De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 1 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Bruce Willis in Hostage (2005) van Florent Siri. Beeld
Bruce Willis in Hostage (2005) van Florent Siri.Beeld

Oefeninterland: Nederland-Polen

SBS 6, 20.00 uur

Het Nederlands elftal speelt opnieuw een oefeninterland tegen een land dat warmdraait voor het EK. Na Ierland is nu Polen de tegenstander, met Bayern München-spits Lewandowski als sterspeler.

Idols

RTL 5, 20.30 uur

Volgende week is de finale van Idols. In de halve finale zingen vanavond de overgebleven kandidaten Tom, Steve, Kimberly en Nina ieder twee nummers: een door de jury gekozen lied en een nummer dat de kandidaten zelf schreven.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Na twee afleveringen over de angstcultuur op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht komt Zembla met Ziekenhuiscalamiteiten deel 3. Directie, Inspectie en de minister zeggen dat patiëntveiligheid nu de hoogste prioriteit heeft. Waaruit blijkt dat?

3Doc: Messi

NPO 3, 22.30 uur

Documentaire uit 2014 over spits Lionel Messi, die opgroeide in het Argentijnse Rosario en op zijn 13de naar Barcelona verhuisde, waar hij nog steeds speelt. Onder anderen Johan Cruijff en Diego Maradona komen aan het woord.

Barcelona-speler Lionel Messi tijdens de finale van de Copa del Rey tegen Sevilla in mei. Beeld afp
Barcelona-speler Lionel Messi tijdens de finale van de Copa del Rey tegen Sevilla in mei.Beeld afp

Versailles

BBC 2, 22.30 uur

Begin van een Frans-Canadese dramaserie over het leven van zonnekoning Lodewijk XIV in het paleis van Versailles. In de eerste aflevering kampt Lodewijk (gespeeld door de Brit George Blagden) in het Frankrijk van 1667 met verraad.

2Doc: Geduld, straks ga je naar het paradijs

NPO 2, 22.55 uur

Documentaire uit 2014 over een groep van zeven moslimvrouwen uit probleemgemeente Molenbeek, die na hun aankomst in België de smaak van de vrijheid te pakken hebben gekregen.

Lulu femme nue

Arte, 20.15-21.40 uur

(Sólveig Anspach, 2013) Een na laatste film van de vorige zomer op 54-jarige leeftijd overleden actrice, schrijfster en regisseuse Sólveig Anspach, geboren IJslandse. Lulu femme nue is een tragikomedie met een sympathiek uitgewerkt, vaker gebruikt uitgangspunt: vrouw, echtgenote en moeder van drie kinderen besluit, in dit geval min of meer toevallig, in het kustplaatsje te blijven waar ze zich dacht voor een dag terug te trekken: Saint-Gilles-Croix-de-Vie, niet ver onder Bretagne. Daar wil het niet echt zomeren terwijl de vrouw kennismaakt met een paar zonderlinge, oudere inwoners en uiteraard stilaan tot inzichten komt. Met films als Shirley Valentine en Pane e tulpani wel benoemd als coming-of-middle-age-film.

The Notebook (Nick Cassavetes, 2004)

Film 1 Premiere, 22.30-00.25 uur

Raszuivere tranentrekker uit de tijd dat Ryan Gosling nog een aanstormend talent was. Hij speelt een jongen van de houtzagerij die verliefd wordt op een meisje van zeer gegoede stand (Rachel McAdams). Ergens in North Carolina, ergens in de jaren dertig. Hij wint haar liefde ondanks tegenwerking van haar ouders, raakt haar kwijt (oorlog), gaat alleen verder en krijgt haar terug wanneer bij het weerzien haar hart smelt. Aan het eind van haar leven leest hij haar hun eigen liefdesgeschiedenis voor uit zijn dagboek. Hij hoopt zo dat zij, zwaar lijdend aan alzheimer, een enkel helder moment krijgt waarop de twee nog even van hun liefde kunnen genieten.

Regisseur Nick Cassavetes (1959) is de zoon van eigengereid cineast John Cassavetes (1929-1989) en diens muze, actrice Gena Rowlands (1930). Die laatste blonk altijd uit in neurotische rollen in de films van haar echtgenoot, maar in deze film van haar zoon speelt ze sereen een demente vrouw. Zoon Nick toont niets van de eigengereidheid van zijn vader: geen cliché schuwt hij in The Notebook. Maar de grap is dat die clichés noodzakelijk zijn, omdat ze deel uitmaken van het verhaal dat de man aan zijn dementerende echtgenote vertelt. Slimme truc, sterk uitgewerkt.

The Notebook kreeg onverwachte cultstatus toen bekend werd dat het Nederlands dameshockeyteam de film ooit zag voor een belangrijke wedstrijd die later werd gewonnen en ze vervolgens uit bijgeloof vijf jaar lang voor elke belangrijke wedstrijd díé film keken. Spits Ellen Hoog vorig jaar zomer in de Volkskrant: 'Toen waren we er echt klaar mee. Ik kende 'm woordelijk uit mijn hoofd.'

Hostage (Florent-Emilio Siri, 2005)

SBS 9, 22.50-01.00 uur

De man met de heerlijke en ontwapenend ironische glimlach laat vanavond zijn kenmerk ongebruikt. In actiethriller Hostage is Bruce Willis een geknakte politieman. Een jaar geleden nog befaamd gijzelingsonderhandelaar voor de Los Angeles Police Department (LAPD), is hij nu na een traumatische ervaring politiebaas in een stadje ten noorden van de metropool. En ja, natuurlijk staan daar direct alle seinen op rood voor de oplettende kijker. Al duurt het toch nog 50 minuten eer de knap geconstrueerde expositie is voltooid en Willis met een dubbele gijzeling te maken heeft, waarbij het verloop van de ene gevolgen heeft voor dat van de andere.

Naarmate de film vordert, blijkt Hostage een degelijke B-film met een zichtbaar A-budget. Dat eerste is prima, dat laatste heeft jammer genoeg de makers ertoe verleid de film meer en meer uit de bocht te laten vliegen - het lachje van Willis had in de finale nog veel goed kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden