma-familie bevecht haar vrijheid in het Frankrijk van 1943. Net als in eerdere films schuwt regisseur Gatlif de romantisering van zijn zigeunerpersonages niet. Het zijn temperamentvolle, door vrijheidsdrang en emoties voortgestuwde vrijbuiters, in een balanceeract tussen mens en karikatuur. In Liberté worden ze zwart-wit tegen de autochtone, lompe, boerse Fransen afgezet. Door zulke naïeve scènes dreigt de film zijn geloofwaardigheid te verspelen - hoe gruwelijk de catastrofe ook is die de Roma overkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden