Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 8 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Mimi Rogers en Tom Berenger in Someone to Watch over Me. Beeld
Mimi Rogers en Tom Berenger in Someone to Watch over Me.Beeld

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur

Frénk van der Linden in gesprek met zanger, acteur en tekstschrijver Frans Mulder. Hij is vooral bekend van theatergroep Purper, en brengt nu zijn beste teksten in de theatershow Frans Mulder leest voor uit eigen werk (...tot ie PURPER ziet...).

Op zoek naar de granaatappel

NPO 2, 19.20 uur

Presentatrices Nadia Zerouali en Merijn Tol ontmoeten de Syrische vrouw Oum Ratib, die met haar twee dochters en kleinkinderen in een klein vluchtelingenkamp in Libanon woont.

De gevaarlijkste wegen van de wereld

NPO 3, 20.30 uur

Acteur Victor Reinier en presentatrice Tatum Dagelet worden samen in een auto gezet in Kenia. Om precies te zijn op een traject van 600kilometer over slechte wegen met hoofdstad Nairobi als einddoel.

Barber shop

Canvas, 21.15 uur

Deze nieuwe reisserie toont veranderingen in de wereld via kapsalons. Zo gaat presentator Luc Vrydaghs in een kapperstoel in Detroit zitten. Deze industriestad ging in 2013 failliet, maar sommige ondernemers blijven koppig hun zaakjes runnen.

Zembla

NPO 2, 21.20 uur

In 'Nederland belastingparadijs' onderzoekt Zembla het Nederlandse belastingbeleid: in landen met grote schulden als Griekenland en Portugal ging de belasting omhoog, maar via Nederland kunnen multinationals de belasting ontwijken.

Moeders springen niet van flats

NPO 2, 22.55 uur

Herhaling van de documentaire uit 2014 van Elena Lindemans, wier moeder van een flat sprong nadat haar verzoek om euthanasie niet in behandeling was genomen. In de film gaat Lindemans terug naar de artsen.

Someone to Watch over Me (Ridley Scott, 1987)

BBC 1, 00.45-02.35 uur

Hij woont in een eenvoudige eengezinswoning in Queens, New York, zij in een luxe appartement in Manhattan. Hij is niet rijk, maar gelukkig met vrouw en kind. Zij is schatrijk, maar tamelijk ongelukkig met haar geliefde. Hij viert zijn overplaatsing naar het korps van Manhattan, zij is op een chique party getuige van een moord. Zijn eerste klus in Manhattan wordt het bewaken van haar.

Met Someone to Watch over Me maakte Hollywoodgrootheid Ridley Scott (Alien, Blade Runner, The Martian) in 1987 zijn eerste eigentijdse film. Het werd een voor zijn doen bescheiden thriller. Natuurlijk, nog altijd ziet alles er gelikt uit - de straten glanzen ook als het niet regent, de metroroosters roken overdadig - maar de locaties zijn betrekkelijk sober, het camerawerk is dienend en het acteren ingehouden.

Het komt de film ten goede, waarin politieman Mike (Tom Berenger) en moordgetuige Claire (Mimi Rogers) onder druk van de omstandigheden natúúrlijk naar elkaar toe groeien, wat de spanning verdubbelt. Niet alleen wordt Claire met de dood bedreigd, de aantrekkingskracht tussen de twee personages die alleen professioneel een band geacht worden te hebben, maakt een dramatische finale onvermijdelijk en verrassend.

Rabarber (Mark de Cloe, 2014)

NPO 3, 15.30-16.40 uur

De jonge pubers Siem en Winnie hebben er een hard hoofd in. Rik, de vader van Siem, is al twee keer gescheiden. En bij Winnies moeder Tosca is er ook al een huwelijk stukgelopen. Als Rik en Tosca een week na hun verloving elkaar al in de haren vliegen, bedenkt het tweetal een plan om de relatie te redden: ze maken een instructiefilm met tips. Deze fantasierijke film, zichtbaar met liefde en enthousiasme gemaakt, is een van de zes jaarlijkse Telefilms, die in 2014 allemaal jeugdfilms waren.

Red Dawn (Dan Bradley, 2012)

Veronica, 20.30-22.15 uur

Remake van een film die in 1984 stof deed opwaaien. Die ging over een groep Amerikaanse scholieren die de wapens opnam tegen een invasiemacht van Sovjettroepen. De film werd door sommigen weggezet als te gewelddadig, anderen hadden vooral moeite met de patriottistische ondertoon van het scenario van John Milius, waarin terloops ook nog een pleidooi voor wapenbezit werd gezien. Niet verwonderlijk dat Red Dawn uitgroeide tot een cultfilm.

In de remake uit 2012, vanavond op tv, vormt het communisme nog altijd de dreiging, al komt de invasiemacht dit keer uit, echt waar, Noord-Korea. In veel opzichten bezienswaardig, maar niet omdat het een geweldige film is. Ook leuk: de rol van guerrilla-aanvoerder Jed werd in 1984 gespeeld door Patrick Swayze en hier door spierbundel Chris Hemsworth.

John Wick (Chad Stahelski, 2014)

RTL 7, 22.40-00.40 uur

Niet overdreven succesvolle actiefilm waarvan donderdag desondanks deel 2 in de bioscoop verschijnt, wederom met Keanu Reeves als huurmoordenaar, die dit keer op de vlucht moet omdat er een prijs op zijn hoofd staat.

Deel 1 is een wraakoefening, nadat Russische criminelen zijn klassieke Ford Mustang hebben gestolen en zijn hond hebben gedood - een hond met grote emotionele waarde bovendien. De Volkskrant-criticus schreef in 2014: 'Veel geschreeuw, weinig wol - het geforceerd gewelddadige John Wick zit er vol mee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden