De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 4 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Elizabeth Olsen in Martha Marcy May Marlene. Beeld
Elizabeth Olsen in Martha Marcy May Marlene.Beeld

The Great Interior Design Challenge

BBC 2, 21.00 uur

Wie is de beste interieurdesigner? De gepensioneerde regisseur Nicholas, evenementenstylist Anna en marketingassistent James nemen de woonkamer van een voormalige arbeiderswoning met monumentstatus onder handen.

Foute shit!

NPO 2, 21.10 uur

Colorado heeft de wietteelt gelegaliseerd. Moet Nederland het voorbeeld van de Amerikaanse staat volgen? Dat is de centrale vraag in Foute shit! Achter de schermen is de overheid al bezig met plannen voor wietteelt onder toezicht.

Zwarte tulp

RTL 4, 21.30 uur

Een zwarte tulp veroorzaakte in deze dramaserie een hevige ruzie tussen de families Kester en Vonk. Inmiddels vergaat het beide families goed, totdat de paranormaal begaafde Jisanne nachtmerries krijgt.

Michael Van Peel overleeft 2016

Canvas, 22.00 uur

Wie na vier Nederlandse Oudjaarsconferences nog niet genoeg heeft, kan bij de Vlamingen terecht. De Antwerpse comedian Michael Van Peel bespreekt hoe Europa moet worden wakkergeschud.

The Sandhamn Murders

NPO 3, 22.20 uur

Spelende kinderen stuiten in de bossen van Sandhamn op een afgehakte arm. Die blijkt van een tienermeisje te zijn, die een paar jaar daarvoor spoorloos verdween. Dan verdwijnt er nog een meisje: een goede vriendin van het slachtoffer.

TV makelaar: Mission impossible

RTL 4, 22.30 uur

Terwijl in veel grote steden de woningmarkt overspannen is, zijn er nog genoeg plaatsen waar dit niet zo is. Froukje de Both schiet wanhopige huiseigenaren te hulp bij de verkoop van hun woning.

Martha Marcy May Marlene (Sean Durkin, 2011)

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

'Je moet jezelf delen.' De jonge Martha krijgt dit advies nadat ze, weggelopen van huis, in een griezelig blije commune is beland. Ze slikt de wijze raad glimlachend weg, maar in Martha Marcy May Marlene, een intense, hartverscheurende psychothriller die nog lang nazindert, lijkt het erop dat met die vier woorden een vloek over Martha is uitgesproken. Wanneer ze twee jaar later de boerderij in het bos ontvlucht en hulp zoekt bij haar zus Lucy, die inmiddels van Martha is vervreemd, ligt haar identiteit volledig in gruzelementen.

Wat er in die twee jaar is gebeurd, onthult regisseur-scenarist Sean Durkin mondjesmaat met pijnlijke flashbacks. Beetje bij beetje zie je hoe Martha wordt gehersenspoeld, overgeleverd als ze is aan haar duivels charismatische sekteleider. En steeds legt het omfloerste camerawerk een paradijselijke gloed over het landschap, met pastorale taferelen die herhaaldelijk doen denken aan de jarenzestigfoto's van Sally Mann. Het is alsof de film zich met Martha door de sekte heeft laten bezweren.

Maar in de luxueus ingerichte, steriele villa van Martha's zus en haar echtgenoot is het evenmin pluis. Ook die plek heeft van meet af aan iets ongemakkelijks, alsof zowel de villa als de commune gestoorde, mislukte versies van een ideaalbeeld zijn. En welke rol Martha in die ogenschijnlijk perfecte plaatjes ook krijgt toebedeeld, nergens weet ze zich als individu staande te houden; geen huis en haard kan houvast bieden, terwijl ze steeds dieper wegzinkt in waanzin.

Die parallellen worden soms wat geforceerd benadrukt, maar alle gekunsteldheid wordt tenietgedaan door debutante Elizabeth Olsen. Werkelijk fenomenaal, zoals zij de gespletenheid van Martha tot in haar oogopslag uitdrukt. Het ene moment ziet ze eruit als een zonnig meisje van hoogstens 16 jaar, het andere moment is ze een zwaar getraumatiseerde, gebroken vrouw.

Radeloos (Dave Schram, 2008)

NPO 3, 15.30-17.25 uur.

Degelijke maar vaak ook mooie en ontroerende Carry Slee-bewerking, over de twijfels en pijn van twee pubers: de een vol schuldgevoelens na de dood van zijn vader, de andere kampend met een eetstoornis. En dan gaat voor beide helden ook nog eens de liefde niet over rozen. Genoeg drama dus, soms nogal vet opgediend met smekende strijkers en onweersbuien. Op de beste momenten is Radeloos echter onopgesmukt en levensecht, wat vooral ligt aan de voortreffelijke hoofdrolspelers. Debutante Marloes van der Wel is minstens zo ontwapenend als tegenspeler Marius Gottlieb; hun duoscènes zijn stuk voor stuk goud waard.

Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964)

Eén, 14.15-16.30 uur.

The Sound of Music moest nog verschijnen toen Julie Andrews in deze gezellig oubollige musical een onvergetelijke en, in al haar tuttigheid, bijzonder sexy nanny neerzette. Neerdalend vanuit de wolken zet Mary een gezin op het goede spoor. Het verhaal, naar de boeken van P.L. Travers, werd van zijn scherpe kantjes ontdaan om alle ruimte te geven aan zang, dans, special effects en Technicolor, waarmee een nog altijd bruisende feelgoodfilm werd gemaakt. Met, naast alle nonsenswoorden en dansende pinguïns, een voor ons sinds 2008 grappig detail: let op hoe het zoontje van de bankemployé een heuse bankrun veroorzaakt en hoe dat de bankdirectie níét tot inzicht brengt. Andrews' vrolijke tegenspeler Dick Van Dyke zal deo volente ook te zien zijn in het voor 2018 geplande vervolg Mary Poppins Returns, dan naast Emily Blunt in de titelrol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden