De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 21 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Daniel Brühl als Niki Lauda in Rush (Ron Howard, 2013). Beeld Jaap Buitendijk
Daniel Brühl als Niki Lauda in Rush (Ron Howard, 2013).Beeld Jaap Buitendijk

Nederland Kiest
NPO 1, 20.35 uur

Rob Trip presenteert live vanuit TivoliVredenburg in Utrecht een uitzending rond de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de inlichtingenwet. Vanaf 22.00 uur worden de eerste uitslagen verwacht.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

Een aflevering over huisartsen in achterstandswijken met een veel te hoge werkdruk. De patiënten van 'achterstandsdokters' zijn vaak laaggeletterd en het duurt lang voordat ze begrijpen wat ze mankeren en hoe ze hun medicijnen moeten innemen.

The Assassination of Gianni Versace
BBC 2, 22.00 uur

In aflevering 4 van de misdaadserie is seriemoordenaar Andrew Cunanan (Darren Criss) in Minneapolis, waar hij zijn ex-vriendje, de ontwerper David Madson (Cody Fern), medeplichtig maakt aan een brute moord. Daarop vlucht Cunanan naar Mexico.

Maigret sets a trap
NPO 2, 22.10 uur

Begin van de vrij succesvolle Britse detectivereeks waarin Rowan 'Mr Bean' Atkinson de Franse speurneus Maigret speelt. In de bloedhete zomer van 1955 in Parijs kan bijna niemand van het mooie weer genieten, want er zijn vier vrouwen vermoord.

Rowan Atkinson Beeld EPA
Rowan AtkinsonBeeld EPA

The Vietnam War
Canvas, 22.15 uur

In deel 1 van deze documentaireserie over de Vietnamoorlog is te zien hoe de Vietnamese revolutionairen van Ho Chi Minh een einde hebben gemaakt aan bijna een eeuw Franse koloniale bezetting en Vietnam in tweeën wordt gedeeld.

2Doc: A Family Affair
NPO 2, 23.45 uur

Met een Gouden Kalf bekroonde documentaire van Tom Fassaert. De filmmaker wordt uitgenodigd door zijn 95-jarige grootmoeder Marianne. Zij was een beroemd fotomodel in de jaren vijftig. Van de ene op de andere dag emigreerde ze naar Zuid-Afrika.

Tom Fassaert. Beeld Ivo van der Bent
Tom Fassaert.Beeld Ivo van der Bent

Rush (Ron Howard, 2013)
RTL7, 23.00-01.20 uur

In Rush blikt regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind) terug op de opkomst-ondergang-en-verrijzenis-loopbaan van de Oostenrijkse autocoureur Niki Lauda. En vooral ook op zijn rivaliteit met de Britse coureur James Hunt (1947-1993). Twee uitgesproken persoonlijkheden, die in het eerste deel van deze prettig gelikte Hollywood-biopic lijnrecht tegenover elkaar worden gezet. De innemende playboy Hunt (Chris Hemsworth) leeft voor het racecircuit, kouwe kikker Lauda (Daniel Brühl) racet omdat het de enige manier is waarop hij veel geld kan verdienen. Voor iets anders deugt hij niet. Hunt verslijt vrouwen bij de vleet, Lauda verleidt één vrouw en blijft vervolgens de hele film bij haar.

Tijd voor nuances neemt Howard niet, scherend langs de jaren die voorafgaan aan Lauda's bijna fatale ongeluk in 1976 op het circuit van Nürburgring. Anthony Dod Mantle haalt met zijn spectaculair strakke camerawerk halsbrekende toeren uit om van Rush vooral een zinnelijke ervaring te maken. Het ene moment word je op de bumper van gierende Ferrari's geslingerd, om daarna achter wuivende grassprietjes de raceauto's voorbij te zien scheuren. Tegelijkertijd zorgt het effectief gedoseerde script van Peter Morgan (Frost/Nixon, The Queen) ervoor dat je ook voor de mannen valt - het ene moment voor hun waaghalzerij, het andere voor hun charme of juist het oprechte gebrek daaraan. Hemsworth en Brühl spelen die uitersten mooi uit, zo standvastig acterend dat je je hen na afloop moeilijk zonder coureurspak kunt voorstellen.

Lees verder onder de trailer.

State of Play (Kevin McDonald, 2009)
SBS9, 20.30-23.00 uur

Een briljante journalist herken je in films meteen aan zijn slonzige leefstijl. Cal McAffrey (Crowe) loopt er in State of Play met zijn lange, vette haar en dikke buik nogal onverzorgd bij, rijdt rond in een brakke Saab en werkt in een oerwoud van papier, boeken en rotzooi. De geknipte figuur, kortom, voor een geniaal artikel over de samenhang tussen twee moorden, het schimmige beveiligingsconcern PointCorp en congreslid Stephen Collins (Ben Affleck), die op zijn beurt onderzoek doet naar de rol van PointCorp in de oorlog in Irak. Dat McAffrey hecht bevriend is met Collins en diens vrouw (Robin Wright Penn), maakt zijn schrijfwerk om allerlei redenen des te urgenter.

Bij zijn onderzoek krijgt McAffrey ongevraagd steun van weblogjournaliste Della Frye (Rachel McAdams), die met haar sensatiebeluste en gemakzuchtige werkhouding het bloed onder zijn nagels vandaan haalt. En die natuurlijk steeds meer leert wat 'echte' journalistiek behelst, ook al staan er af en toe wat ethische obstakels in de weg. De onhandigheid waarmee het tweetal zich van allerlei politiemethoden bedient schaduwen, afluisteren levert de beste momenten op van deze remake van de gelijknamige Britse tv-serie.

Regisseur McDonald (The Last King of Scotland) kiest voor een strakke, ouderwetse stijl waarin de kille architectuur regelmatig de aandacht opeist. Op de achtergrond prijkt steeds weer het Capitool, als constant symbool voor de strijd die McAffrey, Frye en Collins denken te leveren tegen het onrecht. Spannend wil het niet echt worden en de bijrollen zijn soms nogal karikaturaal. Zo mag Helen Mirren er lekker op los vloeken als McAffreys krantenchef, terwijl ze verder nauwelijks iets te doen krijgt. Misschien is State of Play nog het meest geslaagd als ode aan de traditionele dagbladjournalistiek: door de gretigheid waarmee McAffrey zich laat grijpen door het vuur van onderzoeken, denken en schrijven, krijg je als toeschouwer bijna zelf zin in een fikse deadline.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden