De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 15 maart
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Doodgewoon
NPO 2, 19.20 uur
Begin van een documentaireserie over de begrafenisbranche in Rotterdam. We ontmoeten Kitty van Dijk, die zich heeft gespecialiseerd in kinderuitvaarten. Ook is er aandacht voor de Surinaamse dragersvereniging Wi Kan Doe.
Wij Moszkowicz
NPO 2, 20.25 UUR
Herhaling van de documentaire die Max Moszkowicz jr. maakte over zijn vader, jurist Robert Moszkowicz. Door een heroïneverslaving raakte de carrière van Robert in het slop. Max wil hem en zichzelf een spiegel voorhouden.
Nederland kiest / De uitslagenavond
NPO 1 / RTL 4, 20.30 uur
De eerste uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen en reacties. Op NPO1 met Rob Trip, Dionne Stax, Dominique van der Heyde en Ron Fresen. Bij RTL4 door Humberto Tan, Merel Westrik en Frits Wester.
Barber Shop
Canvas, 21.15 uur
De Vlaamse filmmaker Luc Vrydaghs bezoekt wereldwijd kapperszaken. Hij bezoekt Mohammed, die met hulp van zonnepanelen en autobatterijen knipt en scheert in een vluchtelingenkamp voor Sahrawi in de woestijn van Algerije.
22/3, 1 jaar later
Een, 21.25 uur
Een jaar na de terroristische aanslagen in Brussel gaan de journalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans op onderzoek uit. Met hulp van de politie (dossiers) en 3D-animaties maken ze een reconstructie.
2Doc: Twin sisters
NPO 2, 23.55 uur
Het waargebeurde verhaal van een Chinese tweeling die in 2003 te vondeling werd gelegd. Het ene meisje komt terecht bij een familie in Californië, de ander in een dorpje in Noorwegen. En op een dag ontmoeten ze elkaar.
Ocean's Eleven (Steven Soderbergh, 2001)
SBS 9, 22.35-00.40 uur
Hoe de nieuwe Ocean's Eleven-remake uitpakt is nog niet duidelijk; de opnamen van Ocean's Eight, de versie waarin alle mannelijke hoofdrollen worden vervangen door vrouwelijke zijn pas net afgerond. De film staat voor medio volgend jaar op de bioscoopagenda.
Eerder al toverde Steven Soderbergh zijn remake van de Hollywoodklassieker Ocean's Eleven (1960) om in een fris en plezierig meesterwerkje. Dit origineel stond bekend om zijn sterrencast (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr.). Soderbergh vond een hedendaags equivalent in Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia en Matt Damon, met Julia Roberts als femme fatale. Geen van hen liet zich het gebruikelijke honorarium uitbetalen dat had de film onbetaalbaar gemaakt.
Soderberghs film is een hommage aan de oude gangsterfilms met hun welbespraakte gentlemen-criminelen, die er weliswaar geen been in zien de wet te overtreden, maar die ook niemand kwaad doen. Doden vallen er niet, wapens dragen ze niet en van vechten houden ze ook al niet. En passant blijkt dat Danny Oceans beweegredenen anders zijn dan zijn partners (en de kijkers) denken. Soderbergh geeft steeds net voldoende informatie om nieuwsgierig te blijven.
Dansen op de vulkaan (Adriënne Wurpel, 2014)
NPO 3, 20.30-21.55 uur
In een tussenuur op school besloten de 17-jarige acteur Nils Verkooijen (Achtstegroepers huilen niet) en zijn vriend Sjors Mans een eenvoudige film te maken waarmee ze aandacht hoopten te vragen voor stofwisselingsziekten. Dankzij Verkooijens contacten in de filmwereld groeide het plan uit tot een professioneel drama.
Op onsentimentele wijze vertelt Dansen op de vulkaan het verhaal van de 16-jarige Maarten, die lijdt aan een ernstige aandoening waardoor hij niet oud zal worden. Meestal verdringt hij die werkelijkheid. Zoals veel pubers wil hij niets liever dan normaal zijn, maar een jeugd van drinken, blowen en dansen is voor hem niet weggelegd. Soms is te merken dat Dansen op de vulkaan met een krap budget werd gemaakt. De acteerprestaties zijn wisselend en het scenario combineert eerlijke, realistische observaties met minder geloofwaardige plotwendingen. Toch is het knap hoe de auteurs voor de hand liggende valkuilen ontwijken.
Dansen op de vulkaan biedt geen makkelijke feelgoodoplossingen en ook geen tranen-met-tuitendrama, maar laat de doelgroep (12+) simpelweg zien hoe klote het is om ziek te zijn.
Flesh+Blood (Paul Verhoeven, 1985)
Veronica, 23.10-01.35 uur
Dit was Verhoevens eerste Engelstalige film, waarvoor hij en scenarist Gerard Soeteman het idee al bedachten toen ze in 1969 hun tv-ridderserie Floris maakten. Net als in die serie speelt Rutger Hauer de hoofdrol. Hij is huurling Martin, die omstreeks 1500 wraak neemt wanneer een edelman hem niet wil betalen. Martin ontvoert diens aanstaande schoondochter Agnes (Jennifer Jason Leigh). Ondanks alle gruwelen die haar overkomen, sluit Agnes zich aan bij Martins team.
Veel seks en geweld in dit spektakel, dat op het Nederlands Filmfestival Gouden Kalveren won voor de Beste Film en de Beste Regie. Verhoeven was niet helemaal tevreden over het eindresultaat: hij had zich vooral op de verstandhouding tussen Martin en commandant Hawkwood (Jack Thompson) willen richten, maar moest van studio Orion Pictures de liefdesdriehoek rond Agnes toevoegen. 'Het falen van Flesh+Blood was een goede les: sluit nooit compromissen over de belangrijkste verhaallijn van een script', aldus Verhoeven.