De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 14 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Marlon Brando en Eva Marie Saint in On the Waterfront. Beeld
Marlon Brando en Eva Marie Saint in On the Waterfront.Beeld

Close Up: Niki de Saint Phalle - De droom van een architect
NPO 1, 10.25 uur

In 1998 opende in Toscane de 'Tuin van de Tarot': een park vol kleurrijke sculpturen van Niki de Saint Phalle. Vijftien jaar bouwde de Frans-Amerikaanse kunstschilder en beeldhouwer aan de figuren afkomstig uit een tarotkaartenspel. Een profiel over haar werk, leven en haar relatie met de wereldberoemde beeldhouwer Jean Tinguely.

Andere Tijden: De Hel van Hoog Catherijne
NPO 2, 21.20 uur

Een hel was het, zegt ex-drugsverslaafde Frank als hij het over de tunnel onder Hoog Catharijne heeft. Bedoeld als bevoorradingstunnel van het Utrechtse winkelcentrum, maar in de jaren negentig vooral een geliefde plek voor drugsverslaafden. Andere Tijden zoomt in op dit dieptepunt in meer dan twintig jaar ernstige drugsoverlast in Nederland, te wijten aan de heroïne.

Noorderslag
NPO 3, 23.05 uur

Voor de 31ste keer wordt op het Groningse festival Noorderslag de popprijs uitgereikt. NOS-presentatrice Annechien Steenhuizen doet live verslag. Wie is de opvolger van onder anderen De Dijk, Tiësto, Anouk, Urban Dance Squad, The Common Linnets en New Wave, de hiphopformatie die vorig jaar de felbegeerde prijs voor jonge artiesten in de wacht sleepte?

Hiphopcollectief The Wave won vorig jaar de Popprijs. Beeld anp
Hiphopcollectief The Wave won vorig jaar de Popprijs.Beeld anp

Holiday (George Cukor, 1938)
Zaterdag, Eén, 15.30 uur

Waarom wil de NPO nog steeds maar niet aan dat prettige gebruik van de Belgen en de Engelsen om op de weekendmiddagen van die fijne klassiekers te programmeren? Neem nu Holiday, dat vanmiddag op de rol staat bij de Belgen, met de screwball-kanonnen Cary Grant en Katharine Hepburn, die in hetzelfde jaar dat deze film werd gemaakt, schitterden in het verrukkelijke Bringing Up Baby. Holiday is minder bekend en, toegegeven, minder scherp, maar blijft een aangename komedie met een wijze levensles. Grant is een ambitieuze jongeman die iets te blind een gezapig maar financieel lucratief leven tegemoet lijkt te gaan.

The World is Not Enough (Michael Apted, 1999)
Zaterdag, RTL 7, 20.00 uur

RTL brengt twee interessante James Bonds. Met Die Another Day (2002, zondagavond op dezelfde zender), Tomorrow Never Dies (1997) en Golden Eye (1995) vormt The World is Not Enough het 007-Pierce-Brosnanvierluik. Het zal minder aan hem dan aan de tijdgeest hebben gelegen, maar vooral de twee films die dit weekend worden vertoond, zijn overvolle, razendsnelle en voortdenderende actiefilms. Een trend die nog even doorzette toen Daniel Craig de fakkel overnam, maar waaraan Sam Mendes met Skyfall een welkom halt toeriep. Meest opvallend aan The World is Not Enough zijn niet de schurken (Robert Carlyle en Sophie Marceau) maar is het feit dat de film de zwanezang bleek van Desmond Llewyn, good old Q. Hij overleed kort na de première aan de gevolgen van een auto-ongeluk en zou worden opgevolgd door John Cleese.

Kid (Fien Troch, 2012)
Zaterdag, Canvas, 22.40 uur

België en troosteloos, dat gaat in Belgische films vaak uitstekend samen. Hier zijn het de Kempen die door een landgenoot genadeloos worden geportretteerd. En waar een alleenstaande moeder met twee kinderen haar leven een hel ziet worden. Strakke shots volgen de blik van de 7-jarige Kid, die haar verstrikt ziet raken in geldproblemen met de verkeerde mensen. Dat regisseur Troch in die troosteloosheid, gecombineerd met hypocrisie en sociale onhandigheid, ruimte ziet voor humor, zegt veel over haar talent.

On the Waterfront (Eliza Kazan, 1954)
Zaterdag, BBC 2, 23.40 uur

Monumentaal maffiadrama met een formidabele Marlon Brando. Hij schittert als havenarbeider die bokser had kunnen worden; met die gesneefde carrière heeft de maffiabaas te maken die de haven controleert. Ziedaar het sluimerende conflict. Dat uitbarst wanneer Eva Marie Saint ten tonele verschijnt en Brando's geweten bespeelt. Grote emoties, grootse film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden