De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 30 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Horizon

BBC 2, 21.00 UUR

Horizon duikt in het mysterie van donkere energie, de kracht die de uitdijing van het universum zou versnellen en zo de relativiteitstheorie op losse schroeven zet. Het is hopen op een nieuwe Einstein, die wel snapt wat er precies gebeurt.

Zembla Internationaal

NPO 2, 21.15 UUR

Hoe ga je als regering om met een door terroristen ontvoerde burger in het buitenland? Naar buiten wordt doorgaans bericht dat niet wordt onderhandeld, maar deze reportage van Al Jazeera toont aan dat soms wel degelijk losgeld wordt betaald.

Dark Net

NPO 3, 22.35 UUR

Start van documentairereeks over de uithoeken van het internet. In aflevering 1 staat de liefde centraal. We maken kennis met een Japanner die verliefd is op zijn virtuele vriendin. Een vrouw vertelt over hoe ze slachtoffer werd van wraakporno.

Der diskrete charme des Luis Buñuel

ARTE, 21.50 UUR

Korte documentaire over het werk van regisseur Luis Buñuel. In 1929 debuteerde hij met kortfilm Un chien andalou, waarin onder meer een oog met een scheermesje werd doorsneden. Later regisseerde hij Catherine Deneuve in Belle de jour.

(T)ERROR

NPO 2, 22.55 UUR

De 63-jarige FBI-informant Saeed Torres, een Afro-Amerikaanse moslim, kreeg de opdracht vriendschap te sluiten met een mogelijke terrorist. Omdat het zijn laatste missie is, vraagt Torres twee documentairemakers met hem mee te kijken.

Shades of Blue

FOX, 23.00 UUR

Nieuwe misdaadserie met Jennifer Lopez, Ray Liotta en Drea de Matteo (The Sopranos). Film- en popster Lopez speelt alleenstaande moeder en foute agent, die in het geheim aan de slag moet bij de corruptie-eenheid van de Amerikaanse politie.

Beetlejuice (Tim Burton, 1988)

Net 5, 22.50-00.35 uur.

Best lastig, als je een huis betrekt waar geesten wonen. Maar omgekeerd is het ook niet leuk: het net overleden echtpaar Geena Davis en Alec Baldwin in de vermakelijke doorbraakfilm van Tim Burton ziet met lede ogen toe hoe een New Yorkse familie bezit neemt van hun geliefde huis. Ze besluiten de hulp in te roepen van de demon Beetlejuice (Michael Keaton), de 'beste bio-exorcist in het hiernamaals', gespecialiseerd in het uitdrijven van ongewenst sterfelijk gezelschap. Gezamenlijk proberen ze de New Yorkers op inventieve wijze schrik aan te jagen, maar het beoogde effect blijft uit: de bewoners willen de geesten zelfs aan hun vrienden en kennissen introduceren. Beetlejuice is de tweede speelfilm van Tim Burton, die later successen boekte met de eerste twee Batman-films en ook het fantastische Mars Attacks! en Sleepy Hollow regisseerde. Daarbij vergeleken is dit vroege werk wat rommelig en onevenwichtig, maar evengoed bizar, grappig, anarchistisch en origineel.

Inherent Vice (Paul Thomas Anderson, 2014)

Verrukkelijk grillige verfilming naar de gelijknamige roman uit 2009 van Thomas Pynchon, in de Amerikaanse pers eens omschreven als 'oppersjamaan van de Paranoïde School der Amerikaanse letteren', met Joaquin Phoenix als detective Larry 'Doc' Sportello, die het leven volgens-eigen-regels tot kunstvorm verheft. Het is 1970 en zijn paranoïde wereldbeeld wordt gevoed door zowel zijn onophoudelijke wietgebruik als de complexe tijd waarin hij leeft: het vrijheid-blijheid van de jaren zestig is voorbij, overal zijn stugge wetshandhavers die in elk groepje hippieachtigen een mogelijke cultbeweging als die van sekteleider Charles Manson vrezen. De onnavolgbare verhaallijn wordt in gang gezet door een ex van de detective, die hulp vraagt bij een complot tegen haar huidige geliefde. Vanaf dat punt buitelt Doc met elke nieuwe clou dieper het konijnenhol in - en dat lijkt hij eigenlijk best oké te vinden: als een jarenzeventigvariant van The Dude in The Big Lebowski, die andere flamboyante filmstoner die zich stort in een complot groter dan hemzelf, voortgestuwd door politieke referenties, excentrieke bijfiguren en kurkdroge humor.

Belle de jour

HBO (2), 14.45-17.15 uur.

(Luis Buñuel, 1967) De geruchtmakende klassieker van Luis Buñuel is prikkelend op vele manieren: fantasie en werkelijkheid lopen in deze mysterieuze film steeds meer door elkaar, als de uitgebluste jonge doktersvrouw Séverine (Catherine Deneuve) haar sadomasochistische fantasieën stiekem in de praktijk gaat brengen als luxeprostituee in een bordeel. Het dreigt mis te gaan als klant Pierre Clementi verliefd wordt en haar gaat chanteren.

Arte, 20.15-21.50 uur.

Dark Shadows  (Tim Burton, 2012)

Net 5, 20.30-22.50 uur.

Het vampierenverhaal Dark Shadows is gebaseerd op een gelijknamige Amerikaanse cult-sitcom uit de jaren zeventig - de eerste die het bovennatuurlijke in een populaire televisieserie introduceerde. Coproducent Johnny Depp speelt Barnabas Collins, een vampier die na twee eeuwen eenzame opsluiting belandt in het Amerika van de jaren zeventig. Burton zoekt vooral de duistere humor en daarmee lijkt Dark Shadows qua toon meer op The Adams Family dan op modernere vampierverhalen, hoewel de regisseur soms mikt op een schrikeffectje hier en kinky randje daar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden