De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 10 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Brigitte Bardot en Jean Gabin in En cas de malheur. Beeld
Brigitte Bardot en Jean Gabin in En cas de malheur.Beeld

Kunststof
NPO Radio 1, 19.30 uur

Jellie Brouwer gaat in gesprek met Herien Wensink (1977), de theaterrecensent van de Volkskant die nu ook debuteert als romanschrijver. Deze maand verschijnt haar roman Kleihuid, over twee revaliderende soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Kijken in de ziel: Premiers
NPO 2, 21.10 uur

In het tweede en laatste deel van zijn interviews met ex-premiers Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende vraagt Coen Verbraak aan Kok en Balkenende hoe zij terugkijken op moeilijke dossiers als Srebrenica en Irak.

Miriam's Big American Adventure
BBC 1, 22.00 uur

In deel twee van haar roadtrip van Chicago naar New Orleans belandt Miriam Margolyes op een zomerkamp voor gelovige jongeren. Ook bezoekt ze 'preppers', mensen die zich voorbereiden op rampspoed.

Secrets of the Human Body
Canvas, 22.15 uur

Engels drieluik waarin de tweeling Chris en Xand van Tulleken, allebei arts, geheimen van het menselijk lichaam ontraadselen. Waarom heeft de mens zo'n relatief lange kindertijd? Welke micro-organismen ontwikkelt de mens tijdens zijn leven?

Epke Zonderland is te gast bij Beau van Erven Dorens om terug te blikken op zijn uitspraken van vijf jaar geleden. Beeld anp
Epke Zonderland is te gast bij Beau van Erven Dorens om terug te blikken op zijn uitspraken van vijf jaar geleden.Beeld anp

5 jaar later
RTL 4, 22.30 uur

Turner Epke Zonderland is te gast bij Beau van Erven Dorens om terug te blikken op zijn uitspraken van vijf jaar geleden. Ze bespreken de euforie en wereldtitels die werden gevolgd door blessures en de dramatisch verlopen Spelen in 2016.

De keuze van mijn vader
NPO 2, 22.45 uur

Documentaire waarin Yan Ting Yuen probeert haar zwijgzame vader, een Chinese restauranthouder te Maastricht, te begrijpen. Ze ontdekt hoe alles in zijn leven verbonden is met de ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw in China.

En cas de malheur (Claude Autant-Lara, 1958)
ONS, 16.00-17.33 uur

Komt goed uit, voor de gerenommeerde en keurig getrouwde advocaat Gobillot (Jean Gabin), dat de van diefstal en bruut geweld verdachte prostituée Yvette Maudet (Brigitte Bardot) zo knap is. Al ontkent hij het bij hoog en laag, Maudets schoonheid en Gobillots verlangen om er met huid en haar van te profiteren motiveert hem ontegenzeglijk om haar zaak op zich te nemen.

Met gemak krijgt Gobillot Maudet vrij, met evenveel gemak wordt hij haar minnaar en al net zo vanzelfsprekend richt zij hem beetje bij beetje ten gronde. Zo kan het verkeren in En cas de malheur, dat twee acteergrootheden verschillende generaties aan elkaar koppelt middels een naargeestig plot. Beide vedettes leveren onder regie van veteraan Claude Autant-Lara indrukwekkend koel spel. Ondertussen geeft de regisseur de toeschouwer wat erotische porretjes middels enkele, naar hedendaagse begrippen zeer kuise en ultrakorte naaktscènes. Die zullen zeker hebben bijgedragen aan het kassucces van deze prachtig uitgelichte, noireske zedenschets.

Heat (Michael Mann, 1995)
Veronica, 20.30-00.05 uur

Het meest in het oog springt Heat natuurlijk als de allereerste productie waarin Robert De Niro en Al Pacino samen te zien waren. Nadat ze elkaars tronie via camera's en fototoestellen alvast hebben afgetast, zitten ze op precies anderhalf uur speeltijd tegenover elkaar in een restaurant. De Niro als meestercrimineel en Pacino als de door zijn werk geobsedeerde politieman die achter De Niro en diens bende aan zit. Puur vuurwerk natuurlijk, maar er valt nog zo veel meer uit de film te halen. Een fonkelende hommage aan woestijnstad Los Angeles, een studie in eenzaamheid of een compositie in honderden tinten blauw, Heat is het allemaal. Ook de kleinste details zijn de aandacht waard. Let bijvoorbeeld op de manier waarop het aartsverdorven personage Waingro wordt geïntroduceerd. Mann laat Waingro in zijn allereerste scène uit de wc van een snackbar komen; in het dagelijks leven zegt dat natuurlijk niets over iemands karakter, net zomin als Waingro's lange haar en baardje dat doen. Maar Mann had er ook voor kunnen kiezen Waingro met een tijdschrift op een bankje te planten, of op het zebrapad met een hulpbehoevende oma. Bovendien heeft Waingro zich nog niet fatsoenlijk aangekleed als hij uit de wc rent. Wanneer hij vervolgens aan de balie van de snackbar om een refill van zijn koffiebekertje brult, maar doodleuk wegloopt voor hij zijn koffie krijgt, heb je uit al die schijnbaar triviale tekens je conclusies getrokken.

The Grey (Joe Carnahan, 2011)
RTL 7, 20.30-22.45 uur

Wolvenjager Ottway wordt in The Grey mooi robuust maar neerslachtig neergezet door Liam Neeson. De trieste, verslagen blik waarmee hij de wereld bekijkt, kleurt de film nog somberder dan hij met alle pooltinten en een soundtrack vol desolaat wolvengehuil al is. Toch weet regisseur Carnahan (The A-Team) de aandacht van de kijker vast te houden, ook nadat het vliegtuig van Ottway en zijn collega's onderweg naar huis is neergestort in een door wolven beheerst niemandsland. The Grey wil meer zijn dan een op adrenaline drijvende thriller. De wolvenroedel, waarvan het alfamannetje tegenover groepsleider Ottway komt te staan, vormt een allegorische dreiging, misschien des te meer omdat de uit poppen, echte wolven en digitale effecten geboetseerde dieren soms fascinerend onrealistisch afsteken tegen hun omgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden