De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 20 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Harrison Ford in Raiders of the Lost Ark. Beeld
Harrison Ford in Raiders of the Lost Ark.Beeld

The X-files Fox
20.05 uur

Volgend jaar komen er nieuwe X-files-afleveringen uit en in aanloop daarnaartoe haalt Fox oude afleveringen van de plank. Mulder en Scully hebben het vaak aan de stok met de Cigarette Smoking Man. Deze aflevering duikt in zijn roerige verleden.

Papadag NPO 3
20.25 uur

De vaders in deze komedieserie worstelen met de combinatie van het ouderschap en hun verdere leven. Martijn heeft geen oog meer voor zijn vrouw, terwijl dj Bouzian worstelt met de combinatie van werk en de zorg voor zijn zoontje.

Zembla NPO 2
21.10 uur

Het aantal ouderen achter het stuur neemt toe. Vanaf hun 75ste moeten rijbewijsbezitters zich laten keuren. Is die keuring streng genoeg? Volgens CBS-cijfers hebben 75-plussers een elf maal zo grote kans om te overlijden in het verkeer.

The Homeless Experience NPO 3
22.05 uur

Drie weken lang dompelde actrice Imanuelle Grives zich onder in de daklozenwereld en leefde ze op straat. Het dakloze bestaan in Utrecht viel haar zwaarder dan verwacht, maar ze ontmoette ook inspirerende mensen. Slot.

Immanuelle Grives. Beeld ANP
Immanuelle Grives.Beeld ANP

George Michael: Freedom
Eén, 22.20 uur

In 1990 was George Michael een van de grootste popsterren ter wereld, maar in dat jaar kwam het ook tot een rechtszaak. In deze postuum uitgebrachte docu blikt de zanger, die een jaar geleden overleed, met collega's en vrienden terug op die tijd.

2Doc: Liefde is aardappelen
NPO 2, 23.00 uur

De Nederlandse filmmaker Aliona van der Horst gaat naar het Russische dorp waar haar familie woonde en waar ze als kind in vakanties logeerde. Een poëtische documentaire over het leven van gewone mensen in tijden van Stalin en oorlog.

Lees verder onder de video.

George Michael trad in 2007 op in de Amsterdam ArenA. Beeld EPA
George Michael trad in 2007 op in de Amsterdam ArenA.Beeld EPA

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981)
BBC 1, 14.45-16.35 uur

In dit oerdeel uit de Indiana Jones-serie, Raiders of the Lost Ark, is het 1936 en moet onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) de Ark des Verbonds uit handen van nazi's zien te redden. Perfect filmvermaak voor de woensdagmiddag in aanloop naar Kerst, moet de BBC hebben gedacht. En terecht.

Het was overigens niet zozeer nazihaat die regisseur Steven Spielberg inspireerde tot het maken van de film. De belangrijkste inspiratiebronnen voor Spielberg en producer George Lucas waren de avonturenfilmreeksen uit de jaren dertig, én de avonturen van Kuifje. De fantastische proloog is naar verluidt gebaseerd op een Donald Duck die Spielberg in zijn jongensjaren had gelezen, waarin oom Donald en zijn neefjes in een tempel tegen de krankzinnigste boobytraps aanlopen.

Raiders of the Lost Ark werd een kassucces, won vijf Oscars en er kwamen twee uiterst geslaagde vervolgen, die de BBC donderdag- en vrijdagmiddag uitzendt. Het ging pas mis toen Ford in 2008 op semibejaarde leeftijd opnieuw in de huid van de avonturier kroop, aan de zijde van een nogal vervelende Shia LaBeouf. Aangezien Ford het twee jaar geleden uitstekend deed in de zevende Star Wars, The Force Awakens, en vooral dit jaar positief opviel in de tweede Blade Runner, zou het zomaar kunnen dat Spielberg iets slims bedenkt om Ford nog één keer te laten excelleren in de vijfde Indiana Jones, die in de zomer van 2020 in première moet gaan.

Lees verder onder de video.

Chicken Run (Peter Lord en Nick Park, 2000)
BBC 1, 16.35-17.55 uur

De Britse Aardmanstudio, onder meer verantwoordelijk voor Wallace & Gromit en Shaun the Sheep, werkten voor dit vindingrijke klei-animatiekippenavontuur voor het eerst samen met het Amerikaanse DreamWorks. Dat leverde een mengsel op van Britse humor en Amerikaanse effectiviteit. Het verhaaltje over een met strakke hand geleide kippenboerderij in York in de jaren vijftig is vermakelijk, maar de vele subtiele filmverwijzingen maken Chicken Run pas echt leuk. Vooral de ontsnappingsfilm wordt geparodieerd. De opgewonden, ingeleefde kippenstemmetjes (van onder anderen de acteurs Jane Horrocks, Imelda Staunton en Timothy Spall) zijn geniaal.

Lees verder onder de video.

A Christmas Carol (Robert Zemeckis, 2009)
Net 5, 22.35-00.25 uur

Komt er in Charles Dickens' A Christmas Carol een vliegend tapijt voor? Je zou het bijna denken wanneer je aan het begin van Robert Zemeckis' verfilming over de besneeuwde daken van Londen zoeft, dwars door klokkentorens en kerstkransjes heen. Vijf duizelingwekkende minuten duurt het voor de vlucht bij het kantoor van vrek Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) eindigt en dat alles in één lange, krankzinnige take. Het universum van Dickens als achtbaanrit: deze A Christmas Carol is een film voor het oog en voor de onderbuik.

Opnieuw experimenteerde Zemeckis met de 'performance capture'-techniek, waarbij de bewegingen van acteurs als het ware worden overgetekend in de computer. Hij introduceerde de techniek in The Polar Express (2004), verbeterde die in Beowulf (2007) en perfectioneerde haar twee jaar geleden met The Walk. Ook in A Christmas Carol mag het resultaat er zijn: Carrey vliegt met hetzelfde gemak als waarmee hij soep opslurpt. Londen wordt tot in de kinderkopjes en mistflarden tastbaar gemaakt, er lijkt geen hoek of straatsteen overgeslagen. Wat doet het er dan toe dat deze versie van Dickens' sprookje de minst ontroerende is van allemaal?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden