De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 9 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Vanavond in Argos Medialogica: Wat heeft het 'iconische' beeld van het verdronken Syrische jongetje Alan betekend in het vluchtelingendebat? Beeld afp
Vanavond in Argos Medialogica: Wat heeft het 'iconische' beeld van het verdronken Syrische jongetje Alan betekend in het vluchtelingendebat?Beeld afp

Champions League

SBS 6, 20.00 uur.

Liveverslag van de return in de achtste finale tussen Chelsea en Paris St. Germain, waarin veel op het spel staat voor Guus Hiddinks Chelsea. Nu het in de competitie moeizaam gaat, heeft de Champions League topprioriteit. PSG won thuis met 2-1.

Zembla

NPO 2, 21.20 uur.

Zorginstituut Nederland wil nieuwe kankermedicijnen zoals pertuzumab schrappen uit het verzekeringspakket, omdat dit de betaalbaarheid van de gezondheidszorg bedreigt. Waarom zijn nieuwe medicijnen zo duur en wie verdienen daaraan?

Hannah Arendt und die Pflicht zum Ungehorsam

Arte, 21.55 uur.

Hannah Arendt is een van de invloedrijkste denkers van de 20ste eeuw, maar welke rol spelen haar ideeën in de huidge tijd? Nou, bijvoorbeeld in de Occupy-beweging en de Arabische Lente.

Hannah Arendt. Beeld Bettmann / Corbis
Hannah Arendt.Beeld Bettmann / Corbis

RamBam

NPO 3, 22.00 uur.

De jaarlijkse portemonneetest wordt uitgevoerd in Limburg. Op twaalf plekken wordt bij de politie een goedgevulde portemonnee ingeleverd. Welke bureaus geven die eerlijk terug? De test is niet zonder risico: één redacteur belandt in de cel.

Argos tv: Medialogica

NPO 2, 22.55 uur.

Wat heeft het 'iconische' beeld van het verdronken Syrische jongetje Alan betekend in het vluchtelingendebat? Medialogica vraagt zich af wie zich door de foto uit september 2015 heeft laten inspireren en wie ervan heeft geprofiteerd.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur.

Pieter van der Wielen in gesprek met schrijver Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen), die zijn Volkskrant-interviewreeks over de rol die afkomst speelt in Nederland bundelde in het boek Kaaskoppen: de Nederlander van nu.

Robert Vuijsje. Beeld anp
Robert Vuijsje.Beeld anp

Hidalgo (Joe Johnston, 2004)

Net 5, 20.30-23.15 uur.

Hij moet veel van paarden houden. Toen Viggo Mortensen op relatief late leeftijd (hij was al begin 40) definitief doorbrak met de Lord of the Rings-trilogie, had hij daarna zijn films voor het uitkiezen. De in New York geboren acteur koos voor Hidalgo, dat weliswaar ook een film was met veel actie, maar verder toch in alles het tegendeel van de baanbrekende Tolkien-filmreeks waarmee Nieuw-Zeelander Peter Jackson Hollywood had verbaasd en veroverd.

Met Hidalgo wilde regisseur Joe Johnston een ouderwetse avonturenfilm maken. Special effects zijn tot een minimum beperkt in dit verhaal over de 19de-eeuwse cowboy Frank Hopkins (Mortensen), die na een onnodig lange en omslachtige introductie deelnemer wordt aan een paardenrace van ruim 4.500 kilometer door de woestijn. De opzet van de organisatoren: bewijzen dat zijn paard, de mustang Hidalgo, het niet kan winnen van de volbloed raspaarden van het Arabische schiereiland. De race verloopt zoals je dat verwacht bij een dergelijke genrefilm, waarbij de ontberingen die Hopkins moet doorstaan zodanig zijn, dat je nauwelijks kunt spreken van een geloofwaardig plot. Er zijn een zandstorm, ondraaglijke hitte, tegen hem samenspannende Arabieren en een sprinkhanenplaag, hij dreigt zijn mannelijkheid te verliezen en het heeft er alle schijn van dat hij, aan het eind van zijn Latijn, zijn paard uit diens lijden moet verlossen. Stereotypen en clichés - wie Arabier is, is sluw en slecht; wie zwart is, is sterk en dom - tieren ook al ouderwets welig en in de schiet- en vechtpartijen overleven de goeden al te makkelijk. Maar de beelden van de (rennende) paarden, in Marokko en Californië gedraaid, zijn van een grote schoonheid.

Schone handen (Tjebbo Penning, 2015)

HBO, 20.30-22.20 uur.

De verfilming van een boek van de Nederlandse thrillerschrijver René Appel blinkt niet uit in originaliteit, wel in verzorging en stilering. Thekla Reuten als de plat pratende echtgenote en de ik-beloof-dat-ik -eruitstap-crimineel Jeroen van Koningsbrugge vormen samen een geloofwaardig stel in het verhaal over de vrouw die uiteindelijk het geduld niet kan opbrengen tot haar man daadwerkelijk de drugshandel vaarwel zegt. Ze verlaat hem met de kinderen krijgt dan te maken met een onvermoede onaangename kant van haar echtgenoot. Prima, degelijke genrefilm.

Lock, Stock & Two Smoking Barrels (Guy Ritchie, 1998)

SBS 9, 23.30-01.30 uur.

Het was de film die hen samenbracht. De soundtrack van zijn debuutfilm, een hippe mix van nieuwe en oude popmuziek, werd uitgebracht op het muzieklabel van Madonna en zo leerde regisseur Guy Ritchie haar kennen. De rest is geschiedenis. Ook voor het stel zelf inmiddels; de twee scheidden in 2008. Maar Lock, Stock & Two Smoking Barrels kan nog altijd bekoren. De combinatie van misdaad en komedie is van alle tijden, het gewelddadige sausje eroverheen is sinds Tarantino gemeengoed, dus choqueren is er niet meer bij. Maar de manier waarop de voormalige reclamefilmer vier vrienden een race tegen de klok laat voltooien, is wervelend. Een van de vier, toch een handig pokeraar, heeft veel geld verloren aan de verkeerde man. En nu moeten ze binnen een week dat geld terugbetalen, anders worden een voor een hun vingers gebroken. Met onder anderen de debuterende Jason Statham en ex-voetballer Vinnie Jones.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden