De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 2 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Miljuschka Witzenhausen van Miljuschka's Street Food Vietnam, 24 Kitchen. Beeld anp
Miljuschka Witzenhausen van Miljuschka's Street Food Vietnam, 24 Kitchen.Beeld anp

Miljuschka's Street Food Vietnam
24Kitchen, 19.00 uur

Nieuwe culinaire serie waarin Miljuschka Witzenhausen zich onderdompelt in culinair Vietnam, het walhalla van street food. Hier worden in keukens op het trottoir de heerlijkste bahn mi, pho, noedels, loempia's en steamed buns bereid.

3 op reis midweek
NPO 3, 19.55 uur

Eva Koreman steekt vanuit het Spaanse Tarifa de Straat van Gibraltar over en komt aan in de Marokkaanse kustplaats Tanger. Daar bezoekt zij het café Hafa, loopt ze door de straten van de Grand Souk en slaapt ze in een traditionele riad.

Kijk eerdere afleveringen van 3 op reis midweek hier.

Van Ninevé naar Nazareth
NPO 2, 21.10 uur

In het westen van Egypte belandt Kefah Allush in de Siwa-oase. Hier woont de Berberstam de Amazigh. Duizenden jaren leefden de Amazigh geïsoleerd, maar met de aanleg van een asfaltweg dringt de buitenwereld de gemeenschap binnen.

Kijk de eerste aflevering van Van Ninevé naar Nazareth hier.

Van Ninevé naar Nazareth Beeld NPO
Van Ninevé naar NazarethBeeld NPO

2Doc: The Grown-Ups
NPO 2, 22.45 uur

Filmmaker Maite Alberdi portretteert vier volwassenen met down-syndroom die verlangen naar meer vrijheid. Al veertig jaar gaan ze naar dezelfde school. Tijd voor iets anders, maar voor een zelfstandig leven lijkt hun omgeving niet klaar.

Olly Alexander: Growing up gay
BBC 1, 23.45 uur

De Engelse zanger Olly Alexander (1990) van de band Years and Years onderzoekt waarom homoseksuele jongeren eerder vatbaar zijn voor depressies dan heteroseksuelen. Ook vertelt hij over zijn eigen depressieve perioden als jonge homo.

Zanger Olly Alexander. Beeld getty
Zanger Olly Alexander.Beeld getty

Birds of paradise
BBC 2, 00.15 uur

Natuurtweeluik waarin de aan een rolstoel gekluisterde BBC-correspondent Frank Gardner een bijzondere uitdaging aangaat: samen met avonturier Benedict Allen gaat hij op zoek naar paradijsvogels op het eiland Papoea-Nieuw-Guinea.

Frank Gardner (rolstoel) en Benedict Allen in Birds of Paradise. Beeld BBC
Frank Gardner (rolstoel) en Benedict Allen in Birds of Paradise.Beeld BBC

Donnie Darko (Richard Kelly, 2001)
Canvas, 22.15-00.10 uur

Het zal je maar overkomen. Zit er opeens een man in een eng konijnenpak naast je, die je waarschuwt dat het einde der tijden is aangebroken en jou in dat doemscenario een essentiële rol toedicht. En dan heb je al zo weinig grip op de werkelijkheid. Het is het lot van adolescent Donnie Darko, een sombere, pillen slikkende slungel die nergens kan aarden. Niet in zijn liefdevolle gezin, niet op school, niet in het provinciale Amerika van de late jaren tachtig. Er moet duidelijk iets gebeuren, en misschien is het ook al gebeurd: wanneer een losgeraakte vliegtuigmotor op zijn kamer stort en Donnie enkel overleeft omdat hij toevallig niet thuis was, is dat misschien een incident dat eigenlijk al veel eerder heeft plaatsgevonden. Iets met tijdreizen, parallelle werelden en wormgaten.

Tja, wie Donnie Darko probeert samen te vatten, begint al snel te raaskallen. Scenarist-regisseur Richard Kelly barstte duidelijk van de ideeën toen hij zijn droomdebuut schreef; te veel ideeën voor een gestroomlijnde, makkelijk in een genre te plaatsen plot. Het duurde dan ook jaren voordat Kelly de film op zijn eigen voorwaarden kon verwezenlijken en het was hem nooit gelukt zonder de steun van actrice Drew Barrymore: niet alleen heeft ze een fijne bijrol als Donnies literatuurlerares, ze produceerde de film ook.

Het resultaat is een van de wonderlijkste producties uit de recente Amerikaanse filmgeschiedenis; in gelijke mate sciencefiction, coming-of-age-verhaal, thriller, fantasy en familietragedie, en bijeen gehouden door een subtiele sfeer van melancholie en verlies. In de bioscoop flopte Donnie Darko aanvankelijk, om vervolgens toch uit te groeien tot een cultsucces. Ook betekende de film de doorbraak voor hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal en zus Maggie (die ook in de film zijn zus speelt): Gyllenhaal had al in meerdere films gespeeld, maar in de duister kijkende Donnie vond hij eindelijk zijn ziel als acteur. Nog steeds is het misschien wel zijn beste, ontroerendste rol.

Chez nous (Tim Oliehoek, 2013)
NPO 3, 20.30-22.15 uur

Dragqueen Bertie heeft een passie voor Anita Meyer, leert een verloren gewaande vader kennen en bereidt met vrienden een slapstickachtige diamantroof voor tijdens Gay Pride. Met die gegevens zijn er valkuilen te over, maar Chez nous weet die behendig te omzeilen. De film omarmt de extravaganza, mét een dikke knipoog, maar zonder 'incrowd' of bespottelijk te worden. Dat begint al met Alex Klaasen, die als dragqueen en groot kind Bertie volwassen moet worden wanneer zijn beschermde wereld, homokroeg Chez Nous, op de fles dreigt te gaan. Bovendien zijn veel grapjes leuk, terwijl ook de timing van regisseur Oliehoek klopt en de film een stuwende kracht vindt in de muziek van Anita Meyer. Showvrouw Bertie brengt haar nummers tijdens optredens als een cri du coeur, waarmee het campy bovenlaagje wordt voorzien van een warm kloppend hart.

Man Up (Ben Palmer, 2015)
BBC 2, 22.00-23.30 uur

In hartje Londen 'steelt' dertiger Nancy (Lake Bell) per ongeluk de blind date die voor iemand anders was bedoeld. Eigenlijk vindt ze dat wel prima: de charismatische Jack (Simon Pegg) blijkt de leukste man die ze in tijden heeft ontmoet. Gelukkig ontdekt Jack vrij snel wat er aan de hand is, want het even romantische als bitse gekissebis dat dan tussen hen losbarst, vormt het leukste, meest vrijgevochten deel van de film. Bell en Pegg zijn aangenaam samen, zonder de gladde aantrekkelijkheid die je in veel Hollywoodkomedies aantreft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden