De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 21 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Ben Stiller in Tropic Thunder (2008). Beeld RV
Ben Stiller in Tropic Thunder (2008).Beeld RV

De meesterwerken
NPO 2, 20.25 uur

Onder anderen Jan Terlouw, Wende Snijders en Janine Abbring deelden hun favoriete kunst en media met Paul Witteman. In de laatste aflevering horen we welke werken het publiek heeft gekozen tot het beste van dit seizoen.

Nog wat in te halen? Kijk hier alle afleveringen van De meesterwerken.

The Greatest Tomb On Earth
BBC 2, 21.00 uur

Drie wetenschappers onderzoeken voor de BBC de reusachtige, door het terracottaleger bewaakte graftombe van keizer Qin Shi Huangdi. Met de laatste technische snufjes ontdekken ze 'grote nieuwe geheimen van het oude China'.

Brexit Means Brexit
BBC 2, 22.00 uur

Brexit betekent Brexit, zei de Britse premier May, en dus begonnen deze week de onderhandelingen. In deze documentaire een terugblik op de politieke spelletjes die losbarstten na de winst van het Brexitkamp in het referendum, een jaar geleden.

Britse premier Theresa May tijdens een persconferentie over de gevolgen van Brexit. Beeld EPA
Britse premier Theresa May tijdens een persconferentie over de gevolgen van Brexit.Beeld EPA

American Justice
CANVAS, 22.05 uur

Verslag vanuit de gevaarlijke wijk Jacksonville in Florida. De spanningen lopen op nadat ongewapende zwarte mannen door agenten zijn neergeschoten. Bij een moordzaak durft geen van de mogelijke driehonderd getuigen iets te zeggen.

Child Soldier's New Job
NPO 2, 22.55 uur

Deense documentaire over de globalisering van de legerindustrie. Particuliere militaire organisaties leveren waar ook ter wereld niet alleen wapens, maar ook mensen. Zo kan het dat oud-kindsoldaten uit Afrika nu vechten in Syrië en Afghanistan.

Black Work
CANVAS, 23.30 uur

Begin van driedelige detectivereeks over een politieagent wier man dood wordt gevonden in een pakhuis. Als de vrouw te horen krijgt dat haar echtgenoot een undercoveragent was, vertrouwt ze niemand meer en start haar eigen onderzoek.

Lees verder onder de trailer.

Tropic Thunder (Ben Stiller, 2008)
RTL 7, 22.20-00.30 uur.

Boem, daar vliegt de regisseur aan stukken. Blijkbaar wil hij de cast van zijn Vietnamfilm een voorbeeld stellen; om de egocentrische steracteurs tot authentieke prestaties te dwingen, dumpt hij hen in de met onzichtbare camera's en filmexplosieven volgestouwde jungle. In de hysterische werkelijkheid van Ben Stillers Tropic Thunder kan het afgeslagen hoofd van de regisseur gemakkelijk voor rekwisiet worden aangezien. De mannen zien in drugsmokkelaars Vietcongstrijders spelende figuranten en blijven geloven dat de Zuid-Aziatische rimboe een decor is waar ze zich met een flodderig scriptje doorheen moeten worstelen. De enige die twijfelt is een Australische acteur (een werkelijk schitterende Robert Downey Jr.), die zijn huid liet pigmenteren om overtuigend een zwarte soldaat te kunnen spelen.

Je vraagt je af met welke woorden regisseur Stiller, uitgedost als Rambo-kloon, deze spectaculaire janboel aan de geldschieters sleet. Van Platoon en First Blood tot Apocalypse Now fileert Tropic Thunder het complete Vietnamgenre, zonder zelf te bezuinigen op budget en bombast. Dat maakt de film even hypocriet als stoutmoedig. Stiller (Zoolander) legt de lat dan ook hoger dan een simpele parodie: hij wil van alles aan de kaak stellen over de wederzijdse invloed van film en realiteit, over Hollywood (zie de achter grime verstopte Tom Cruise als studiobons) en nog tal van andere ernstige zaken. Tropic Thunder is echter te idioot om maar een moment serieus te worden genomen. Een halfnaakte Jack Black gekneveld op de rug van een os, daar komt Tropic Thunder op neer. Origineel is wel de introductie van de hoofdpersonages: ieder wordt met de neptrailer van zijn nieuwste film voorgesteld.

Lees verder onder de trailer.

Kuma (Umut Dag, 2012)
Arte, 20.15-21.45 uur.

Een bruiloft in een Turks bergdorpje. Vrouwen met mooie sluiers, een rondedans in het stof, dorpelingen en familieden die gelaten toekijken. Gelukkig lijken de bruid en de bruidegom uit Kuma niet, en ook de melancholieke muziek stemt tot sombere vermoedens. 'Ik eet nog liever glas dan te trouwen', zegt de zus van de bruidegom. Wat staat haar zo tegen? Waarom vindt ze het zo verschrikkelijk dat haar broer trouwt met een meisje van het platteland? Eenmaal terug in hun Weense appartement laat de familie de schijn varen. De 19-jarige Ayse is helemaal niet met Hasan getrouwd, maar met diens vader. Waarom Ayse in huis is gehaald, wordt langzamerhand duidelijk: Fatma, de eerste echtgenote, lijdt aan kanker en wil haar gezin aan een jonge, zorgzame surrogaatmoeder kunnen overdragen. Ook als de spanningen in het appartement zo hoog oplopen dat er rake klappen vallen, houdt de Turks-Koerdische regisseur Umut Dag zijn regiedebuut zo veel mogelijk binnenskamers, om zo het gevoel te versterken dat deze familie met zichzelf zit opgesloten. Verder is de stijl van Kuma onopvallend, nuchter en gewoontjes. Alsof Dag, een leerling van Michael Haneke, zichzelf en de toeschouwer enigszins wil beschermen tegen alle verhitte emoties. Uitgezonden met Duitse ondertitels.

Troy (Wolfgang Petersen, 2004)
Veronica, 20.30-23.45 uur.

'Geïnspireerd door Homerus.' De aftiteling geeft al aan dat Petersen Troy niet bepaald voor puristen heeft gemaakt. De hoeveelheid personages van het oorspronkelijke epos uit de Oudheid, de Ilias, werd sterk teruggebracht, onder meer door alle goden te schrappen. Concentreerde Homerus zich op het eind, Petersen nam het hele beleg van Troje tot onderwerp. En door de verhaallijnen eenvoudig te houden, kan Troy zich buiten de wijsneuzerige dialoogscènes vooral richten op de bravourestukjes die in films over de oudheid niet mogen ontbreken - zwaardgevechten, oprukkende legers, verwoesting en catastrofe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden