De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 22 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Amvrosi Buchma in Arsenal. Beeld
Amvrosi Buchma in Arsenal.Beeld

De boterhamshow
NPO 3, 7.45 uur

Om in de gaten te houden, dit nieuwe dagelijkse NTR-jeugdprogramma: een sterk op DWDD lijkende talkshow waarin diverse muppets ons bijpraten over nieuws, showbizz, het beste broodbeleg, weer en verkeer.

2Doc: Alicia
NPO 2, 20.20 uur

Documentairemaker Maasja Ooms volgt de 9-jarige Alicia, die in een kindertehuis zit, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Ooms volgt Alicia drie jaar lang: wie beslist er over haar toekomst en vindt Alicia een thuis?

Tekst gaat verder onder de video.

Shame/Fame
NPO 3, 20.25 uur

Documentaire over de digitale schandpaal: wie zich niet gedraagt op seks- of vechtgebied staat binnen de kortste keren op sites als Dumpert. Filmmaker Eef Hilgers gaat langs bij gluurders, reaguurders en gedupeerden.

Van der Vorst ziet sterren
RTL 4, 20.30 uur

Peter van der Vorst bezoekt zanger Rob de Nijs, die dit jaar 75 wordt en dat viert met een theatertour. De Nijs woont met zijn vrouw Jet en hun 5-jarige zoon Julius. Hoe was het voor hem om op late leeftijd opnieuw vader te worden?

Van A naar B
NPO 1, 20.35 uur

In aflevering twee van hun dwars-door-Europa-avontuur zijn presentatoren Katja Schuurman en Daan Nieber in Albanië. Hier ontmoet Katja een'Gezworen Maagd' en belandt Daan in het dorp Lazarat, een voormalig cannabis-imperium.

Mary Berry's Country House Secrets
BBC 1, 21.00 uur

Mary Berry, jurylid van The Great British Bake Off, reist langs Britse landhuizen en onderzoekt culinaire tradities. Vanavond bezoekt ze Highclere Castle, waar tv-serie Downton Abbey is opgenomen.

Tekst gaat verder onder de video.

Arsenal (Aleksandr Dovzhenko, 1929)
Arte, 00.20-01.55 uur.

Naast het cinematografische kanonnengebulder waarmee Sergei Eisenstein in films als Pantserkruiser Potemkin (1925) en Oktober (1928) de Russische Revolutie vierde, voelt Aleksandr Dovzhenko's Arsenal (1929) aan als een intiem, gefluisterd gedicht. Zeker, ook hier grijpen de arbeiders naar de wapens om anno 1918 de Oekraïense regering in Kiev af te zetten. Genoeg spectaculaire, virtuoos gemonteerde momenten dus, tot en met een spectaculair ontsporende trein; maar wat werkelijk bijblijft zijn de scènes van totale stilstand en apathie. Over straat dolende nabestaanden van gesneuvelde strijders. Het lijk van een soldaat, in een loopgraaf, het gezicht door gifgas vertrokken tot een grimas. De accordeon, die tijdens de treinbotsing op de grond valt en daar ineenzakt. Als iemand de Sovjet-propagandafilm naar poëtische hoogten wist te tillen, dan was het Dovzhenko, bij wie de acteurs vaak in slowmotion lijken te bewegen. Hij geeft de wolkenhemel boven het slagveld minstens zo veel aandacht als de mannen die onderlangs het beeld binnen marcheren. Geregeld neemt Dovzhenko ook afstand.

De oorlog verschijnt in het meesterlijke Arsenal als een absurde onder neming, en ook jegens de revolutie waagt Dovzhenko zich aan een kritisch geluid. Wanneer tijdens een bolsjewistische vergadering aan de bestuurders wordt gevraagd of men leden van de bourgeoisie zomaar op straat mag vermoorden, spreekt er een bepaald ongezonde bloeddorst uit de ogen van de vraagsteller en zijn medestanders.

Tekst gaat verder onder de video.

Vind die domme trut en gooi haar in de rivier (Ben Brand, 2017)
NPO 3, 21.30-23.00 uur.

Vierde van de zes Telefilms die eerder dit jaar hun tv-première beleefden. Zeven jaar geleden kwam regisseur Ben Brand online een film tegen met de titel Find This Dumb Little Bitch and Throw Her Into a River. Te zien was hoe een meisje levende puppy's in de rivier gooide. Waarom doet iemand zoiets, vroeg hij zich af. Met scenarist Ilse Ott onderzocht Brand hoe morele grenzen vervagen. Vind die domme trut is een rauwe film over Remco (15) en zusje Lizzy (13), die in een armlastige en naargeestige omgeving opgroeien, met surrealistische kantjes.

Hun vader zit in de illegale puppyhandel. Remco doet van alles om zich te laten gelden, thuis en bij vrienden. Ook Lizzy hunkert naar aandacht: ze meldt zich aan voor een Idols-achtige tv-show. Haar broer filmt haar als ze zieke puppy's van hun vader in de rivier gooit. Als het filmpje viral gaat, is Remco aanvankelijk trots, daarna moet hij toezien hoe de heksenjacht op zijn zus uit de hand loopt. Door het huiveringwekkende, zonder effect bejag gefilmde einde vergeet je het wat tragere middenstuk snel.

Tekst gaat verder onder de video.

The Three Musketeers/Resident Evil: Retribution (Paul W.S. Anderson, 2011, 2012)
RTL 7, 20.30-22.40 uur / 22.40-00.30 uur

Grappig idee van RTL 7 om twee films van de moeilijk serieus te nemen Paul W.S. Anderson te programmeren, beide met echtgenote Milla Jovovich. Eerst te paard en te degen in The Three Musketeers; de zoveelste filmbewerking van Alexandre Dumas' klassieke roman De drie musketiers, waarin de 17de-eeuwse helden Porthos, Athos, Aramis en D'Artagnan de Franse koning Lodewijk XIII pogen te beschermen. Dynamische gevechten, onzincomplotten, fraaie decors en de knappe Milla Jovovich als spion Milady leveren een vrolijke, campy avonturenfilm op.

Wie méér van meneer en mevrouw Anderson wil, kan blijven zitten voor deel 5 van de zombie-onzin-reeks Resident Evil.

Milla Jovovich in Resident Evil Beeld PR
Milla Jovovich in Resident EvilBeeld PR
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden