De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 1 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Penélope Cruz en Johnny Depp in Blow

Blow (Ted Demme, 2001)

SBS 9, 20.30-23.05 uur.

In de twee seizoenen die er tot nu toe zijn geweest van de tv-serie Narcos, over opkomst en ondergang van 's werelds grootste drugsbaas Pablo Escobar, belandde de kijker incidenteel ook in de Verenigde Staten. Daar werd 'zijn' cocaïne in korte tijd zo populair dat weinig mensen zo snel zo rijk werden als de Colombiaan. Begin deze eeuw verfilmde regisseur Ted Demme al eens het levensverhaal van de man die ín de VS een vermogen verdiende aan Escobars cocaïne: George Jung. Deze loodgieterszoon uit Massachusetts trok na zijn schooltijd naar de andere kant van het land en trof eind jaren zestig in en rond Los Angeles een compleet andere wereld aan: sex & drugs & rock-'n-roll. Hij zag al snel hoe goed geld viel te verdienen aan de handel in good old wiet, vooral ook door dat spul in het oosten van het land aan de man te brengen. De overstap naar cocaïne volgde snel. Demme, die een jaar na de opnamen op 38-jarige leeftijd tijdens een partijtje basketbal aan een hartaanval bezweek (later werden cocaïnesporen gevonden in zijn bloed), laat Jung, in de voice-over van hoofdrolspeler Johnny Depp zelf, uitputtend zijn eigen levensloop vertellen, van zijn vroegste jeugd tot zijn einde in de gevangenis. Dat is geen spoiler want de film begint ermee. Een beetje zoals soms ook Martin Scorsese door zijn films racet (Casino). En hoewel Demme de brille van Scorsese mist en zijn film naar het einde toe wel erg laat doorsudderen, is Blow een fraai portret. Niet alleen van de door Johnny Depp aangenaam rustig vertolkte George Jung, maar vooral van een periode die zo uitgelaten en gezellig begon ('we waren één grote familie') en zo grimmig aan zijn einde kwam.

Reunited

RTL 4, 20.30 uur.

Een combinatie van Spoorloos en Vermist, zo kun je het nieuwe programma van Yolanthe omschrijven. Met Nederlanders reist ze naar het buitenland om familieleden te herenigen die elkaar een tijd niet hebben gezien. Ze begint op Aruba.

De stelling van Nederland

NPO 1, 20.35 uur.

In de week van de eerste grote verkiezingsdebatten tussen politici organiseert Avrotros een gesprek tusssen mensen uit alle lagen van de samenleving. Jort Kelder poneert een stelling, de aanwezigen reageren hierop.

Barber shop

Canvas, 21.15 uur.

Cineast Luc Vrydaghs bezoekt kapsalons in India, Zuid-Afrika, Brazilië, de VS, Algerije en Engeland om zo de cultuur van die landen bloot te leggen. Vandaag: Brazilië. Pedro runt een aftandse kapsalon in een favela in Rio de Janeiro.

Fort Oranje: Camping of krottenwijk

SBS 6, 21.30 uur.

Dennis van der Geest gaat naar Fort Oranje in Rijsbergen en spreekt met de gezinnen die hier wonen. Officieel is het een familiecamping, maar er hebben zich ongeveer 2.500 mensen permanent gevestigd. Het leidt tot veel overlast.

Generatie B

Canvas, 21.45 uur.

Comedyreeks over het generatieconflict tussen de millennials en de babyboomers. Jonas moet kiezen: voegt hij zich bij Sebastiaan en zijn Generation Liberation Army? Of laat hij zich verleiden tot ambitieuze carrièreplannen?

2Doc: Maria, I need you lovin'

NPO 2, 23.10 uur.

Fotograaf Martijn van de Griendt volgde tien jaar lang de ooit op straat levende, in Brazilië geboren Maria. Eerst met een polaroidcamera, later ook op film. Nu is ze 27 jaar. Zijn documentaire toont een wanhopige zoektocht naar liefde.

Top Gun (Tony Scott, 1986)

RTL 7, 20.30-22.40 uur.

Tom Cruise met een te grote Ray-Ban, Anthony Edwards (ER) met een snor, Val Kilmer met omhoog geföhnd haar en muziek van Harold Faltermeyer. RTL voorziet vanavond in de ultieme jarentachtigbeleving. Top Gun was een van de filmtoppers van dat decennium en blijkt in retrospectief doordesemd van stijlkenmerken. Destijds aan de man gebracht als actiefilm, is die nu toch vooral een sentimental journey. De eerste minuten, waarin Amerikaanse straaljagers rond een vliegdekschip in de Indische Oceaan dollen met Russische Migs, moeten ooit adembenemend zijn geweest. Hedendaagse kijkers herkennen er hoogstens een krakkemikkige videogame in. Zo is er meer in Top Gun dat door de tijd is ingehaald. Maar een feest blijft het, dit verhaal over de macho's van de elitepilotenopleiding van de Amerikaanse marine. Good guy Tom Cruise en bad guy Val Kilmer rollebollen om de beste te worden en daartussendoor wandelt Kelly McGillis om het hoofd van Tom Cruise op hol te brengen. Heerlijk.

Fanfare (Bert Haanstra, 1958)

ONS, 21.00- 22.25 uur.

Nog altijd de op een na best bezochte Nederlandse film uit de geschiedenis en toch maar zelden te zien: Fanfare van Bert Haanstra, de man die twintig jaar na zijn dood vooral geroemd wordt om zijn documentaires. Fanfare, de film die openluchtmuseumdorp Giethoorn nog wat meer op de kaart zette. De heden ten dage toch echt wat oubollig aandoende komedie draait om ruzie in de dorpsfanfare, die dermate uit de hand is gelopen dat er nu twéé dorpsfanfares zijn. Hoogtepunt: het gelijktijdig spelen door de twee orkesten van hun zeer uiteenlopende marsen die wonderwel harmonieus samen blijken te gaan. Klassiek zijn de opnamen van Eduard (later veelal op filmtitels als Eddy) van der Enden van de open boten waarop de mensen met hun instrumenten over het water varen. Het scenario van de film schreef Haanstra samen met Jan Blokker. Fanfare schopte het destijds tot een nominatie voor de Gouden Palm in Cannes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden