De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 11 februari

Griezelen in een verlaten bos, Woody Allen irriteert en ontroert in Annie Hall, het ware verhaal van een meesteroplichter, en meer, dit weekeinde.

The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012). Beeld
The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012).Beeld

Andere Tijden: Illegaal carnaval in Tilburg, zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

Anders dan in andere Brabantse steden was het in het streng katholieke Tilburg honderd jaar lang verboden carnaval te vieren in de stad. Het feest mocht in de beslotenheid van een kroeg worden gevierd, maar gekostumeerd de straat op gaan, was uit den boze. Fervente feestvierders komen in de jaren zestig in opstand om een einde te maken aan het verbod. Het resulteert in 1964 in de eerste illegale carnavalsoptocht, waaraan de politie rigoureus een einde maakt.

The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008), zaterdag, SBS 9, 20.30 uur

Met zes Oscars bekroonde Irak-film. De nogal megalomane streber William James (Jeremy Renner), specialist bij de explosieven opruimingsdienst, lijkt verslaafd aan de kick van het gevaar. Bravoure en machismo, daarom draait het in het tussen docudrama en thriller schakelende The Hurt Locker, slim opgebouwd rond toenemend explosieve situaties.

The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012), zaterdag, NPO 3, 23.10 uur

Op een van de posters van deze grensverleggende horrorfilm staat de boshut in kwestie afgebeeld als een Rubiks kubus, zwevend in de lucht. Aan alle zijden bevinden zich daken, ramen en ingangen. Achter enkele ramen brandt licht, elders is het donker. Een slim en krachtig beeld om aan te geven hoe vreemd en hallucinant de film is. The Cabin in the Woods begint als het zoveelste griezelverhaaltje waarin een groepje jongeren naar een verlaten boshut trekt om, wanneer het te laat is, te concluderen dat het er niet pluis is. De film geeft je alle clichés: van de raaskallende redneck in het lugubere tankstation die waarschuwt dat ze het vakantiehuisje niet levend zullen verlaten, tot de ondode die zijn hand graaiend uit de aarde steekt. Maar dat is pas het begin.

Annie Hall (Woody Allen, 1977), zaterdag, NPO 2 23.35 uur

In het simpele verhaal over twee uit elkaar gegroeide geliefden in de grote stad (zijn eigen New York) gaat Allen flink aan de haal met de filmconventies: hij strooit met citaten uit Laurel & Hardy- en Ingmar Bergmanfilms, spreekt rechtstreeks in de camera, voegt tekenfilmfragmenten in en becommentarieert zichzelf en anderen. Na een kwartier of drie dreigt enige vermoeidheid toe te slaan over zo veel tekstuele geestigheid, maar de avonturen van komiek Alvy (Allen) en zijn vriendin Annie (Diane Keaton) zijn ontroerend genoeg om je bij de les te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden