De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 10 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
In A Separation van de Iraanse regisseur-scenarist Farhadi komen Nader en Simin na veertien jaar huwelijk tot een scheiding. Beeld
In A Separation van de Iraanse regisseur-scenarist Farhadi komen Nader en Simin na veertien jaar huwelijk tot een scheiding.Beeld

Holland Festival
NPO 2, 22.40 uur

Deze week staat het toneelstuk Obsession in Theater Carré, met hoofdrollen voor Halina Reijn en Jude Law, onder regie van Ivo van Hove. Daphne Bunskoek praat met Van Hove over deze Brits-Nederlandse samenwerking, en over zijn andere theaterprojecten.

Miami Vice (Michael Mann, 2006)
Veronica, 20.00 uur

De op de cultserie gebaseerde actiethriller heeft weinig gemeen met het zweterige origineel, waarin de misdaadscene van Miami in al zijn jarentachtigkitch van het scherm spatte. Regisseur Michael Mann (als producent al medeverantwoordelijk voor de serie) slaat op onderhoudende wijze nieuwe wegen in. James 'Sonny' Crockett (Colin Farrell) en Ricardo 'Rico' Tubbs (Jamie Foxx) bleken gevrijwaard van alle ironie die recente remakes van jarentachtigseries doorgaans siert, terwijl ze fungeren als serieuze undercoveragenten in een vrijwel onherkenbaar, naargeestig Miami zonder beachboys en bikinimeisjes.

A Separation (Asghar Farhadi, 2011)
Canvas, 22.10 uur

Zij wil emigreren, voor haar dochter. Hij wil blijven, om zijn met alzheimer kampende vader te kunnen verzorgen. Zo komen Nader en Simin na veertien jaar huwelijk tot een scheiding. De Iraanse regisseur-scenarist Farhadi, tijdens de afgelopen Oscaruitreiking niet aanwezig in Los Angeles uit protest tegen het visumverbod van de Amerikaanse president, toont zich een Hitchcockiaanse meester in het uitzetten van (valse) sporen. Bovendien toont de film prachtig hoe groot het verschil is tussen het openbare en privéleven van de Iraanse middenklasse.

On the Road (Walter Salles, 2012)
NPO 3, 23.50 uur

Francis Ford Coppola bezat decennia de rechten van Jack Kerouacs klassieke roman On the Road, maar durfde hem niet te verfilmen. Reden: er ontbreekt een plot. In Kerouacs verhaal dolen de keurige jongeman Sal (het alter ego van de schrijver) en zijn heel wat minder keurige vriend Dean door het Amerika van de jaren vijftig. Ze doen dat opzichtig zonder doel en zonder reden. De Braziliaan Walter Salles, die eerder succesvol de heel wat doelgerichtere reis van Che Guevara door Latijns-Amerika verfilmde (The Motorcycle Diaries), slaagt er desondanks in de kijker langzaam onder te dompelen in die bedwelmende, tijdloze wereld van jazz en rebellie.

4 Months, 3 Weeks & 2 Days (Cristian Mungiu, 2007)
NPO 2, 00.00 uur

Doorbraakfilm (Gouden Palm) van Roemeen Mungiu fileert de periode in de geschiedenis van zijn vaderland waarin Ceausescu nog volop aan de macht was en abortus streng verboden - de dictator wilde dat zijn land 25 miljoen inwoners zou krijgen. In die grauwe, bedrukkende sfeer zijn twee vriendinnen uit een studentenhuis bezig iets te regelen dat kostbaar en verboden is: een abortus voor een van hen. Ze vinden een arts die bereid is de zwangerschap illegaal te onderbreken, maar onder voorwaarden die zo mogelijk nog gruwelijker zijn dan de abortus zelf. Langzaam en nauwgezet grijpt regisseur Mungiu je met zijn kil vertelde verhaal naar de keel, omdat hij een bijna thrillerachtige vertelwijze hanteert. Gewaagd, gezien het onderwerp, maar akelig effectief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden