De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 18 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Maayke Bouten en Johan Leyssen, als politie-inspecteur, in De prooi Beeld
Maayke Bouten en Johan Leyssen, als politie-inspecteur, in De prooiBeeld

De prooi (Vivian Pieters, 1985)

ONS, 21.00-22.35 uur.

Ze moet nog 18 worden, maar rookt, drinkt en zoent als een doorgewinterde levensgenieter. Terwijl Valerie, uit een Noord-Hollands lintdorp, verder in alles een bleu meisje is. Het is een van de zaken die het aardig maken het speelfilmdebuut van regisseur Vivian Pieters (1953) uit 1985 nog eens terug te zien. Niet alleen zagen de kleren (wijd), de interieurs (bruin) en de auto's (Citroën Visa) er anders uit, de mores verschilden ook nogal. Verder vertoont deze thriller annex coming-of-agedrama alle gebreken die denkbaar zijn bij een debuut en ook dat is best eens grappig te zien. Het aan de basis liggende verhaal, afkomstig van een Engelse thriller, is oké: meisje leeft samen met haar moeder die op een avond niet thuiskomt en vermoord blijkt. In de nasleep daarvan komt ze van alles te weten over haar verleden en dat van haar moeder. Bovendien blijkt de moordenaar van haar moeder het ook op haar voorzien te hebben. Op de vlucht belandt ze in Amsterdam, waar ze ruikt aan Sodom en Gomorra, om gelouterd terug te keren naar het Noord-Hollandse, waar het mysterie rond haar moeder en de mysterieuze moordenaar op een manier eindigt die we, inderdaad, kennen van Engelse tv-thrillers. Behalve regisseur Pieters debuteerden ook hoofdrolspeler Maayke Bouten en componist Henny Vrienten. En dat is te merken. Pieters grossiert in sfeer, maar vergeet te vaak dat een thriller vérder moet. Boutens lijkt, elke keer dat ze beeldvullend gefilmd wordt, zich rot te schrikken. En Vrienten moest nog doorkrijgen dat filmmuziek vooral dienend is en niet leidend. Dat laatste lukte, want Vrienten zou uitgroeien tot vooraanstaand Nederlands filmmuziekcomponist. Maar Viviane Pieters maakte na haar debuut alleen nog tv-werk en Maayke Boutens' acteer-cv is sindsdien leeg gebleven.

Briefgeheim (Simone van Dusseldorp, 2010)

NPO 3, 15.30-16.45 uur.

Frisse variant op de vaste formule van de jeugddetective. In het beste deel van deze behoorlijk spannende update van Jan Terlouws gelijknamige jeugdroman uit 1973 moet Eva erachter zien te komen of haar vader wel de lieve man is waarvoor hij zich uitgeeft. Regisseur Van Dusseldorp haalt het beste uit haar drie jonge hoofdrolspelers. Ook wanneer alle kaarten op tafel liggen en de film wat inzakt, blijft het intelligent, mooi gefotografeerd amusement en beslist niet alleen voor kinderen.

Unstoppable (Tony Scott, 2010)

RTL 5, 20.30-22.30 uur.

Laatste film van actieregisseur pur sang Tony Scott (1944-2012), met Denzel Washington als de gelouterde treinmachinist Frank, die groentje Will (Chris Pine) bij zijn eerste klus begeleidt en daarbij letterlijk op hetzelfde spoor belandt als een voortdenderende, onbemande goederentrein vol giftige stoffen. Precies de plek waar een film als Unstoppable, overkokende actiefilm en mannenduet ineen, zijn helden hebben wil; het is een kwestie van tijd eer de twee bedenken dat zij die spooktrein wel eens tot stilstand zouden kunnen brengen. Washington en Pine zetten de machinisten even heroïsch als kwetsbaar neer en Scott pakt regelmatig flink uit met audiovisueel vertoon, zoals in de scène waar Will tussen de remkabels belandt terwijl een lading graan over hem heen stroomt. De vonken spatten in het rond, de soundtrack vult zich met gebulder en Scott voert de montage op tot stroboscopische snelheid. Visueel virtuoos, waarmee hij eens te meer aantoont dat hij als meester van de hyperbeweeglijke, avantgardistische actiefilm zijn gelijke niet kende.

De aardappeleters

NPO 2, 19.50 uur.

Hoe maak je eigenlijk goulash? Joris Vermeer reist naar Hongarije om mee te kijken met de nomadische koeienherders die exact weten hoe het nationale gerecht wordt bereid. Ook legt hij ons het verschil uit tussen goulash als stoofpot en als soep.

Rot op met je religie

NPO 2, 21.10 uur.

In deel 3 van de EO-serie waarin een jood, een moslim, twee christenen en twee atheïsten met elkaar in een huis wonen, lopen de spanningen hoog op tijdens een bezoek aan de abortuskliniek. Komt het nog goed tussen christen Dineke en atheïst Floris?

Dream school

NPO 3, 21.30 uur.

Tweede aflevering van de serie waarin Lucia Rijker schoolverlaters weer aan het leren probeert te krijgen met hulp van BN'ers. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neemt ze mee naar de gevangenis en dat is voor sommigen best confronterend.

Scène uit Dream School Beeld
Scène uit Dream SchoolBeeld

Dwars door Amerika

Eén, 21.25 uur.

VRT-journalist Karine Claassen (26) trok door Amerika in de aanloop naar de Trumps inauguratie. Ze trekt van New York naar Los Angeles en belandt onderweg in de staten waar Trump zegevierde. Hoe zien jongeren dit nieuwe tijdperk?

Wer also war Althusser?

Arte, 21.50 uur.

Portret van de beroemde Franse filosoof Louis Althusser (1918-1990). Althusser was lid van de communistische partij en speelde een prominente rol in het intellectuele leven van Parijs in de jaren 60. Later werd hij waanzinnig en wurgde zijn vrouw.

2Doc: Thank you for playing

NPO 2, 22.55 uur.

Documentaire uit 2015 over vader en videogame-ontwerper Ryan, die wanhopig wordt als hij hoort dat zijn zoontje Joel kanker heeft. Om zijn emoties te hanteren, maakt hij een game, That Dragon Cancer, waarin hij de relatie met Joel onderzoekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden