De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 21 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kristen Stewart in Clouds of Sils Maria. Beeld
Kristen Stewart in Clouds of Sils Maria.Beeld

Clouds of Sils Maria (Olivier Assayas, 2014)

Arte, 20.15-22.15 uur.

Actrice en diva Maria, mooi gespeeld door Juliette Binoche, leeft nog altijd een beetje in het toneelstuk dat haar twintig jaar geleden beroemd maakte. Toen speelde ze Sigrid, een jonge vrouw die een gewetenloze affaire begint met haar oudere werkgever Helena. Wanneer Maria het aanbod krijgt het stuk opnieuw te spelen, maar nu in de rol van de oudere Helena, ziet ze zich geconfronteerd met de vraag in hoeverre haar innerlijk de afgelopen jaren is meegegroeid met haar uiterlijk. Ze trekt zich terug met haar assistent (een geweldige Kristen Stewart, die voor haar rol als eerste Amerikaan in de filmgeschiedenis een César kreeg voor beste vrouwelijke bijrol) in een huis in de Zwitserse bergen om haar tekst te oefenen. Hun relatie ontwikkelt zich parallel aan die tussen Helena en Sigrid, in dit levendige en scherpe drama over liefde, afhankelijkheid, Hollywood en roem. Na afloop zendt Arte Assayas' al even zelfbewuste Irma Vep (1996) uit, over een actrice (de Chinese ster Maggie Cheung als zichzelf) die zich iets te veel verliest in haar nieuwe rol.

Fly Away Home (Carroll Ballard, 1996)

RTL 4, 13.55-16.00 uur.

Ontroerende jeugdfilm over een 13-jarig meisje (Anna Paquin) dat zich ontfermt over een nest ganzeneieren. De uit die eieren gekropen gansjes beschouwen het meisje vervolgens als hun moeder. Haar vader (Jeff Daniels), een uitvinder, bouwt daarop een speciaal vliegtuigje waarmee de ouderloze ganzen naar hun overwinterplaats kunnen worden gebracht. Niet vrij van overdadig sentiment, maar binnen de lieve en fantasierijke context van de film valt dat helemaal op zijn plek.

Puss in Boots (Chris Miller, 2011)

BBC 1, 14.45-16.05 uur.

Niet het pratende ezeltje, maar Puss in Boots kreeg als eerste bijfiguur uit de Shrek-cyclus een eigen speelfilm. En zo was het aan de gelaarsde machokater uit het moerasmonstersprookje om het kundig gerekte kassucces van Spielbergs Dreamworks-studio voort te zetten (Shrek 5 staat voorlopig voor 2019 op de agenda). Puss in Boots is een prequel het verhaal speelt zich af voor het monster Shrek zijn prinses schaakt en handelt zodoende over de wordingsgeschiedenis van het dier: van lief katje tot gevreesde outlaw. Net als in Shrek mengen de filmmakers verschillende sprookjes door elkaar om een kleurrijke wereld op te trekken waarin alles mogelijk is. Zo luchtig als het grote avontuur, zo scherp en geestig is de dialoog. Soms zelfs een beetje vilein, zoals in de beste Shrek-delen.

Space Cowboys (Clint Eastwood, 2000)

SBS 9, 20.30-23.10 uur.

In Hollywood, domein van de eeuwige jeugd, vormt Eastwood de uitzondering op de regel. De voormalige westernheld wordt ongegeneerd ouder en buit als regisseur en acteur zijn aftakelende lichaam volop uit. In zijn astronautendrama Space Cowboys vormt seniorenproblematiek de hoofdmoot. Eastwood speelt een hoofdrol als bejaarde testpiloot die, wanneer een verouderde Russische satelliet gevaarlijk uit koers raakt, de enige is die over de kennis beschikt om de reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Om de klus in de ruimte te kunnen klaren, huurt Eastwood een paar oude maten in: Tommy Lee Jones, Donald Sutherland (met paardenstaart) en James Garner.

NOC*NSF Sportgala NPO 1, 20.30 uur

Zes vrouwen en vijf mannen zijn genomineerd voor de Jaap Eden-trofee. Sanne Wevers, Dafne Schippers en coureur Max Verstappen zijn kanshebbers. Er wordt ook een coach, ploeg en paralympisch sporter van het jaar gekozen.

Zembla NPO 2, 21.15 uur

Huisarts Michael Brouwers ogen werden gelaserd en hij hield daar helse pijn aan over. Zo erg, dat hij er nauwelijks mee kan leven. Zembla onderzoekt de 'Lasik-methode'. Worden patiënten correct ingelicht voordat ze hieraan beginnen?

Planet Earth II Canvas, 21.15 uur

Vervolg op de prestigieuze natuurdocumentairereeks van de BBC. Vandaag aandacht voor oerwouden. Dit zijn de meest diverse biotopen. Ze maken 6 procent van het aardoppervlak uit, maar bevatten de helft van alle planten en dieren.

Hoe heurt het eigenlijk? NPO 1, 22.05 uur

Het Zwitserse Gstaad is misschien wel het chicste bergoord van de Alpen. Het is verworden tot de plek waar de jetset 's winters bijeenkomt. Dure merken hebben er hun winkels gevestigd en ook onder beroemdheden is het dorpje geliefd.

Jort Kelder. Beeld ANP
Jort Kelder.Beeld ANP

5 jaar later NPO 1, 22.50 uur

PvdA'er Diederik Samsom is in deze reeks de eerste gast die terugblikt op de antwoorden die hij vijf jaar geleden gaf in een interview met Jeroen Pauw. Extra actueel door het recente vertrek van Samsom uit de Tweede Kamer.

2Doc: The fear of 13 NPO 2, 22.55 uur

De ter dood veroordeelde Amerikaan Nick Yarris zit al meer dan twintig jaar - volgens hem ten onrechte - in de dodencel. Hij dient het verzoek in om alle beroepsprocedures te stoppen, zodat hij zo snel mogelijk kan worden geëxecuteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden