De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 13 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Nederlands topmodel Yfke Sturm is te gast bij Van der Vorst ziet sterrenBeeld anp

Van der Vorst ziet sterren
RTL 4, 20.30 uur

In Londen krijgt Peter van der Vorst een rondleiding door het imposante mansion van het Nederlandse topmodel Yfke Sturm. Ook duikt hij met Sturm het Londense uitgaansleven in. Verder is er een gesprek met voetbalanalist Hans Kraay jr.

Van A naar B
NPO 1, 20.35 uur

In Oost-Europa belanden Katja Schuurman en Daan Nieber met hun taxi in Slovenië. Schuurman ontmoet een groep kettingzaagkunstenaars en Nieber krijgt een tour door het dorp Sevnica, waar presidentsvrouw Melania Trump is opgegroeid.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

In 'Verdachte ouders' onderzoekt Zembla de waarheidsvinding bij een zeer ernstige vorm van kindermishandeling, waarbij ouders hun kind moedwillig ziek maken of hun ziektebeeld overdrijven. Dit fenomeen heet 'Münchhausen by proxy'.

The homeless experience
NPO 3, 22.10 uur

In deel twee van het experiment waarin actrice Imanuelle Grives drie weken tussen de zwervers in Utrecht leeft, gaat de ernstig vermoeide Grives op zoek naar een veilige slaapplaats. Ze krijgt hulp van een man die al 25 jaar dakloos is.

Actrice Imanuelle GrivesBeeld anp

1937 - Das Ende der Unschuld
Arte, 22.10 uur

Duitse documentaire over het jaar 1937, door de ogen van drie prominente personen: de Amerikaanse politicus John F. Kennedy, de Spaanse schilder Pablo Picasso en de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Zagen zij het onheil naderen?

2Doc: De Europese droom
NPO 2, 22.55 uur

In deze documentaire reconstrueert Misja Pekel het Verdrag van Maastricht, waarbij in 1992 de Europese Unie werd opgericht. Waarom wilden de politici zo snel tot een Unie komen? Oud-ministers van Buitenlandse Zaken geven commentaar.

De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, 1918Beeld getty

Con Air (Simon West, 1997)
Veronica, 20.35-22.50 uur

Perfect verstand-op-nulvermaak uit de stal van spektakelproducent Jerry Bruckheimer (bekend van Bad Boys tot Pirates of the Caribbean tot CSI: Crime Scene Investigation). Con Air oogt als een vakkundig gemaakte formulefilm, maar stijgt daar stiekem bovenuit doordat aangename karakteracteurs als Steve Buscemi, John Malkovich, John Cusack en Ving Rhames exact aanvoelen in welk type pretentieloze, over-de-top-actiefilm ze zich bevinden. Aan boord van een vliegtuig vol gevangenen is Nicolas Cage de enige met een greintje fatsoen. 'Hoe weet ik niet, maar ze zijn erin geslaagd werkelijk alle gluiperds en mafkezen in dit toestel te verzamelen', verzucht hij met veel gevoel voor pathos, terwijl zijn witte truckershemd naarmate de film vordert steeds meer besmeurd raakt. Een ongekende hoeveelheid groteske ontploffingen, schietpartijen en van testosteron doorspekte oneliners zijn het gevolg.

The Lady in the Van (Nicholas Hytner, 2015)
Nu te zien op Netflix.

Charmante autobiografische vertelling over de vijftien jaar waarin de excentrieke oudere Mary Shepherd resideerde in een geel busje op de oprijlaan van de Britse toneelschrijver Alan Bennett. Dat begon in 1970, in de keurige Londense wijk Camden. In de straat van Bennett, met een komisch benepen stemmetje gespeeld door Alex Jennings, houden gegoede types elkaar voortdurend in de gaten. De komst van de dakloze, onverzorgde Shepherd en haar onooglijke busje maakt de buurt zenuwachtig. Maggie Smith excelleert als de lompe, klagerige, tevens hooggeleerde en muzikale dame uit de titel. Het contrast met moederskindje Bennett is scherp, maar Smith, 81 jaar inmiddels, heeft eigenlijk geen tegenspeler nodig om de film te dragen. Tot een opzienbarende botsing tussen Shepherd en haar omgeving komt het daardoor niet. Maar als bescheiden portret van een eigenaardige, dolende ziel, voor wie in de samenleving nooit plaats was, is The Lady in the Van geslaagd.

The Family Man (Brett Ratner, 2000)
RTL 8, 20.30-23.05 uur.

Variant op de klassieker It's a Wonderful Life, waarin Wall Streetman Nicolas Cage leert over de waarden van een eenvoudig gezinsleven. Sappig gemoraliseer uiteraard, maar het werkt aardig, niet in de laatste plaats doordat Cage zijn luchtige rol eens met opvallend weinig grote gebaren neerzet. Hij speelt Jack, die zijn vriendinnetje ooit in de steek liet voor een gesjeesd yuppenleven en nu in gewetensnood raakt wanneer een engel (Don Cheadle) hem plotseling opzadelt met het leven in een alternatieve werkelijkheid, waarin hij juist wel voor zijn vriendin had gekozen. Van de ene op de andere dag ontwaakt de single carrièreman als vader van een gezin, maar dat voelt vrij vanzelfsprekend. Het is, uiteraard, geen It's a Wonderful Life, maar omdat die film net als voorgaande jaren zeer waarschijnlijk pas met Kerst wordt uitgezonden, voldoet The Family Man als redelijk alternatief.

Détective (Jean-Luc Godard, 1985)
Arte, 23.55-01.20 uur

Niet bepaald Godards toegankelijkste film, en dat wil wat zeggen. In een Parijs' hotel doen twee detectives onderzoek naar de dood van een mysterieuze prins. In een andere kamer bereidt een groep een bokswedstrijd voor. Onder anderen Nathalie Baye en Jean-Pierre Léaud draven op. Godard wilde Détective in eerste instantie niet maken, maar had geld nodig om zijn in hetzelfde jaar uitgebrachte Je vous salue, Marie te voltooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden