De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 8 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Hugh Jackman als Wolverine en Rebecca Romijn als Mystique in de film X-men. Beeld
Hugh Jackman als Wolverine en Rebecca Romijn als Mystique in de film X-men.Beeld

CL: Barcelona-Paris SG

Veronica, 20.00 uur

Het lijkt onmogelijk een 4-0 achterstand weg te werken, toch zal Barcelona een poging wagen in deze return van de achtste finale tegen Paris St. Germain. Vanaf 20.45 uur zetten de Barcelonasterren Messi, Suárez en Neymar alles op alles.

DNA Onbekend

NPO 1, 20.30 uur

Caroline Tensen helpt de 32-jarige Jenefer, als drugsbaby geboren op Aruba, haar biologische vader te vinden. Ook het verhaal van Astrid, die er op haar 17de achterkwam dat de vader met wie zij opgroeide niet haar biologische vader was.

My fucking problem

NPO 3, 20.30 uur

Persoonlijke documentaire van Anne van Campenhout over vaginisme, de kwaal waarbij penetratie zo veel pijn doet dat het onmogelijk is. Zonder succes volgde ze diverse therapieën. Zal het lukken ooit met haar vriend gemeenschap te hebben?

Pauline Theunissen sprak voor het Volkskrant Magazine met documentairemaakster Anne van Campenhout over haar film. Lees hier het interview terug.

Stem van Nederland

SBS 6, 20.30 uur

SBS probeert de kloof tussen burgers en politiek te overbruggen in deze twee uur durende live-uitzending, waaraan alle lijsttrekkers meewerkten. Zo spreekt Rob Geus met Geert Wilders over ouderenzorg, en praat Patty Brard met Mark Rutte.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Het referendum is in diverse verkiezingsprogramma's opgenomen, maar is dit wel de juiste oplossing om burgers meer bij de politiek te betrekken? Zembla onderzoekt de grenzen van directe democratie, en neemt o.a. een kijkje in Zwitserland.

2Doc: Hooligan Sparrow

NPO 2, 23.10 uur

Chinese documentaire uit 2016 over Ye Haiyan, beter bekend als Hooligan Sparrow, een vrouwenrechtenactivist die provocerend aandacht vraagt voor het tragische lot van sekswerkers. De overheid houdt haar, als 'staatsvijand' onder toezicht.

X-Men (Bryan Singer, 2000)

RTL 7, 20.30-22.30 uur

X-Men gaf rond de eeuwwisseling het startsein voor een aantal stripverfilmingen waarin spektakel hand in hand ging met oprechte en uitgebreide aandacht voor de persoonlijke strubbelingen van de superhelden. Filmmaker Bryan Singer (The Usual Suspects) bleek de aangewezen persoon om van de bonte verzameling mutanten, in 1963 ontsproten aan het brein van de Amerikaanse schrijver Stan Lee, een overtuigend geheel te smeden. Pulp werd dramaturgisch verantwoord, al kan de slechterik in deze eerste X-Men een zeker gevoel voor ironie niet worden ontzegd. Al was het maar in de oogopslag van Ian McKellen, die hem speelt.

Deze misantroop heeft weinig goeds in de zin, maar vindt de altijd barmhartige Patrick Stewart en diens mutanten tegenover zich. Er volgt een fraai vormgegeven strijd tussen goed en kwaad althans wat Hollywood daarvoor aanziet waaraan ook de Australische hunk Hugh Jackman deelneemt, en niet te vergeten onze bloedeigen Famke Janssen. De film werd opgevolgd door, houd u vast, X2, X-Men: The Last Stand, X-Men Origins: Wolverine, X-Men: First Class, X-Men: Days of Future Past en X-Men: Apocalypse. Tussendoor verscheen nog een spin-off rond de weerwolfachtige Wolverine (The Wolverine). Volgens de experts behoort ook het vorig jaar verschenen Deadpool tot dit filmuniversum en sinds vorige week draait het waarschijnlijke slotstuk Logan, over de nadagen van Wolverine, in de bioscopen.

Brammetje Baas (Anna van der Heide, 2012)

NPO 3, 15.30-16.50 uur

Portret van een kind op wie het schoolsysteem niet is berekend. Een jongetje dat gekmakend tegen zijn bord blijft tikken omdat hij muziek hoort in zijn hoofd en zijn benen niet kan stilhouden omdat die 'gemaakt zijn om te bewegen'. Hij hoopt Chinees te leren als hij van de kleuterschool verhuist naar groep 3, maar komt van een koude kermis thuis.

Hoe ontwapenend Coen van Overdam ook is als Brammetje, debuterend regisseur Anna van der Heide (Meester kikker) laat wel zien hoe ontzettend irritant het gedrag van zo'n kind kan zijn. Tegelijkertijd presenteert ze alles wat hij doet als voor hem volstrekt logisch. Ze laat Brammetjes gedachten constant door het beeld tuimelen, letterlijk, vaak in de vorm van de leuke, knap gevonden animaties van Balder Westein. Daarmee is de film een kleurrijk feestje en wordt Brammetjes frustratie dat hij 'zijn hoofd nu eenmaal niet kan stoppen' knap invoelbaar gemaakt.

Tower Heist (Brett Ratner, 2011)

SBS 9, 22.45-00.50 uur

De plannen om een vierde Beverly Hills Cop te maken, werden de afgelopen jaren vaker uitgesteld dan aangekondigd, waardoor de opzienbarendste recente rol van Eddie Murphy er eentje is waarin hij niet is te zien: die van het ezeltje Donkey in de Shrek-serie.

In het vanavond uit te zenden Tower Heist is hij aan de zijde van sterren als Ben Stiller en Alan Alda de zwakste in de verder goed geacteerde ensemblefilm. Hierin worden de medewerkers van een chic appartementencomplex in New York met een Bernie Madoffachtige fraudezaak geconfronteerd. Hun magere pensioentjes blijken in rook opgegaan. Aangevoerd door manager Kovaks (Stiller) besluit een deel van het personeel zijn geld terug te stelen.

De opstand van brave arbeiders tegen criminele superrijken past goed in de tijdgeest, maar dat thema wordt nauwelijks uitgewerkt. Regisseur Ratner (Rush Hour 1, 2 en 3) heeft vooral aandacht voor vergezochte stunts en andere plezierige ongein; Tower Heist is een onderhoudende, maar tandeloze komedie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden