De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 16 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit Burnt by the Sun Beeld
Beeld uit Burnt by the SunBeeld

American Vandal
Sinds dit weekend op Netflix

Na de hausse aan true crime-series zoals Making a Murderer is daar nu ook de parodie. Deze achtdelige nepdocumentaire draait om de vraag 'Wie tekende de piemels?'. De faculteitsauto's van de Hanover Highschool zijn ondergeklad met piemeltekeningen, en probleempuber Dylan Maxwell is al snel hoofdverdachte. Twee aspirant-filmmakers geloven in zijn onschuld, en zoeken de zaak tot op de bodem uit.

Verborgen verleden
NPO 2, 20.30 uur

In de seizoensopener gaat de oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Wat was tijdens de Tweede Wereldoorlog de precieze rol van zijn opa Hendrik Cohen, die door de nazi's werd omgebracht, als voorzitter van de Joodsche Raad in Rotterdam? Daarnaast is Cohen benieuwd of zijn voorouders aan moeders kant, de Belinfantes, uit Portugal afkomstig zijn.

Andere tijden
NPO 2, 21.25 uur

Controversiële ontgroeningsrituelen zijn van alle tijden: Andere tijden gaat terug naar het Amsterdam van 1962, toen een lid van het Amsterdams Studenten Corps 'En nu gaan we Dachautje spelen' had geroepen bij een ontgroening waarbij tweehonderd besmeurde en kaalgeschoren jongens dicht opeengepakt op de zolder van de sociëteit zaten. Toen het tafereel ondanks een zwijgplicht in de publiciteit kwam, was het land te klein. Er wordt teruggeblikt met o.a. Edwin 'Ome Willem' Rutten, die dat jaar feut was bij het ASC.

My Favorite Wife (Garson Kanin, 1940)
BBC 2, 08.00 uur

Vroeg uit de veren voor deze heerlijke screwballkomedie uit de Golden Age van Hollywood, waarin Cary Grant en Irene Dunne in ingewikkelde toestanden verzeild raken, nadat de zeven jaar vermiste Dunne terugkeert bij manlief Grant en deze warempel op het punt staat te hertrouwen. En dan zat ze zelf als schipbreukeling ook niet om gezelschap verlegen, daar op dat eiland. Grant en Dunne speelden vaker met succes samen (in The Awful Truth vóór My Favorite Wife, in Penny Serenade erna) en dat betaalt zich uit.

Kingsman: The Secret Service (Matthew Vaughn, 2014)
Veronica, 22.00 uur

De makers van de zelfbewuste spionnen-actiekomedie Kingsman: The Secret Service laten geen moment onbenut om het zelfbewustzijn van hun film te benadrukken. Kijk naar het gesprek tussen gentleman-spion Colin Firth en de slissende mediatycoon/slechterik Samuel L. Jackson over hoe bloedserieus die spionnenfilms van tegenwoordig toch zijn. Serieus is de succesvolle film (het vervolg draait vanaf donderdag in de bios) uiteraard allesbehalve. Maar ondanks Firths zelfverzekerde spel als speelse spion en de stijlvaste regie en vlotte vertelwijze van Matthew Vaughn (Kick-Ass) wordt de onophoudelijke ironie van Kingsman op een gegeven moment ook een tikje flauwtjes.

Joy (Mijke de Jong, 2010)
NPO 2, 23.45 uur

Na Bluebird en Het zusje van Katia is Joy het laatste deel van De Jongs trilogie over meisjes op weg naar volwassenheid: ze won er drie Gouden Kalveren mee, waaronder het Kalf voor beste film. De ooit te vondeling gelegde Joy wordt geconfronteerd met haar verlangen naar een gezinsleven, wanneer ze een alleenstaande moeder met dochter leert kennen. De Jong zit haar heldin dicht op de huid, en achter in beeld stiefelen voortdurend gelukkige dames achter kinderwagens. Intussen blijft hoofdrolspeelster Samira Maas de voornaamste reden dat Joy werkt. Ze is krachtig en kwetsbaar tegelijk.

Burnt by the Sun (Nikita Mikhalkov, 1994)
Canvas, 00.10 uur

Nikita Mikhalkov won met dit sfeervolle historische drama de juryprijs van Cannes en de Oscar voor de beste buitenlandse film. Hij speelt zelf een hoofdrol als kolonel annex huisvader Kotov, die gedurende de Stalinistische repressie van de jaren dertig de zomer met zijn gezin doorbrengt op zijn buitenhuis. Als neef Mitya arriveert slaat de ogenschijnlijke gemoedelijkheid langzaam om en dringt de verstikkende politiek de familie binnen. Dochter Nadya wordt op indrukwekkende wijze gespeeld door Mikhalkovs eigen dochter, destijds 8 jaar oud.

The White Countess (James Ivory, 2005)
BBC 2, 00.45 uur

Terwijl medio 2005 in Londen de laatste hand werd gelegd aan The White Countess overleed Ismail Merchant, de vermaarde Indiase filmproducent die sinds 1961 een vast duo vormde met de Amerikaanse regisseur James Ivory. Samen maakten ze onder meer A Room With a View (1986), Howard's End (1992) en The Remains of the Day (1993); over het algemeen fraaie, ietwat afstandelijke kostuumdrama's. Merchants zwanenzang past braaf in dat rijtje. Het verhaal over een affaire tussen een blinde Amerikaanse diplomaat (Ralph Fiennes) en een Russische vluchtelinge (Natasha Richardson) in het Shanghai van de jaren dertig ontbeert tempo, maar oogt uiterst verzorgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden