De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 1 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit Guess Who's Coming to Dinner

Verborgen verleden
NPO 2, 20.25 uur

Er duiken niet veel musicalsterren op in de familielijn van Albert Verlinde, wel een burgemeester van een zuidelijke stad en streng protestantse Zeeuwen, schippers, bedelaars en aardappeltelers. Verrassende zoektocht weer.

MINDF*CK
NPO 1, 20.25 uur

De onverklaarbaarheden en illusies zijn terug in MINDF*CK. Gasten die 'ik word helemaal gek' en 'dit kán toch niet!' uitroepen in deze reeks: Mark Rutte, Miss Montreal, Enzo Knol. Vanavond ontdekt Wendy van Dijk een boodschap in haar eigen magazine.

Presentator Victor MidsBeeld anp

Andere tijden
NPO 2, 21.20 uur

In het heetst van de Koude Oorlog bevond zich in een mergelgrot bij Maastricht het geheime NAVO-hoofdkwartier. Vanuit het 8 kilometer lange gangenstelsel kon zonodig de nucleaire oorlog gestart worden. Instructies daartoe stonden opgetypt in een ringbandje. De in de Cannerberg gelegerden mochten met niemand over hun werkzaamheden praten: soldaatje spelen, met gasmasker op lopen, potje onderaards golfen. Maar wel met een 'ernstige ondertoon', want de dreiging was echt en 'iedereen ging er van uit dat de totale oorlog op aarde maar twee dagen zou duren'.

Guess Who's Coming to Dinner (Stanley Kramer, 1967)
Eén, 15.30 uur

Om meerdere redenen een waardige klassieker. Zo was het de laatste (negende) keer dat het superduo Katharine Hepburn en Spencer Tracy samenspeelde Tracy overleed 17 dagen na afloop van de opnamen. Maar vooral omdat de film blijmoedig een interraciaal huwelijk in het hart plaatst, in hetzelfde jaar waarin de wet zo'n huwelijk voor het eerst in alle Verenigde Staten mogelijk maakte. Heerlijk lichtvoetig danst het weldenkende en welgestelde echtpaar Tracy-Hepburn om de hete brij, nadat hun dochter met psychiater Sidney Poitier is thuisgekomen.

Incendies (Denis Villeneuve, 2010)
Canvas, 22.50 uur

De Canadese tweeling Jeanne en Simon krijgt twee brieven overhandigd na het overlijden van hun moeder. Eén te bezorgen aan hun dood gewaande vader, de ander aan hun broer, van wiens bestaan ze niet op de hoogte waren. Simon is verontwaardigd en weigert, Jeanne reist af naar het geboorteland van haar ouders. Daar ontdekt ze de gruwelijke waarheid over haar familie. Jeannes speurtocht wordt afgewisseld met beelden van het leven van haar moeder Nawal, die er als militante een cruciale rol speelde tijdens de burgeroorlog tussen christenen en moslims in de jaren zeventig en tachtig. Een knappe rol van de Belgisch-Marokkaanse actrice Lubna Azabal (Paradise Now).

Ida (Pawel Pawlikowski, 2013)
NPO 2, 23.30 uur

Ida is een jonge Poolse novice, die begin jaren zestig op het punt staat non te worden. Moeder-overste geeft advies: voordat ze haar geloften aflegt, moet Ida eerst haar enige nog levende familielid ontmoeten. Dus bezoekt ze tante Wanda, die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden haar ondergedoken ouders vermoord. Ida hoort het schijnbaar onbewogen aan. Naar die houding heeft Pawlikowski het uiterlijk van zijn film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in prachtig zwart-wit en in een sobere beeldverhouding, er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit. Een film net zo ascetisch en stil als zijn protagonist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden