De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 19 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Actrice Pamela Anderson promoot haar film Barb Wire. Beeld epa
Actrice Pamela Anderson promoot haar film Barb Wire.Beeld epa

CL: Barcelona-Juventus
Veronica, 20.05 UUR

Na de 3-0-overwinning in Turijn staat Juventus er goed voor in de return van de kwartfinale Champions League. Maar Barcelona wist al eerder een grote achterstand weg te werken, dus het kan nog spannend worden in Camp Nou.

undefined

Panorama Pijbes
NPO 2, 20.25 UUR

In De nieuwe tijd richt Wim Pijbes zich op schilder Paul Gabriël, die eind 19de eeuw als een van de weinigen zag aankomen hoe de industrialisatie het Nederlandse landschap zou veranderen. In zijn schilderij Il vient de loin ('Hij komt van ver') bijvoorbeeld.

Love Is in The Air
RTL 4, 20.30 UUR

Nieuwe reeks in deze serie waarin Robert ten Brink familieleden ver weg met elkaar herenigt. In de eerste aflevering brengt hij in Argentinië een Nederlandse broer en zus bijeen die daar samen opgroeiden, maar elkaar al tien jaar niet gezien hebben.

Wim Pijbes. Beeld anp
Wim Pijbes.Beeld anp
Robert ten Brink. Beeld anp
Robert ten Brink.Beeld anp

Zembla Internationaal
NPO 2, 21.15 UUR

In Nederland mogen bloeddonoren niet worden betaald. Op diverse plekken in de wereld komt toch 'betaald' bloed bij patiënten terecht. De reportage Bloed handel bezoekt de Cleveland in de VS, waar mensen bloed geven voor een paar tientjes.

Die Grosse Literatour
ARTE, 22.00 UUR

Duits literatuurprogramma staat in het teken van het Rusland van reisschrijver Joseph Roth. In 1926 reisde hij naar de Sovjet-Unie voor een reportage in de Frankfurter Zeitung en raakte totaal gedesillusioneerd over de jonge socialistische heilstaat.

Shadow World (Johan Grimonprez, 2016)
NPO 2, 22.55-00.22 uur

Plompverloren haalt Riccardo Privitera, wapenhandelaar met meer kapsones dan scrupules, zijn automatisch pistool tevoorschijn. 'Dit is een Steyr 9 mm. Niet schrikken, hij is niet geladen. Prachtig wapen, Oostenrijkse makelij. Op de markt krijg je er zo'n 3.500 euro voor.' Onderzoeksjournalist Andrew Feinstein, niet gerustgesteld: 'Waarom heb je zoiets in huis?' Privitera: 'Omdat ik een soldaat ben.' Tegenwoordig zit Privitera in de gevangenis, wegens een frauduleuze wapendeal tussen Polen en Portugal. Een abject figuur, maar door zijn bijna flamboyante directheid weet je wat je aan hem hebt. Dat valt niet te zeggen van de andere zakenlui, intriganten en machthebbers in de essayistische documentaire Shadow World.

Met Shadow World steekt de Belgische videokunstenaar Johan Grimonprez (1962) zijn neus in de even schimmige als innige verhouding tussen de wereldpolitiek en de wapenindustrie. Je zou wensen dat Shadow World zich liet wegzetten als tendentieuze doemdenkerij. Maar Grimonprez construeert het geheel als een vlijmscherp betoog dat nooit te paranoïde aanvoelt. Alleen al de enorme verscheidenheid aan sterke sprekers (journalisten, politici, militaire gezagvoerders) verleent de film overtuigingskracht.

Minstens zo belangrijk is het archiefmateriaal, net zo slim gekozen en gearrangeerd als de found footage in Grimonprez' eerdere werk Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997) en Double Take (2009). Terwijl de winstgrafieken van de wapenfabrikanten door constante oorlogvoering almaar stijgen, toont Grimonprez onomwonden de consequenties op menselijke schaal: videobeelden van ontvoeringen, executies en bloedbaden volgen elkaar snel op. Afghaanse kinderen imiteren een drone-inslag. Een Syrisch meisje zingt een vredeslied, vlak voordat naast haar een bom ontploft. Er komt veel op je af in Shadow World, heel veel, maar met effect. De toeschouwer waant zich een radeloze tijdreiziger, die in de zich almaar herhalende geschiedenis een uitweg zoekt.

Het bestand (Thomas Korthals Altes, 2017)
NPO 3, 20.30-22.00 uur.

Telefilm naar Arnon Grunbergs novelle Het bestand (2015), over receptionist Lilian, die haar leven bij voorkeur online leidt. Prinses Saba heet ze voor virtuele vrienden. Scenarist Judith Goudsmith en regisseur Thomas Korthals Altes maakten er een cyberthriller van, die Lilian/Saba volgt wanneer ze bij een internetbeveiligingsbedrijf gaat werken en van binnenuit haar gevecht tegen het grootkapitaal voortzet. 'De 26-jarige Stefanie van Leersum speelt Lilian, en speelt die veelzijdige rol knap', schreef collega Bart Jungmann eerder in zijn bespreking. 'En Het bestand was dik in orde geweest als Nasrdin Dchar als de perfide beveiligingsdirecteur zich niet had verloren in opgeklopte waanzin.'

Hellboy (Guillermo del Toro, 2004)
RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Onnavolgbaar bizarre verfilming van de stripboeken van Mike Mignola. Regisseur Del Toro (The Devil's Backbone, Pan's Labyrinth, Crimson Peak) ging met zijn eerdere Hollywoodproducties soms flink de mist in, maar scoort hier met overdreven effecten en absurde personages. Zoals de hoofdrolspeler: een rode sigaren rokende duivel. Werd gevolgd door een alleszins genietbare Hellboy II: The Golden Army (2008).

Barb Wire (David Hogan, 1996)
SBS 9, 22.20-00.20 uur.

Siliconenprinses Pamela Anderson speelt een nachtclubeigenares die ook nog verzetsvrouw is tegen een fascistische regering na de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog, zoiets. Sciencefictionfilm zonder kop of staart. Maar de in het rond schoppende en schietende Anderson met haar beroemde tatoeage op de arm, ja, dat blijft vermakelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden