De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 13 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Sylvia Hoeks speelt in de film Bro's Before Ho's. Beeld epa
Sylvia Hoeks speelt in de film Bro's Before Ho's.Beeld epa

Rio Live
NPO1, vanaf 16:05 uur

Vandaag: de vrouwen van de zevenkamp, de eerste ronden van de 100 m (m) met Churandy Martina en Solomon Bockarie, vannacht de finale van de 100 meter (v) met hopelijk Dafne Schippers en de zwemfinale 50 m vrije slag, met, bij kwalificatie, Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker.

Jouw vrouw, mijn vrouw vips
RTL8, 18:00 uur

Herhaling van die keer van JVMV dat Robert en Claudia Schoemacher van leven ruilden met Christina Curry en Elle Bandita. Van Elle mag de verwarming pas in december aan, Claudia slaapt altijd met haar dochter in bed en niet met Robert. 'Dat wordt een drama', denkt Claudia.

Grachtenfestival
NPO Cultura, 18:00 uur

Festival 1: verslaggeving van het Grachtenfestival op NPO Cultura. Met de remix van Verdi's La traviata, Argentijnse tango en de talkshow Earbites met Hans Haffmans live. Plus een Vivaldi-concert van blokfluitiste Lucie Horsch en violiste Sonoko Miriam Welde.

Het markante leven van Michael Jackson
RTLZ, 18:05 uur

Veelbesproken docu over Michael Jackson uit 2003. Eerst lag Jackson erom onder vuur, omdat hij vertelde wel eens jongetjes in zijn bed te nodigen, later kreeg interviewer Martin Bashir er van langs. Hij zou de King of pop in de val gelokt hebben.

Michael Jackson tijdens zijn HIStory World Tour 1997 in de Amsterdamse ArenA. Beeld anp
Michael Jackson tijdens zijn HIStory World Tour 1997 in de Amsterdamse ArenA.Beeld anp

Andere tijden; van doarp en durp
NPO2, 21:10 uur

'Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind'ren in de klas, een kar die ratelt op de keien...' Fijne AT-special over het Hollandse dorp in de jaren vijftig, de melkbussen, de schorten, de fanfare, de jaarkermis, het stoepje schrobben, praatje maken, met een potje naar de kruidenier voor stroop.

Solar
NPO1, 22:45 uur

Festival 2: Verslag van het mini-Burning man van Nederland, Solar, bij Roermond. Met De jeugd van tegenwoordig, Ronnie Flex en Mr Polska en meer rappers en bands en dj's, maar ook 'prachtige bouwwerken, gezellige spelletjes, komisch theater en het legendarische waterpistolengevecht'.

Le gamin au vélo (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2011)
BBC 2, 02.00-03.20 uur

Optimisme is nieuw voor ons, vertelde de ene broer. We wilden zien of we een film konden maken die anders is, zei de ander. De Waalse filmmakers/broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, met films als Rosetta (1999) en L'enfant (2005) chroniqueurs van somberte in de lagere klasse, maakten met Le gamin au vélo ('Het kind met een fiets') hun meest lichtvoetige film tot nu toe. De kracht van de film schuilt in de eenvoud van het verhaal, dat draait om een jongetje dat door zijn vader in de steek is gelaten. De debuterende kind-acteur die hem vertolkt, Thomas Doret, krijgt dankzij die minimale vertelling alle ruimte om te schitteren. De titelverwijzing naar Vittorio de Sica's neorealistische meesterwerk Fietsendieven (1948) dient overigens niet letterlijk te worden opgevat. Waar de band tussen vader en zoon in die film ontegenzeglijk sterk is, toveren de Dardennes hier in al hun eenvoud een volstrekt geloofwaardig 21ste-eeuwse familierelaas tevoorschijn, dat, gezien door de ogen van een 11-jarige, nooit in hopeloosheid ontaardt.

The 39 Steps (Alfred Hitchcock, 1935)
BBC 2, 08.50-10.15 uur

Hitchcocks favoriete thema van de valselijk beschuldigde man bespeelde hij voor het eerst in deze klassieker. Richard Hannay (Robert Donat) weet niet wat hem overkomt wanneer hij wordt aangezien voor de moordenaar van een spionne. Hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Wie heeft Annabella vermoord, en klopt er iets van het spionagecomplot dat ze Hannay onthulde? Spannende vragen die het tempo flink opjagen, en Hannay in de ene vreemdsoortige situatie na de andere doen belanden. Prachtig zijn de typische Hitchcock-momentjes, zoals de schreeuw van een vrouw die in het geluid van een rijdende trein overgaat. Vaak geïmiteerd, niet in de laatste plaats door Hitchcock zelf, met zijn Amerikaanse variant North by Northwest (1959).

Bro's Before Ho's (Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2013)
RTL 5, 20.00-22.00 uur

Dertiger Max (Tim Haars) werkt in de videotheek onder zijn huis. Boezemvriend Jules (Daniël Arends) is assistent-filiaalmanager in de supermarkt. Met hun extreem sociaal onhandige vriend René (Henry van Loon), stevig onder de plak bij zijn tuttige vriendin, spelen ze het liefst Duck Hunt en stellen ze een volwassen leven zo lang mogelijk uit. Als Max valt voor de mooie, stoere Anna (Sylvia Hoeks) komt de broederschap op het spel te staan, in deze heerlijk anarchistische bromance-komedie uit de stal van New Kids. Nog steeds is hun werk een wilde aanval op de goede smaak, zij het beter gespeeld dan voorheen, maar onder alle onzin zitten echte personages met reële levensvragen en dito problemen. Knap, bij een film die geregeld zo mooi gierend uit de bocht vliegt.

A Fistful of Dollars (Segio Leone, 1964)
Veronica, 22.10-00.15 uur

Akira Kurosawa liet zich voor zijn samuraifilms inspireren door westerns, en Sergio Leone nam Kurosawa's zwaardvechtfilms als voorbeeld voor zijn spaghettiwesterns. Aan A Fistful of Dollars ligt Yojimbo uit 1961 ten grondslag, waarin een strijder twee concurrerende gangsterclans tegen elkaar uitspeelt. In deze eerste echte spaghettiwestern (ingrediënten: snoeihard geweld en relativerende humor) werd die Man Zonder Naam voor het eerst vertolkt door Clint Eastwood (Henry Fonda en Charles Bronson waren te duur), die uit het niets opduikt uit de woestijn en in een Mexicaans stadje orde op zaken stelt. Tevens de eerste film van Sergio Leone waarvoor zijn schoolvriend Ennio Morricone de muziek verzorgde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden