De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 12 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Maria Alexandra Lungu als Gelsomina en Alba Rohrwacher (r) als de moeder in Meraviglie

Voetbal CL: Bayern - Real
Veronica, 20.05 uur

In de Allianz Arena in München wordt om 20.45 uur afgetrapt in de kwartfinale van de Champions League tussen voetbalgrootheden Bayern München en Real Madrid. Later nog de samenvatting van Atlético Madrid - Leicester City.

Panorama Pijbes
NPO 2, 20.30 uur

Kunstkenner Wim Pijbes richt zich op de manier waarop rivieren zijn geschilderd door Nederlandse schilders. Hij gaat ervoor naar Dordrecht, de 'meest geschilderde stad van Nederland', niet toevallig gelegen op het kruispunt van drie rivieren.

Zembla International
NPO 2, 21.15 uur

In Trumps mars naar het Witte Huis, een aangekochte reportage van het Amerikaanse programma Frontline, wordt teruggeblikt op de verkiezingsstrijd. Campagnemedewerkers uit het Republikeinse en Democratische kamp spreken zich uit.

Endeavour Morse
NPO 1, 21.20 uur

Begin van de derde reeks over de jonge jaren van Inspector Morse (Shaun Evans). Nadat hij ten onrechte is beschuldigd van een misdaad, trekt Morse zich verbitterd terug in een huis in het bos. In de buurt wordt een dode vrouw gevonden.

The same sky
Canvas, 22.55 uur

Start van zesdelige Koude Oorlogthriller van de Duitse regisseur Oliver Hirschbiegel (Der Untergang), die draait om de relatie tussen de Oost-Duitse spion Lars Weber (Tom Schilling) en zijn vrouwelijk doelwit in het Westen, Sofia Helin (Lauren Faber).

2Doc: Burning Out
NPO 2, 23.00 uur

De Belgische filmmaker Jérôme Le Maire schetst de hoge werkdruk in de zorg. Hij liep twee jaar lang mee met een team artsen in de operatiekamers van het grote St. Louis-ziekenhuis in Parijs, waar de artsen extreem overwerkt raken.

Le meraviglie (Alice Rohrwacher, 2014)
Arte, 20.15-22.00 uur

Het is bepaald niet het Toscane dat de Nederlandse toerist kent. De boerderij van de ouders van de 12-jarige hoofdpersoon in Le meraviglie staat op het rauwe platteland van de doorgaans pittoreske streek. Het zijn de plek waar en de omstandigheden waaronder regisseur Alice Rohrwacher is geboren en opgegroeid. En waarover ze een wonderlijke en prachtige film maakte, door de ogen van dat opgroeiende pubermeisje, Gelsomina. Ze is de dochter van hippie-ouders (de moeder wordt gespeeld door de zus van de regisseur), die zelfvoorzienend proberen te leven. En omdat ze de oudste is van vier dochters, draait ze op volle kracht mee in het werk dat haar vader doet de beelden van het duo als imker zijn fascinerend. De band tussen de stugge, buitenlandse vader en de dromerige puber vormt het hart van de film, al zijn er meer relationele problemen die aandacht vragen en krijgen. Mooi is hoe Rohrwacher haar verbeelding de vrije loop laat als Gelsomina in aanraking komt met de droomwereld van een vlakbij opgenomen, curieus tv-programma. De poëzie die mooi contrasteert met het weinig schilderachtige Toscane dat Rohrwacher toont, maakt van Le meraviglie ('de wonderen') een vervreemdende en tegelijk ontroerende kijkervaring.

Monsieur Paul (Olivier Schatzky, 2016)
TV 5, 18.41-20.13 uur (herhaling vrijdag a.s., 23.05-00.37 uur)

Het is een beetje de avond van de tv-films hieronder de Nederlandse bijdrage. De Franse cultuurzender TV 5 zendt vanavond een deels eigen productie uit, ook voor tv gemaakt. Zoals vaker met tv-films is het een degelijke productie, waarin en dat is wél geregeld anders niet op de historische aankleding is bezuinigd. Gebaseerd op historische feiten en gebeurtenissen vertellen regisseur Olivier Schatzky en scenarist Dominique Garnier het verhaal van de verslaggever die op jacht gaat naar een nazimisdadiger. In 1972 wordt Klaus Barbie, de 'slager van Lyon', in Argentinië ontmaskerd. Op dat moment ontdekt op de redactie van de Franse krant l'Express verslaggever Franck Jourdan het bestaan van Paul Touvier, een ijzingwekkende man, die nauw betrokken is geweest bij de gruwelijkheden in Lyon tijdens de bezettingsjaren. Wat volgt is de mooi, maar conventioneel verfilmde jacht op Touvier, die voor de journalist uitgroeit tot een obsessie.

Vind die domme trut en gooi haar in de rivier (Ben Brand, 2017)
NPO 3, 20.30-22.00 uur

Vierde van de zes Telefilms van 2017. Hij kreeg een paar weken geleden vier sterren in deze krant, met de volgende toelichting: Zeven jaar geleden kwam regisseur Ben Brand online een film tegen met de titel Find this dumb little bitch and throw her into a river. Te zien was hoe een meisje levende puppy's in de rivier gooide. Waarom doet iemand zoiets, vroeg hij zich af. Met scenarist Ilse Ott onderzocht Brand hoe morele grenzen vervagen. Vind die domme trut is een rauwe film over Remco (15) en zusje Lizzy (13), die in een armlastige en naargeestige omgeving opgroeien, met surrealistische kantjes. Hun vader zit in de illegale puppyhandel. Remco doet van alles om zich te laten gelden, thuis en bij vrienden. Ook Lizzy hunkert naar aandacht: ze meldt zich aan voor een Idols-achtige tv-show. Haar broer filmt haar als ze zieke puppy's van hun vader in de rivier gooit. Als het filmpje viral gaat, is Remco aanvankelijk trots, daarna moet hij toezien hoe de heksenjacht op zijn zus uit de hand loopt. Door het huiveringwekkende, zonder effectbejag gefilmde einde vergeet je het wat tragere middenstuk snel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden