De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 19 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Al Pacino in The Godfather: Part III. Beeld
Al Pacino in The Godfather: Part III.Beeld

Champions League
Veronica, 20.00 uur

Om 20.45 uur een rechtstreeks verslag vanuit Eindhoven, waar PSV zijn derde groepswedstrijd speelt tegen grootmacht Bayern München met Arjen Robben. PSV staat in Groep D derde met één punt, Bayern staat tweede met drie punten.

Haagse lobby
NPO 2, 20.30 uur

Rick Nieman onderzoekt overgewicht van Nederlandse kinderen. Actiegroepen als de Consumentenbond en Foodwatch zijn een lobby begonnen om kindermarketing te laten verbieden. Ze pleiten voor suikerbelasting op frisdrank.

DNA onbekend
NPO 1, 20.30 uur

Caroline Tensen ontrafelt familiegeheimen met behulp van DNA-onderzoek. In aflevering één van het nieuwe seizoen ontmoetTensen Jose. Zij groeide op in het dorp Spakenburg, waar het gonst van de geruchten over wie haar vader is.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

In de Franse documentaire De propagandamachine van IS is te zien hoe het media-apparaat van Islamitische Staat werkt. De terreurgroep gebruikt westerse beeldcultuur voor video's die nieuwe jihadisten moeten aantrekken.

Fragment uit Zembla's promo voor 'De propagandamachine van IS'. Beeld NPO
Fragment uit Zembla's promo voor 'De propagandamachine van IS'.Beeld NPO

Facts & Villerius
NPO 3, 22.10 uur

Jessica Villerius onderzoekt aparte buitenlandse cultuurverschijnselen. In de eerste aflevering is ze in India, waar vaders bij onzedelijk gedrag soms hun eigen dochters verminken door een bijtend zuur in hun gezicht te gooien.

Debat Clinton-Trump
NPO 1, 03.00 uur

Ook het derde debat tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump wordt door de NOS 's nachts live uitgezonden. Plaats van handeling is de universiteit van Las Vegas, gespreksleider is Chris Wallace van nieuwszender Fox.

The Godfather: Part III (Francis Ford Coppola, 1990)
RTL 7, 22.30-00.30 uur

Ook het derde debat tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump wordt door de NOS 's nachts live uitgezonden. Plaats van handeling is de universiteit van Las Vegas, gespreksleider is Chris Wallace van nieuwszender Fox.

The Godfather: Part III wordt unaniem beschouwd als het minste deel van de befaamde maffiatrilogie. Dat is terecht, toon en allure komen niet in de buurt van de eerste twee delen, maar dat de film slecht is, berust op een misverstand. Ook The Godfather getuigt van Coppola's grandioze gevoel voor het operateske, en is zo barok als een gangsterepos kan zijn.

Sowieso kent deel drie één grote verrassing, ook al is die wat curieus: Coppola's dochter Sofia, toen nog een tiener, verving de overspannen Winona Ryder en dook in de film op als Mary, de dochter van maffiabaas Michael Corleone (Al Pacino). De onervaren actrice viel tussen sterren als Pacino en Diane Keaton behoorlijk uit de toon. Sofia zou later als regisseur wél hoge ogen gooien, met de moderne klassieker Lost in Translation (2003) als haar nog altijd belangrijkste wapenfeit.

The Double (Michael Brandt, 2011)
RTL 7, 20.30-22.30 uur

In een beetje CIA-thriller is niemand wie hij zegt te zijn. Ook in The Double wordt dat spel gespeeld. Alles draait om de Russische huurmoordenaar Cassius die na jaren van afwezigheid opeens weer toeslaat, dit keer op Amerikaanse bodem. Oud-spion en Cassiuskenner Paul Shepherdson (een uitgebluste Richard Gere) moet de zaak oplossen - voorspelbaar terzijde gestaan door de jonge FBI-agent Ben Geary (Topher Grace). Het is de aftrap voor een bijzonder obligate film, die alsmaar chaotischer wordt. De personages blijven onder de regie van debutant Michael Brandt, bekend van de scenario's voor onder meer Wanted (2008), volkomen eendimensionaal, hoeveel dubbele bodems en geheime identiteiten er ook onthuld worden. Lollig is de scène waarin het duo bij wijze van research de buitenlandse pers doorspit en Geary stuntelt met het uitspreken van de Volkskrant; wie goed oplet, ziet dat hij eigenlijk De Telegraaf in zijn hand houdt.

The Diary of a Teenage Girl (Marielle Heller, 2015)
Film 1 Family, 23.20-00.58 uur

'Ik heb seks gehad. Krijg nou wat.' Minnie (15) weet aan het begin van dit coming-of-age-drama nauwelijks wat haar is overkomen, maar alles om haar heen lijkt wezenlijk veranderd: dromerig, lichter en trager, en waar ze maar kijkt ziet Minnie mensen flikflooien en pronken met hun lijven. Alsof Minnie door haar eerste seks een nieuwe, minder eenduidige wereld heeft betreden. Het is hippie San Francisco anno 1976 en Minnie (Bel Powley) wordt ongetwijfeld aangestoken door de heersende vrijheid-blijheidsfeer. Niemand maalt om topless picknickende meisjes en Minnies alleenstaande moeder Charlotte (Kristen Wiig) snuift en slikt alsof het koekjes bij de thee zijn. Debuterend regisseur-scenarist Heller toont zich met haar bewerking van Phoebe Gloeckners graphic novel The Diary of a Teenage Girl: An Account in Words and Pictures (2002) lichtelijk verliefd op deze tijd. Toch is er een probleem: Minnie heeft zich laten ontmaagden door haar moeders vriend, de veel oudere Monroe (Alexander Skarsgård). Zeer ongemakkelijk is de scène waarin Minnie Monroe verleidt door op zijn vinger te sabbelen, de prelude op nog heel wat andere onverbloemde, redelijk rauw gebrachte seksscènes. Minnie wordt feilloos vertolkt door Bel Powley, van de trots waarmee ze over haar geheime minnaar mijmert tot de knagende onzekerheid die haar overspoelt wanneer ze door hem in de steek wordt gelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden