De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 3 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Europa League
RTL 7, 18.00 uur
Voor het eerste in twintig jaar staat Ajax weer in de halve finale van een Europees toernooi. Om 18.45 uur wordt in de ArenA afgetrapt in de eerste halve finale van de Europa League tussen Ajax en Olympique Lyon.

Op weg naar het Songfestival
NPO 3, 20.30 uur
Volgende week donderdag zingt poptrio O'G3NE voor Nederland op het Eurovisie Songfestival in Kiev. In deze reportage volgt Jan Smit de zusjes Lisa, Amy en Shelley van het moment dat zij worden ingezonden tot aan hun vertrek naar Oekraïne.

Zembla
NPO 2, 21.05 uur
De Zembla-redactie onderzoekt de relaties van president Donald Trump met oligarchen uit de voormalige Sovjet-Unie. Er volgen ontmoetingen met een omstreden vriend van Trump, een voormalig CIA-agent en fraude-onderzoekers.

Madeleine McCann: 10 years on
BBC 1, 22.00 uur
Tien jaar na haar verdwijning duikt de BBC opnieuw in de zaak Madeleine McCann, het Britse meisje dat verdween uit een resort in het Portugese Praia da Luz. Journalist Richard Bilton zoekt de politie-agenten van weleer op.

2Doc: In procedure
NPO 2, 23.00 uur
Documentaire waarin regisseur Jiska Rickels het verhaal vertelt van Hassan, een Syrische vader die naar Nederland is gevlucht om zijn gezin te redden. Hij heeft zijn 15-jarige doodzieke dochter Yomna, met wie hij whatsappt, moeten achterlaten.

ABBA in concert
NPO 3, 23.20 uur
Registratie van het legendarische concert dat de Zweedse popgroep ABBA in 1979 gaf in het Wembley Stadium in Londen. Benny, Björn, Agnetha en Anni-Frid zongen hun grootste hits, waaronder Voulez-Vous, Chiquitita en Dancing Queen.

Beeld YouTube

The Brave One (Neil Jordan, 2007)
SBS 9, 22.20-00.55 uur
Het is niet één traumatische ervaring die van radiopresentator Erica Bain (Jodie Foster) een 'ander iemand' maakt. Eerst wordt ze in Central Park, New York, in elkaar geslagen om niets, terwijl zij en haar verloofde de hond uitlaten. Haar verloofde heeft het niet overleefd, krijgt zij te horen wanneer ze na drie weken uit een coma ontwaakt. Van de revalidatie maakt de film geen werk. Bain gaat al direct weer de straat op en aan het werk. En ze informeert eens bij de politie naar de stand van het onderzoek. 'We weten hoe moeilijk het voor u is', wringt die zich in bochten om de stilstand te verbloemen. 'O ja, doen jullie dat?', is haar venijnige repliek. Ze koopt een pistool en moet dat sneller dan haar lief is gebruiken wanneer ze betrapt wordt als getuige van een winkeloverval.

Vanaf dat moment is Erica Bain een ander iemand; een wraakengel om precies te zijn, die een spoor van doodslag door de almaar duister wordende stad trekt. Die transformatie is in goede handen bij Jodie Foster, de actrice die als geen ander als personage kan overtuigen terwijl ze toch ook altijd Jodie Foster blijft. Voor twee eerdere intense vertolkingen verdiende ze op die manier al eens een Oscar: als verkrachte vrouw in The Accused (1988) en als tegenstrever van kannibaal Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs (1991). Maar The Brave One steunt niet alleen op het acteren van Foster. Regisseur Neil Jordan en zijn scenaristen hebben er een verhaallijn doorheen gevlochten van een al evenzeer met het leven worstelende politieman (Terrence Howard) die ongelukkig gescheiden is en gefrustreerd in zijn werk omdat het recht het onderspit delft tegen macht en invloed. Vanaf het moment dat hun wegen zich kruisen, stevent The Brave One af op een interessante slotvraag.

My Best Friend's Wedding (P.J. Hogan, 1997)
RTL 8, 20.30-22.35 uur
In 1994 maakte P.J. Hogan Muriel's Wedding, een humorvolle en ontroerende zedenschets over een meisje dat zo graag trouwen wil. De film maakte een zegetocht over de wereld en Hollywood wist niet hoe snel ze het Australische talent moest inpalmen. Hij 'kreeg' Julia Roberts om een film mee te maken, op dat moment een van de grootste kassamagneten van de filmindustrie. Roberts koos haar eigen tegenspelers: Delmot Mulroney en Cameron Diaz. De romantische komedie die vervolgens gemaakt werd is zo'n typische Hollywoodfilm waarvan het idee mooi in één zinnetje kan worden samengevat: Julia Roberts wordt verliefd op haar beste vriend op de dag dat die besluit met een ander te trouwen. Er resten haar slechts een paar dagen dat huwelijk te voorkomen.

The Great Raid (John Dahl, 2005)
RTL 7, 21.00-23.40 uur
Nostalgie naar een rechtvaardige oorlog; dat lijkt het belangrijkste motief te zijn voor The Great Raid. Toen het Amerikaanse leger in Irak steeds verder verstrikt raakte in een uitzichtloze chaos, maakte John Dahl een film die een oorlog laat zien zoals oorlogen horen te zijn: simpel en succesvol. In de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog dreigen vijfhonderd Amerikaanse krijgsgevangenen op de Filipijnen te worden geëxecuteerd door hun emotieloze Japanse kampbewakers. Om dat te voorkomen wordt een reddingsmissie georganiseerd en in het voorbijgaan een ouderwets overzichtelijke wereld getoond. De Japanners zijn onmenselijk. Hun tegenstanders zijn warm, sympathiek en onverslaanbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.