De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 29 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Ian McKellen, Rebecca Romijn-Stamos, Hugh Jackman en Halle Berry in X2. Beeld
Ian McKellen, Rebecca Romijn-Stamos, Hugh Jackman en Halle Berry in X2.Beeld

Journaal: Persconferentie onderzoek MH17
NPO 1, 12.45 uur

Het Joint Investigation Team presenteert de resultaten van het onderzoek naar de MH17-ramp. Welk wapen was het? En wat was de precieze locatie? Mogelijk is er ook nieuws over de schuldvraag.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

Tussen 2007 en 2011 was er in Nederland een Q-koorstepidemie. De overheid zou nalatig hebben opgetreden. De gevolgen zijn nog zichtbaar. 74 mensen stierven en ten minste 2.000 mensen hielden er gezondheidsklachten aan over.

Herrie op de bosbaan
RTL 4, 21.30 uur

Herman den Blijker valt bij Grand Café De Bosbaan van de ene verbazing in de andere: de keuken is fantasieloos, de recensies zijn slecht, het personeel is boos en het interieur zwaar verouderd. Hij probeert de koppige eigenaars te helpen.

Herman den Blijker tijdens de perspresentatie van het nieuwe televisieseizoen van RTL in EYE Amsterdam. Beeld anp
Herman den Blijker tijdens de perspresentatie van het nieuwe televisieseizoen van RTL in EYE Amsterdam.Beeld anp

Conviction: Murder at the station
BBC 2, 22.00 uur

Documentaire over een man die, veroordeeld wegens moord, in de gevangenis zit. Hij blijft volhouden onschuldig te zijn. Wie schuldig wordt bevonden, kan alleen in beroep gaan als er nieuw bewijsmateriaal is.

2Doc: A Haunting History
NPO 2, 22.55 uur

De Zuid-Soedanees Annual Deng ontvluchtte als kind het geweld in zijn land. Na een studie rechten in Engeland keert hij als ambitieuze advocaat terug, klaar om het land te helpen. Hij loopt tegen allerlei moeilijkheden aan.

A Haunting History. Beeld NPO
A Haunting History.Beeld NPO

We are the Busbys
TLC, 02.40 uur

Serie over het gezin Busby, dat er nog wel een kind bij wilde. Het werden er vijf. Na 28 weken moesten Ava, Hazel, Olivia, Parker en Riley met een keizersnee worden gehaald. Anderhalf jaar later gaat het goed met ze. Met de ouders ook?

X2 (Bryan Singer, 2003)
RTL 7, 20.30-23.10 uur

Rond de eeuwwisseling gaf X-Men het startsein voor een aantal comicverfilmingen dat spektakel hand in hand liet gaan met oprechte en uitgebreide aandacht voor de persoonlijke strubbelingen van de superhelden in kwestie. Filmmaker Bryan Singer (The Usual Suspects) bleek de aangewezen persoon om van de bonte verzameling mutanten, in 1963 ontsproten uit het brein van de Amerikaanse stripauteur Stan Lee, één overtuigend geheel te smeden. De film kreeg een eveneens door Singer geregisseerde vervolg, X2, dat meer effecten en minder plot biedt: dat de door Ian McKellen gespeelde Magneto een kwaadaardige mutant is die niet met de mensheid wil samenleven, en dat Patrick Stewart als professor Xavier zijn tegenhanger is, wordt nauwelijks meer aangestipt. De plot is niet meer dan een excuus voor visuele virtuositeit. Aan de Volkskrant vertelde actrice Famke Janssen, die net als in de eerste X-Men ook in X2 een rol vertolkt als geleerde annex mutante Jean Grey, dat dit niet het soort film is waar ze zelf naartoe zou gaan. Daarvoor is die te veel gericht op een specifieke, jonge doelgroep, vertelde ze. 'De enige reden om te gaan kijken, zou regisseur Bryan Singer zijn. Hij is naar Hollywoodnormen een auteur. Zelfs op een megaproductie als X2 weet hij zijn stempel te drukken. Maar dat is natuurlijk alleen een professioneel argument. De fans komen voor de effecten en de spanning.'

Violet (Bas Devos, 2014)
Film1 Sundance, 21.45-23.05 uur

Woorden gebruikt de jonge Vlaamse filmmaker Bas Devos (1983) liever niet. Hij laat ze in het omgevingsgeluid verdwijnen bijvoorbeeld, waardoor soms slechts flarden overblijven. Devos' eigenzinnige debuutfilm Violet gaat over het verdovende verdriet en het schuldgevoel die BMX-fietser Jesse overvallen wanneer een vriendje voor zijn ogen wordt vermoord, tijdens een opstootje in een winkelcentrum. Dat die impressies van rouw nooit tot een hermetisch dichtgetikt filmexperiment leiden, is mede te danken aan het uitzonderlijk sfeerrijke camerawerk van Nicolas Karakatsanis (Rundskop). Zijn beelden maken Violet tot belevingscinema in de traditie van de meest dwarse films van Gus Van Sant, met Devos als jongste telg van een generatie Vlaamse filmers die het medium stevig naar de hand durft te zetten.

Dark Skies (Scott Stewart, 2013)
RTL 7, 23.10-01.10 uur

Dark Skies opent met een citaat van sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke (2001: A Space Odyssey) over het bestaan van buitenaards leven. Hij zag twee mogelijkheden: we zijn alleen in het universum of we zijn dat niet. In bloedrode letters lezen we: beide verklaringen zijn even angstaanjagend. Van een doorwrochte toekomstfilosofie is vervolgens geen sprake. Integendeel, het verhaaltje over een doorsneegezin in een Amerikaanse buitenwijk dat te maken krijgt met ongewenst buitenaards bezoek, ontpopt zich in hoog tempo tot een rechtlijnige dertien-in-een-dozijngriezelfilm. De makers zijn wijs genoeg om het gevaar lange tijd buiten beeld te houden, maar als het zover is, worden de aliens zonder enige ironie verbeeld als die typische slungelachtige wezens met grote ogen en lange vingers, bekend van T-shirts en koffiemokken. Bij een film die het moet hebben van een handjevol goed getimede schrikeffecten, wat genreclichés (een griezelige kindertekening, een rammelende deur) en een paar scènes die in de eerste plaats doen denken aan films die beter zijn (The Birds, Invasion of the Body Snatchers), kom je daar niet mee weg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden