De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 9 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Kevin Toma
George Clooney in Up in the Air (Jason Reitman (2009). Beeld Dale Robinette
George Clooney in Up in the Air (Jason Reitman (2009).Beeld Dale Robinette

Flikken Maastricht
NPO 1, 20.35 uur

Eva en haar nieuwe partner Peter proberen een einde te maken aan een drugsruzie, maar de samenwerking loopt stroef. Wolfs infiltreert in een drugsbende. Lukt het hem op deze manier meer te weten te komen over de criminele organisatie?

WK Allround
NPO 3, 19.30 uur

Het Olympisch Stadion is dit jaar de plek voor de WK Allround. Vandaag komen de vrouwen in actie op de 500 en 3.000 meter. Antoinette de Jong, Annouk van der Weijden en Ireen Wüst zijn de Nederlandse vrouwen aan de start.

Betty Davis - Queen of Funk
Arte, 21.40 uur

De Amerikaanse Betty Davis wordt als pionier van de funk en soul gezien. Ze veranderde het vrouwbeeld van de jaren zeventig, trouwde met Miles Davis en schreef nummers voor de grootste bands van haar tijd.

Putin: The new Tsar
BBC 2, 22.00 uur

Hoe kon een arme jongen, opgegroeid in een flatje in St.-Petersburg, uitgroeien tot een van 's werelds machtigste leiders? De BBC toont een profiel van de man die wordt geprezen en gevreesd, met onthullingen door Kremlin-ingewijden.

Vladimir Poetin. Beeld AFP
Vladimir Poetin.Beeld AFP

Requiem
BBC 1, 22.00 uur

In deze fantasyserie waarschuwt Laura Matilda dat ze in groot gevaar is, maar Matilda twijfelt of ze Laura nog kan vertrouwen - en wie wel. Graves raakt er steeds meer van overtuigd dat Ed en Aron iets te verbergen hebben.

NOS Studio Sport Eredivisie
NPO 1, 22.30 uur

Heracles neemt het op tegen FC Twente. Een zege is voor de Twentenaren belangrijk: degradatie dreigt. Vorige week eindigde het duel tegen FC Groningen in 1-1. Toen creëerde de landskampioen van 2011 een flink aantal kansen.

Up in the Air (Jason Reitman, 2009)
Canvas, 21.15-23.00 uur

Hij heeft een heerlijke baan, vindt Ryan Bingham (George Clooney) zelf. Hij is vrij en ongebonden en altijd onderweg; vooral dat laatste is een bonus, want het levert hem vliegpunten op. Hij is hard op weg naar de tien miljoen mijl. Dat zijn werk eruit bestaat mensen te ontslaan, in opdracht van steeds wisselende bedrijven, deert Bingham niet; hij is er goed in.

Up in the Air ging in première toen de economische crisis wereldwijd toesloeg en massaontslagen het nieuws beheersten. Die timing was toeval, want regisseur Jason Reitman was zeven jaar eerder al aan de film begonnen. De speelfilms Thank You for Smoking en Juno kwamen ertussendoor. Up in the Air werd iets minder luchtig dan gepland. Reitman benaderde voor een aantal bijrollen recentelijk ontslagen Amerikanen, die overtuigend baanloos, boos en radeloos in beeld komen. Maar de film is toch vooral het feestje van Clooney, die vertrouwd charmant en licht blunderend tot het inzicht komt dat het leven meer te bieden heeft dan frequent flyer miles.

Lees verder onder de trailer.

Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, 1999)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

In 1993 werd Brandon Teena vermoord door twee vrienden, nadat ze hadden ontdekt dat Brandon was geboren als een meisje. Aan Brandon Teena's leven is zowel een documentaire als een speelfilm gewijd. The Brandon Teena Story van Susan Muska en Gréta Olafsdóttir uit 1998 laat de hoofdrolspelers uit het drama aan het woord: de twee white-trashcriminelen die Teena maar eng vonden en hem daarom verkrachtten en vermoordden; Teena's vriendin Tisdel, die getuige was van de verkrachting en er toen pas achter kwam dat haar vriend een meisje was; de sheriff die de zaak onderzocht en vooral bleek te zijn geïnteresseerd in de details over Teena's transseksualiteit. En Teena zelf, op archiefbeelden: een grofgebekt maar tegelijk teder lefgozertje met een nare familiegeschiedenis. In de harde en ontroerende speelfilm Boys Don't Cry, die op de documentaire is gebaseerd, speelt Hilary Swank een bijzonder geloofwaardige hoofdrol als Teena (ze won er een Oscar voor). Chloë Sevigny is hartveroverend als de wat simpele vriendin.

Lees verder onder de trailer.

Red Heat (Walter Hill, 1988)
Fox, 22.00-00.05 uur

Twee agenten, een Amerikaan en een collega uit de Sovjet-Unie, moeten samen in Chicago een misdadiger vangen. Fijne, niet al te serieus te nemen jarentachtigactiekost, met virtuoos gebracht spektakel en een leuke rol voor Arnold Schwarzenegger. Hij is in vorm als de ijskoude communist die het decadente Westen met minachting aanschouwt.

Lees verder onder de trailer.

El clan (Pablo Trapero, 2015)
NPO 2, 23.20-00.59 uur

Arquímedes Puccio (zeer beheerst geacteerd door Guillermo Francella) assisteerde bij de 'verdwijningen' van de militaire junta. En nu, in de prille Argentijnse democratie van de vroege jaren tachtig, zet hij zijn ontvoeringspraktijk voort vanuit huis. Niet langer met linkse burgers als buit: rechtse brengen meer op. Regisseur Trapero, die met El Clan de Zilveren Leeuw voor beste regie won op het filmfestival van Venetië, diept met het waargebeurde El Clan deze opmerkelijke misdaadgeschiedenis op: een keurige man uit de middenklasse die doodgemoedereerd zijn kinderen betrekt bij zijn meedogenloze ontvoeringen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden