De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 14 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Regisseur Jafar Panahi achter het stuur in Taxi Teheran (2015).

Pyeongchang Live
NPO 1, 11.00 uur

Drie Nederlandse schaatsers gaan voor goud op de 1.000 meter bij de vrouwen: Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Marrit Leenstra. Er is concurrentie uit Japan (Miho Takagi en Nao Kodaira) en Amerika (Heather Richardson-Bergsma).

Zembla
NPO 2, 21.30 uur

Niet alleen in Nederland zijn de afgelopen jaren veel gevallen van seksueel misbruik in de katholieke kerk onthuld. De Franse reportage Code stilzwijgen in de katholieke kerk toont hoe ook Franse media talloze gevallen van misbruik achterhaalden.

Lees verder onder de afbeelding.

Ireen Wüst en Marrit Leenstra na hun succes op de 1500 meter, maandag in Gangneung.Beeld EPA

Vera
NPO 1, 21.25 uur

Start van seizoen zeven van de Britse detectiveserie naar de boeken van Ann Cleeves. Detective Vera Stanhope verdiept zich in de dood van natuurbeheerder Gemma Wyatt, wier lichaam aanspoelde op de kust van een afgelegen eiland.

First Dates
NPO 3, 22.05 uur

In de Valentijnsspecial van dit datingprogramma zien we o.a. de terugkeer van Frank, wiens eerdere deelname op niets uitliep. Nu staat hem een date te wachten met de Iraans-Nederlandse verpleegster Catherine, die samen met hem Titanic wil kijken.

Beeld .

2Doc: Onze manier van leven
NPO 2, 22.55 uur

Documentairemaker Jack Janssen volgde politici Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk van politieke partij Denk in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Janssen was erbij toen Denk-lid Sylvana Simons eind 2016 vertrok.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Elfie Tromp gaat in gesprek met Neerlandicus, journalist en biograaf Wim Hazeu (1940). Hij bracht recent de biografie van dichter en schilder Lucebert (1924-1994) uit, waaruit het nieuws voortkwam dat Lucebert nazi-sympathieën had gehad.

Wim Hazeu.Beeld ANP

Taxi Teheran (Jafar Panahi, 2015)
Arte, 20.15-21.35 uur

De Iraanse waaghalsfilmmaker Jafar Panahi (57) heeft zich met zijn maatschappijkritische oeuvre bepaald niet geliefd gemaakt bij de regering van zijn land. Het was dan ook nauwelijks verbazingwekkend dat Panahi in 2010 op grond van halfslachtige beschuldigingen werd gearresteerd en zes jaar gevangenisstraf en een werkverbod van twintig jaar kreeg. De gevangenisstraf werd omgezet in huisarrest, maar films maken mocht hij nog altijd niet. Het zegt alles over 's mans onverwoestbare opstandigheid dat hij sinds het ingaan van het werkverbod alweer drie films maakte: het op een usb-stick uit Iran gesmokkelde This Is Not a Film (2011), het met Kambozia Partovi geregisseerde Closed Curtain (2013) en het kleinood dat woensdagavond op het programma staat: Taxi Teheran (2015).

In die laatste, haastig in elkaar gezette maar gedreven film rijdt Panahi in een met camera's uitgeruste taxi rond het middaguur door Teheran. Telkens stappen andere passagiers in, die met hun verhaal de plot een nieuwe kant op sturen. Een handelaar in illegale dvd's herkent Panahi en gebruikt hem om de verkoop van zijn handel op te krikken; een vrouw moet met haar zwaargewonde man naar het ziekenhuis, nadat ze op de brommer zijn aangereden; twee oude dames willen om mysterieuze redenen naar een oude bron, om aldaar klokslag twaalf twee goudvissen in het water te werpen. Van de ene naar de andere al dan niet in scène gezette rit blijft de film verraderlijk licht en anekdotisch. Zelfs wanneer een eveneens vervolgde mensenrechtenadvocaat instapt, of als Panahi's jonge nichtje de absurde regels van de Iraanse censuur onomwonden met hem bespreekt, laat Panahi zich niet door angst of zwartkijkerij de mond snoeren. Terecht dat deze moedige productie op het Filmfestival van Berlijn met de Gouden Beer werd bekroond.

Lees verder onder de trailer.

Het hart van Hadiah Tromp (Erik de Bruyn, 2018)
NPO 3, 20.30- 22.05 uur

Neem deze eerste van een nieuw zestal Telefilms vooral niet te serieus, dat maken zelfs de bontgekleurde begintitels van Het hart van Hadiah Tromp direct duidelijk. Het titelpersonage is een opgewekt en ietwat kinderlijk fladdermeisje (een ongeremde Chloé Leenheer), dat haar overleden ska-zingende Jamaicaanse moeder mist. Net wanneer de film een afkomstvertelling à la Sing Song lijkt te worden, betrapt ze haar vriendje met een ander ('Stom! Stom! Stom!') en wordt ze toch maar stagiair op een marineschip, ondanks een eerdere semimislukte training. Sergeant-majoor annex 'regelneuker' Borremans ontpopt zich daar tot verwacht-onverwachte potentiële geliefde en 'trutje Tromp' redt zowaar een vluchteling op zee in slowmotion. Ook zijn er liedjes, in een film die zo mogelijk nog meer kanten op stuitert dan het hoofdpersonage zelf.

On Her Majesty's Secret Service (Peter R. Hunt, 1969)
RTL 7, 23.10-02.01 uur

Bondfilm On Her Majesty's Secret Service kostte zes miljoen dollar en bracht 64 miljoen dollar op, maar ging vreemd genoeg toch als een mislukking de geschiedenis in. Later verwierf de film een zekere cultstatus, vooral door de mooie fotografie in de Zwitserse sneeuw en de spectaculaire skistunts langs een lawine. De Britse geheim agent neemt het opnieuw op tegen zijn aartsvijand Ernst Stavro Blofeld, die dit keer de mensheid probeert uit te roeien met behulp van een dodelijke virusziekte. Het Australische ex-fotomodel George Lazenby maakte in de hoofdrol zijn acteerdebuut en bracht het er redelijk vanaf, maar nam nog voor de film uitkwam ontslag omdat hij het 7-jarige contract dat hem werd aangeboden te dwingend vond. Als James Bond werd hij opgevolgd door Roger Moore.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden