De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 5 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Wim Pijbes in Panorama Pijbes. Beeld YouTube
Wim Pijbes in Panorama Pijbes.Beeld YouTube

Panorama Pijbes
NPO 2, 20.30 uur

In de natuur van Drenthe gaat Wim Pijbes op zoek naar de plekken waardoor de romantische landschapsschilders Koekkoek en Bilders zich lieten inspireren. Ook toont hij de houtskooltekeningen van Carlijn Mens.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

Zembla onderzoekt de stemming in Ter Apel, het Groningse dorpje dat bekendstaat als 'de asielzoekershoofdstad van Nederland'. Het azc is de economische motor van de regio, toch werd bij de afgelopen verkiezingen de PVV de grootste partij.

Second Chance Summer: Tuscany
BBC 2, 22.00 uur

In deze serie vertrekken tien Britten (die elkaar niet kennen) naar Toscane om samen een eco-boerderij te runnen. Aan de voet van de Monte Amiata zijn de onervaren Britten verantwoordelijk voor wijngaard, olijfbomen en bed & breakfast.

2Doc: The Borneo Case
NPO 2, 23.00 uur

Deze documentaire uit 2016 toont hoe corrupte politici miljarden verdienen aan de ontbossing op Borneo. Onderzoek naar de illegale houtkap leidde tot de ontmaskering van de eerste minister van de Maleise deelstaat Sarawak.

Studio Sport Eredivisie
NPO 3, 23.00 uur

In de midweekse speelronde van de eredivisie staan diverse confrontaties op het programma, waarvan Ajax-AZ en Feyenoord-Go Ahead Eagles de belangrijkste zijn. Daarnaast samenvattingen van Heracles-Vitesse en Willem II-ADO Den Haag.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen ontvangt schrijver Ewoud Kieft (1977) in zijn radiostudio. Voor zijn nieuwste publicatie Het verboden boek deed Kieft uitvoerig onderzoek naar de aantrekkingskracht van Adolf Hitlers Mein Kampf en het nazisme.

Mission: Impossible Ghost Protocol (Brad Bird, 2011).
RTL 7, 20.30-23.10 uur.

Het is bepaald niet zonder risico om als regisseur van succesvolle animatiefilms de overstap te wagen naar films met echte acteurs live-action, zoals dat zo mooi heet. Alles lijkt erop dat Brad Bird (The Iron Giant, The Incredibles, Ratatouille) zijn carrièresprong zorgvuldig heeft overwogen. In interviews vertelde hij dat hij als animatieregisseur graag een Oscarnominatie voor het camerawerk had ontvangen.

De 'fysieke beperking' op de set van Mission: Impossible Ghost Protocol poogde hij zo veel mogelijk te omzeilen met een zorgvuldige planning. Een animatiefilm wordt gemaakt in een veilige, gecontroleerde omgeving, waar niemand last heeft van onvoorspelbare weersomstandigheden of de grillen van acteurs. Maar wanneer de organisatie goed in elkaar steekt, is Birds adagium, krijg je alles voor elkaar.

Wat dat betreft drukt Bird net als de regisseurs die hem voorgingen Brian De Palma (1996), John Woo (2000) en J.J. Abrams (2006) nadrukkelijk een eigen stempel op de filmfranchise rond Tom Cruise als superspion. Die is het zichtbaarst in zijn actiescènes. Bijna instantklassiek is Cruise' klimpartij aan de spiegelende buitenkant van de 123ste verdieping van de Burj Khalifa-wolkenkrabber in Dubai, met 829,8 meter 's werelds hoogste bouwwerk. De camera zit hem op de huid, de kijker klautert mee.

Babel (Alejandro Gonzáles Iñárritu, 2006)
Arte, 20.15-22.30 uur.

De Mexicaan Iñárritu (1963) kon na zijn wereldwijd gelauwerde debuutfilm Amores Perros (een mozaïekfilm over de levens van bij een auto-ongeluk betrokken mensen) meteen in Amerika aan de slag, waar hij met een tien keer zo groot budget (20 miljoen dollar, in Hollywood nog altijd een schijntje) 21 Grams maakte, met de sterren Sean Penn en Naomi Watts. In die film paste hij nagenoeg dezelfde verteltechniek toe: meerdere verhalen en personages lopen door elkaar heen en raken incidenteel met elkaar verweven. En eigenlijk deed hij dat met Babel nog eens, maar dan wat megalomaner.

Nadat een Amerikaans stel (Brad Pitt, Cate Blanchett) in Marokko per ongeluk is geraakt door een kogel, waaiert Iñárritu de hele wereld over (Mexico, Japan) om de geschiedenis van het wapen te reconstrueren. Een onheilspellend gebrek aan controle vormt daarin de rode draad. Soms doet Babel daardoor wat geforceerd aan, maar ondanks de drammerige boodschap is dit bovenal een audiovisueel overdonderend globaliseringsdrama.

Iñárritu brak na Babel met zijn tot dan toe vaste scenarist Guillermo Arriaga en zei vervolgens ook de mozaïekvertelling vaarwel. Maar ook het niveau van zijn minder versnipperd opgediende films Biutiful, Birdman, The Revenant bleef ongekend hoog.

The Specialist (Luis Llosa, 1994)
SBS 9, 22.20-00.30 uur.

In de weinig subtiele actiefilm The Specialist zijn de ouders van Sharon Stone vermoord door de maffia, waarop ze explosievenexpert Stallone hij weer inhuurt om hand in hand wraak te nemen op de daders, onder wie James Woods en Rod Steiger.

Ook Eric Roberts loopt hier rond, waardoor je je afvraagt waarom al die namen er niet in slaagden om deze magere film iets minder vetarm te maken. The Specialist is bezienswaardig vanwege de plaatsvervangende schaamte: Stallone en Stone rommelen wat met elkaar in bed en onder de douche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden